Tennishjältarnas liv efter karriären

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

1. CARINA LARSSON (Fd. Karlsson) , 50

Foto: Erich Stering

Mest känd för att hon tog sig till kvartsfinal i Wimbledon 1984, efter  att bland annat ha slagit den brittiska stjärnan Virginia Wade. Var som  bäst rankad 118:e på WTA-touren.

Utbildade sig till jurist efter karriären och arbetade på advokatbyrå efter examen i Lund. Arbetar i dag som beslutsfattare i sjukpennings- och sjukersättningsärenden på försäkringskassan i Ystad. Har suttit i styrelsen för det svenska tennisförbundet i sex år.
''Tennisen har alltid betytt mycket för mig men det var alltid naturligt och viktigt för mig att fortsätta med en annan yrkeskarriär, säger hon.
Carina Larsson bor i Ystad där hon driver ett gym tillsammans med sin man Ola.
''Jag har nog varit instruktör i alla slags klasser. Jag håller på mycket med träning och har ett stort intresse för det, berättar Larsson.


2. MAGNUS LARSSON, 44

Foto: Sören Andersson / Tt /

Tretton ATP-titlar och Davis Cup-hjälte 1994. Världstia 1995.

Flyttade hem till Växjö från Monaco efter karriärens slut 2003 och började träna juniorer i Växjö TS. Bor kvar i Växjö med sambon Petra och dottern Rebecca. Är numera ordförande i tennisakademin Ready Play TK, som han driver tillsammans med Stefan Edberg och Calle Hageskog.
Kroppen är än i dag sargad i sviterna av tennis på högsta nivå.
''Jag kan stå 10,15 timmar i veckan på banan men känslan är att det gör ont (skratt). Knä, handled, armbågar och rygg. Det funkar. Det är otroligt roligt att få ge tillbaka till tennisen efter allting man har fått, säger Larsson. Larsson spelar golf med ett handicap kring 6. Driver sedan tio år en bensinmack tillsammans med två vänner. ''Jag hoppar bara in vid sjukdomar, står i kassan och levererar speltips.


3. THOMAS JOHANSSON, 39

Australian Open-seger 2002. OS-silver 2008 i dubbel. Världssjua 2002.

Sveriges senaste Grand slam-vinnare i singel klev omgående in i tävlingsledningen för Swedish Open och Stockholm Open efter karriärslutet 2009. Sa upp sig från posten som turneringschef 2013 och arbetar nu för klädjätten H&M:s tennissatsning. Har också tränat danska tennisstjärnan Caroline Wozniacki.

Bor i Monaco tillsammans med hustrun Gisella och barnen Lucas, 7, och Celine, 4. Sparrar med jämna mellanrum med flera av världens bästa tennisspelare.
''I och med att det är många spelare som bor här nere blir det att jag hoppar in, mot allt från Novak Djokovic till Thomas Berdych, säger Johansson.
Han ser sig gärna i en roll i svensk tennis.
''Jag tycker att jag har vissa specialiteter som jag skulle kunna dela med mig av så jag hoppas få frågan, säger han.


4. ROBIN SÖDERLING, 29

Foto: Suvad Mrkonjic

Tio ATP-titlar och två Franska öppna-finaler (2009, 2010).  Världsfyra 2010. Toppade karriären med Swedish Open-segern 2011 i  utklassningsstil. Har inte spelat en tävlingsmatch sedan dess på grund  av körtelfeber och sviterna efter.

Har flyttat till Artillerigatan i centrala Stockholm tillsammans med sambon Jenni Moström och dottern Olivia, 1,5. Arbetar sedan februari som turneringschef för Stockholm Open. Umgås med familjen och jagar vilt med vänner på fritiden. En av få tennisspelare som har lanserat sin egen tennisboll, döpt till RS.
Tränar bara sporadiskt - men utesluter inte en comeback helt och hållet.
'' Det blir sakta, med betoning på sakta, bättre. Drömmen är att stå på startlinjen i höstens startfält av Stockholm Open, sa Söderling till SPORT-Expressen i april.


