Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tennisstjärnans nya liv – för kamp mot gässen

Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX
Foto: JOHN ANGELILLO / UPI /LANDOV/ALL OVER PRESS/ALL O LANDOV
Foto: JOHN ANGELILLO / UPI /LANDOV/ALL OVER PRESS/ALL O LANDOV
Foto: GORASSINI-GUIBBAUD / STELLA PICTURES ABACA

En vansinnesattack med en 25 centimeter lång kökskniv kunde blivit hennes död.

Tennisstjärnan Monica Seles liv förändrades totalt efter attacken mitt på centercourten.

I dag lever amerikanskan ett välmående liv med en 32 år äldre miljardär – som slåss mot kanadagäss.

Kökskniven gick rakt in i ryggen.

Monica Seles, 19, förstod först inte vad som hade hänt, när hon satt på bänken och återhämtade sig i sidbytet under matchen mot Maggie Maleeva i Hamburg. 

Sedan vände hon sig snabbt om – och såg skräcken med sina egna ögon.

"Jag kommer ihåg att jag satt där med handduken och lutade mig framåt för att ta en klunk vatten. Vår paus var nästan över och munnen var torr. Muggen hade knappt rört mina läppar när jag kände en fruktansvärd smärta i ryggen. Mitt huvud vände sig åt hållet som smärtan kom ifrån och jag såg en man i basebollkeps med ett hånfullt leende. Han var på väg mot ett nytt utfall mot mig igen", berättar hon i sin självbiografi.

Foto: IMAGO SPORT / IBL
Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX

Günther Parsche höjde armen och gjorde ett nytt försök att ta Monica Seles liv med den 25 centimeter långa kökskniven.

Men en säkerhetsvakt kastade sig fram och stoppade attacken.

En chockad Monica Seles togs om hand på banan, och kördes i väg akut till sjukhus. Väl där konstaterades att hon hade haft tur: kniven hade inte träffat ryggraden eller några vitala organ.

Samtidigt satt 6000 åskådare kvar på Rothenbaums stadion i chock över vad de hade bevittnat. En man hade sprungit ner över läktaren och överfallit en av spelarna på tennisbanan med en kniv – mitt framför deras ögon.

Dagarna senare spelades turneringen - trots protester - klart.

* * *

Attacken på tennisstjärnan Monica Seles i Hamburg år 1993 har blivit känd som en av idrottsvärldens mest fruktansvärda händelser någonsin.

Seles tenniskarriär utvecklades aldrig till vad den hade kunnat bli – men framför allt blev attacken en personlig chock för en 19 år ung kvinna, som aldrig riktigt kom över den fruktansvärda händelsen.

I efterhand har Seles berättat om mardrömmar, posttraumatisk stress och ätstörningar.

– Jag såg skuggor i varje hörn och kunde inte sova på nätterna, har Seles berättat.

Därtill uppstod en bitterhet mot rättssystemet, efter att domen mot Günther Parsche föll.

Motivet till attacken: En besatthet av rivalen Steffi Graf

Tysken – en 38-årig svarvare från forna Östtyskland – drevs till sina handlingar för att han var besatt av tennisstjärnan och landsmaninnan Steffi Graf, som hade petats ner till en andraplats på världsrankingen av Monica Seles.

Men i tysk domstol dömdes han aldrig mordförsök, utan för grov misshandel. Påföljden blev en tvåårig villkorlig dom, och Parsche behövde aldrig avtjäna något fängelsestraff.

Foto: MARK LENNIHAN / AP

Seles uttryckte sin stora förvåning och fick medhåll av bland andra tennisikonen Martina Navratilova.

– Det var som om domaren tänkte "okej, han kommer inte göra det igen så jag släpper honom så att han verkligen dödar någon". Det var fullständigt galet och nationellt motiverat. Om någon hade gjort det där mot Steffi så att Monica vunnit, då hade de burat in honom på livstid, sa hon till ESPN.

Monica Seles var på väg mot den absoluta toppen av sin karriär när hon blev attackerad.

Strax innan händelsen hade hon vunnit sju av de åtta grand slam-tävlingar hon spelat i och byggt upp en klassisk rivalitet med Steffi Graf.

Efter attacken tvingades hon till ett tvåårigt uppehåll.

Monica Seles är gift med en av USA:s rikaste män

I augusti 1995 gjorde Seles comeback och vann sensationellt i Toronto och tog sig senare till final i US Open där hon fick se sig slagen av sin rival Steffi Graf.

Hon lyckades vinna Australian Open 1996 – men tog därefter inga större titlar. År 2003 gjorde hon sin sista match i karriären i Franska öppna, 30 år gammal.

I dag lever Monica Seles, 44, ett nytt liv tillsammans med affärsmannen och Buffalo Sabres tidigare ägare Tom Golisano. 76-åringen har en förmögenhet på omkring 30 miljarder kronor, enligt Forbes, och räknas till en av USA:s 300 rikaste personer. De två gifte sig år 2014.

Foto: GORASSINI-GUIBBAUD / STELLA PICTURES ABACA

Till skillnad från flera andra före detta, amerikanska tennisstjärnor har Seles flytt rampljuset och gör sparsamt med framträdanden. Men hon har öppet valt att berätta om sina ätstörningar under karriären.

– Det blev mängder av mat under väldigt korta perioder. Det var svårt att förstå att jag kunde vara så fokuserad på tennisbanan och under träningen men hade noll kontroll när det handlade om min hetsätning, har hon berättat i Good Morning America.

”Kan inte använda min egen gräsmatta på grund av all gåsskit”

I dag mår hon bättre och lever ett fullt normalt liv, berättar hon.

Endast ett mindre problem verkar gäcka Seles och Golisano.

Maken var nyligen uppe i domstol för att han vägrar betala 800 000 kronor i skatt. Orsaken är att parets sommarhus vid Canandaigua Lake, nära den kanadensiska gränsen, har invaderats av kanadagäss som bajsar ner deras tomt.

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Golisano har förklarat att han vägrar betala skatten så länge han inte får hjälp med att få väck gässen.

– Den förra sommaren var hemsk. Vi kom till huset och hittade 100-200 gäss som stod på vår gräsmatta. Man kan inte gå runt barfota, man kan inte spela frisbee, man kan inte ha sina barnbarn här på tomten. Jag betalar alla de här skatterna men kan inte använda min egen gräsmatta på grund av all gåsskit, säger han enligt New York Post.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.