Tennislöftet Dragos Madaras vill bli svensk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dragos Madras.
Foto: Bengt Helmersson
Foto: Bengt Helmersson

Svensk tennis kan få en oväntad förstärkning.

Talangen Dragos Madaras, 17, spelar Future-final i morgon – och vill nu bli svensk medborgare.

– Jag vill representera Sverige i Davis Cup i framtiden, säger Madaras.

– Det känns jäkligt intressant, säger förbundskapten Fidde Rosengren.

Nästa generation inom svensk tennis visar sakta men säkert framfötterna.

19-årige Elias Ymer leder trupperna och har under våren bland annat slagit tennisvärldens största talang – Nick Kyrgios. Där bakom följer ett knippe namn att hålla ögonen på.

Lillebror Mikael Ymer, 16, har under veckans Futureturnering i Båstad slagit fyra äldre motståndare och spelar sin första final.

Där väntar 17-årige Dragos Madaras.

Rumänen spelar sin första Future-final under söndagen, men lovordas av förbundskaptenen Fidde Rosengren – och kan nu bli en oväntad förstärkning till svensk tennis.

"Allt är bättre"

Madaras spelar sedan tre år för Helsingborgs TK, där han är bosatt, och vill nu bli svensk. Fidde Rosengren ser potentialen i den vänsterhänte 17-åringen.

– Han har, tekniskt sett, väldigt fina spelkunskaper. Jag har imponerats av hans mentala styrka under veckan – han pushar sig själv hela tiden och är positiv, säger förbundskapten Fidde Rosengren till SportExpressen.

Madaras kom till Sverige för fem år sedan för att hälsa på en rumänsk kompis. Sedan dess har han stannat i Sverige och spelat tennis. Han tycker att han får ut mer av sin potential här.

– Det finns inte samma möjligheter i Rumänien. De hjälper inte till med att bygga upp spelare, utan satsar bara på de bästa. Allt är mycket bättre här i Sverige, säger han till SportExpressen.

"Riktigt stor potential"

17-åringen är 1,90 lång och drar nytta av sin tunga serve.

– Jag är bra på att variera spelet och rör mig ganska bra för min storlek. Sen försöker jag att diktera poängen med min forehand hela tiden, säger han.

Ett eventuellt svenskt medborgarskap kommer dock dröja minst ett år till för Madaras.

– Han har riktigt stor potential. Han är bland de 40 bästa juniorerna i världen och skulle kunna gå in i Grand Slam-turneringarna för juniorer. Det känns jäkligt intressant, säger Fidde Rosengren.

– Först ska han bli svensk. Sen får han fortsätta utvecklas. Sen har han alla möjligheter att komma med i Davis Cup-laget.

"Jäkligt kul"

Madaras kan också bli tillgänglig att börja tränare med förbundskaptenens talanggrupp, som består av Jonathan Mridha, 20, Fred Simonsson, 20 och Mikael Ymer, 16.

– Jag hoppas på att få bli svensk och vill representera Sverige i Davis Cup i framtiden. Vi har många spelare som kommer att bli bra – inte minst Ymer-bröderna. Det är många som utvecklas snabbt, säger Madaras.

Fidde Rosengren:

– Det känns väldigt bra att vi har en ny grupp på gång framåt. De vinner titlar tidigare än den äldre grupp vi har i svensk tennis nu. Och att vi gör det här tillsammans. Det känns som att vi har fått i gång en kultur att alla vill vara mer och köra. Det är jäkligt kul.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.