5. ÅSA SVENSSON (Fd. Carlsson), 39

Foto: Arne Forsell

7 titlar i dubbel och 2 titlar i singel på WTA-touren. Rankades som bäst som nummer 28.

Åsa Svensson slutade spela tennis professionellt i december 2004 och födde dottern Nora året därpå. Åsa Svensson och maken Niclas har i dag ytterligare två barn, Aron, 6, och Tyra, 5. Familjen bor i Västerås.

Åsa Svensson är i dag verksamhetsansvarig för tennisklubben i Västerås, där hon har en tjänst på 50 procent. Arbetar även som tenniskommentator för Eurosport och TV4.
''Jag har hängt kvar inom tennisen och hittat en bra nivå att ligga på. Jag har valt att vara mycket med familjen och prioritera barnen. Men i början var jag ganska rastlös. Man är så van att inte vara hemma på samma ställe hela tiden. Det tog ett par år innan jag började vänja mig och skaffade ett vanligt långsammare liv, berättar hon.


6. KENT CARLSSON, 46

Foto: Patrick Sörquist / Svd / Tt

Nio ATP-titlar. Världssexa 1988. Lade av redan som 22-åring.

Räknades som en av världens bästa grusspelare 1986-98 men tvingades lägga av på grund av knäskador. Flyttade hem från Monaco till Sverige för att träna Niclas Kroon. Driver sedan dryga tio år avelsverksamheten Stall Skift tillsammans med hustrun Elisabet Carlsson på Ärsta Gård utanför Eskilstuna.
Hästarna döps efter stallnamnet "Skift". Största framgången kom 2005 då Electra Skift vann Svenskt Travoaks med en miljon kronor i förstapris. Valacken Baloo Skift sprang in 483 000 kronor.


7. CATARINA LINDQVIST, 51

Foto: Anette Lindfors

6 titlar i singel på WTA-touren. Rankades som Sverigeetta åtta år i rad,  1984-91. Slog under sin karriär spelare som Steffi Graf och Pam  Shriver.

Bor i New Jersey i USA tillsammans med sina amerikanske make Bill Ryan. Tillsammans har de tre barn, Joakim, 21, Tobias, 19 och Christina, 15. Har bortsett från två år i mitten av 2000-talet varit bosatt i USA sedan karriärens slut. Äger och driver i dag en tennisanläggning ihop med maken.

''Jag hade ingen tanke på att utbilda mig till något annat. Jag spelade tennis tills jag var 29 år och då blev nästa steg barn. Jag tycker det är roligt med tennis och kan lika bra hålla på med något jag kan. Samtidigt har jag lärt mig mycket nytt genom att äga en tennisanläggning.
Catarina Lindqvists äldsta son är nu på väg att slå igenom på den idrottsliga scenen. Joakim Ryan spelar ishockey i collegelaget Cornell men draftades för två år sedan av San Jose Sharks.


8. THOMAS ENQVIST, 40

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Australien Open-final och världsfyra år 1999. Davis Cup-hjälte 1997.

Juniorvärldsetta 1991 och spåddes en lysande framtid. Vann imponerande 19 ATP-titlar men nådde aldrig sin fulla potential på grund av återkommande skadeproblem. Lade racketen på hyllan 2006. Bodde länge i Frankrike med franska sambon Carine men flyttade hem till Sverige 2008 för att jobba med juniorsatsningen Team Catella. Svensk förbundskapten för Davis Cup-laget 2009-12.
I dag är Enqvist tillbaka på ATP-touren och tränar spanjoren Fernando Verdasco. Med jämna mellanrum hoppar han in och kommenterar för Eurosport.


9. STEFAN EDBERG, 48

Foto: Al Bello

Sex Grand slam-titlar, världsetta i singel och dubbel.

Bytte Kensington, London, mot Grimslöv, Växjö, år 2000. Driver tennisakademin Ready Play AB i Växjö tillsammans med Calle Hageskog och Magnus Larsson.
Intresserade sig för kapitalförvaltning i slutet av karriären och har byggt upp en förmögenhet som 2011 beräknades till en halv miljard kronor av Idrottens Affärer. Tillsammans med vännen och tidigare Catella-toppen Bo Pettersson startade Edberg bolaget Case Asset Management år 2004, som förvaltar aktieportföljer.

Sedan december är Edberg tillbaka på ATP-touren som tränare för Roger Federer. Schweizaren har anammat Edbergs offensiva serve-och-volley-stil och är återigen en toppspelare.
''Vi håller kontakten hela tiden. Det handlar om att ge och ta, det är nästan som i ett förhållande, sa Edberg till SPORT-Expressen i mars.


10. BJÖRN BORG, 58

Elva Grand slam-titlar. Världsetta i 109 veckor. 1900-talets största svenska idrottsman enligt Svenska Idrottsakademin.

Bor på Värmdö med hustrun Patricia och tre barn. Blev farfar i januari då sonen Robin Borg fick dottern Celine. Undviker rampljuset förutom de gånger han medverkar som prisutdelare vid Franska öppna och Wimbledon. Spelar tennis tre, fyra timmar i veckan i Kristineberg med vännerna Christer Lundberg och Kenneth Johansson.

Tillbringar stor del av tiden med familjen. Sonen Leo, född 2003, spelar för KLTK och rankas som en av Stockholms bästa juniorer. Björn Borg är ensam aktieägare i företaget Legend Marketing and Promotion, med dryga fem miljoner kronor i kassan.

Driver även Björn Borgs stiftelse som skänker pengar till satsningar på tennisjuniorer. Borg sponsrar sedan två år tennisakademin Good to Great, som drivs av Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti.


11. MAGNUS NORMAN, 38

Foto: Imago Sportfotodienst

Franska öppna-final 2000 och världstvåa som 24-åring. Tolv ATP-titlar. Stoppad av skador.

Envisa höftproblem tvingade Norman att sluta redan 2004. Studerade marknadsföring i Stockholm. Arbetade därefter på halvtid för finansföretaget Catella och på halvtid som tränare för Thomas Johansson.
Tog Robin Söderling från talang till världsspelare 2008-10.
Sedan 2011 driver Norman privata tennisakademin Good to Great med Niklas Kulti och Mikael Tillström.

''All min tid går åt till Good To Great och förutom det är jag med mina två barn och familj. Jag gillar att fixa i trädgården hemma och fiska. På vintern spelar jag bandy i division 3 med Enebybergs IF. Jag spelar helst på mittfältet men hoppar in där jag får plats, säger han.
Norman vilar upp sig hemma på Resarö i Stockholms skärgård när han inte tränar världstrean Stanislas Wawrinka.


12. JONAS BJÖRKMAN, 42

Foto: Christian Örnberg

Världsetta och nio Grand Slam-titlar i dubbel. Världsfyra i singel. Tre Davis Cup-segrar.

Energin och målmedvetenheten kännetecknar Björkman än i dag. Han klev in i tävlingsledningen för Stockholm Open och Swedish Open som marknadschef efter karriären. Arbetar nu som assisterande Davis Cup-kapten och expertkommentator för TV4-gruppen. Björkman driver sedan ett år tillbaka en stiftelse ihop med vännen Måns Zelmerlöw.
''Vi jobbar med att hjälpa barn i världen. Just nu har vi ett projekt i Sydafrika där vi sponsrar skolor, säger han.
Zelmerlöw/Björkman spelar dessutom tennis med jämna mellanrum.

Björkman bor i Saltsjöbaden med hustrun Petra, sonen Max och dottern Bianca. Om fem år ser han sig själv i tv-rutan.
''Drömjobbet är att ha ett sportprogram. Jag älskar tv, är sportnörd och skulle vilja ha ett magasin med gäster.


13. JAN GUNNARSSON, 52

Foto: Fotograf: Anders Strömquist/Svt

Dubbelspecialist med tio ATP-titlar. Davis Cup-seger 1985 och 1989.

Blev tennisexpert för Sveriges Radio och SVT efter karriären. Refererar nu idrott för SR Kronoberg. Hamnade i blåsväder sommaren 2012 när han publicerade en kommentar på Facebook: "Pengarna räcker inte när vi ska ge 27 000 nyinflyttade somalier socialbidrag !!! Puh".

Berättar i boken "Bakom de kritade linjerna" (2013) att han tvingades fly landet en tid på grund av uppmärksamheten. Boken såldes i 3500 exemplar men fick en tuff recension i Smålandsposten: "...det huvudsakliga intrycket är att författaren lyckats skapa en katalog över Janne Gunnarssons groteskt dåliga omdöme", skriver recensenten Magnus Sjöholm.
''Folk får tycka vad de vill. Alla som har hört av sig direkt till mig har varit enbart positiva, säger Gunnarsson.


14. ANDERS JÄRRYD, 52

Foto: Lennart Rehnman

59 titlar i dubbel och världssexa i singel. Davis Cup-segrar 1984, 1985, 1987 och 1989.

Järryd slutade 1996 och stadgade sig i Båstad där han bor än i dag och tränar ungdomar på Riksidrottsgymnasiet. Spelar veteranturneringar med jämna mellanrum. ''Jag tycker att jag har ett bra liv. Det blir mycket golf under den här tiden på året, säger han. Järryd investerar i aktier och tjänade fyra miljoner på ett år på aktier direkt efter tenniskarriären.
Blandas vid olika tillfällen ihop med distanslöparen Anders Gärderud.
Vid Idrottsgalan 2013 var Järryds plats plötsligt tagen - och han förflyttades till ett annat bord. ''Det var lite pinsamt för arrangören men det slutade bra. Jag fick sitta med brottarna. Jag är inte lika bra som Anders Gärderud på 3 000 meter hinder. Och han är nog inte lika bra som mig på tennis, konstaterar Järryd.


15. MATS WILANDER, 49

Sju Grand slam-titlar, världens bästa tennisspelare 1988-89.

Sedan länge bosatt i Idaho, USA. Gift med sydafrikanska modellen Sonya Mulholland. Driver Wilander on Wheels, där han kuskar runt i landet i en husbil och tränar amatörer. Hyllad tennisexpert i Eurosport sedan 2007 men inte heller okontroversiell.
Har bojkottats av såväl Novak Djokovic som Roger Federer.

Svensk förbundskapten för Davis Cup 2003-09 men utesluter nu en comeback i svensk tennis.
''Jag bor i USA och utan att det ska låta konstigt så är jag fullständigt ointresserad av just Sverige, säger Wilander.


16. MAGNUS GUSTAFSSON, 47

Foto: Sven Lindwall

14 ATP-titlar och Davis Cup-seger 1988. Rankad tia i världen 1991.

Efter kontakt med Fred Perrys vd fick Gustafsson idén att starta eget. Mot slutet av karriären blev GSL (Gustafsson Sports and Leisure) verklighet tillsammans med brodern Anders. Dagen efter sista matchen i Stockholm Open 2001 var Gustafsson inne på kontoret och plöjde excel-filer.
''Jag försökte sätta mig in i en helt annan värld. Det var frustrerande att gå från något man kunde till 100 procent till något man var helt värdelös på. En otäck känsla, säger han.

Familjeföretaget distribuerar tenniskläder och installerar tennisbanor.
I dag har GSL 20 anställda och omsätter omkring 100 miljoner kronor årligen.
''Jag klarar mig bra. Det viktiga är att göra något aktivt efter karriären. Jag brinner för tennisen och kan inte tänka mig ett bättre jobb, säger Gustafsson.


17. MIKAEL PERNFORS, 50

Foto: Arne Forsell

Franska öppna-final 1986 som oseedad. Världstia samma år. Davis Cup-seger 1989.

Arbetade som sportchef för Swedish Open efter karriären. Bodde i över 20 år i Atlanta men flyttade 2008 till kuststaden Vero Beach i Florida med hustrun Kristina, sonen Figge och dottern Bella. Är numera skriven i USA. Delägare i företaget Global Caps, som han startade tillsammans med Mats Wilander och Jesper Parnevik i mitten på 90-talet, som säljer kepsar med flaggtryck.

Spelar regelbundet på veterantouren och syns i Sverige under Båstad-veckan där han bland annat medverkar i dubbeltävlingar med andra svenska tennishjältar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.