Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tårarna efter beslutet: ”Jag kände mig rädd”

Foto: /IBL / /IBL
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Leo Borg, 15, är en av Sveriges största tennistalanger.

Men uppmärksamheten har sitt pris.

Nu berättar Björn Borg om när en turnering i Frankrike gick över styr – och sonen bara ville åka hem. 

– Jag kände mig dålig eftersom han tyckte det var fruktansvärt, säger Borg till New York Times.

Leo Borg, 15, har två fantastiska tennisår bakom sig.

15-åringen har vunnit SM-guld tre gånger om och gick till kvartsfinal i Orange Bowl – inofficiella junior-VM – förra vintern. 

Tack vare sina framgångar prisades Leo Borg med 100 000 kronor ur Stefan Edbergs stiftelse och fick även chansen att spela ett förkval till Stockholm Open. 

När SportExpressen träffade pappa Björn Borg i samband med förkvalet berättade ikonen om planerna för sonen.

– Leo kommer att gå ut nian. Sen kommer han att satsa på tennis. Han måste ut i Europa och världen, sa Borg.

Mamma Patricia: ”Då grät jag”

Men den vägen har inte alltid varit självklar för familjen. För New York Times berättar mamma Patricia Borg att hon blev omtumlad när Leo, 10 år gammal, berättade att han ville bli tennisspelare.

– Då grät jag. Vi försökte få honom att satsa på någon annan sport så att han inte skulle bli jämförd med sin pappa. Det vore mycket enklare. Jag var rädd, säger hon.

Intresset har de senaste åren varit stort för Leo Borg – men ändå inget att jämföra med den uppmärksamhet han väckte i Frankrike i januari i fjol.

Kaoset i Frankrike: ”Var inte beredd”

Den då 13 år unge tennistalangen hade inte samma erfarenhet av internationella turneringar men ställde upp i välkända ungdomsturneringen Les Petits As. 

Där blev Leo Borg följd av fotografer och behövde hålla en mindre presskonferens för att stilla intresset. Nu berättar tränaren Rickard Billing att Borg förlorade med flit i andra omgången mot ryske Konstantin Zhzhenov – uppståndelsen blev helt för mycket för honom.

– Han var inte beredd på det där. Jag kände mig dålig eftersom han tyckte det var fruktansvärt, säger pappa Björn Borg till New York Times.

Leo Borg: ”Vet vem min pappa är”

Leo själv säger att han numera tar uppmärksamhet med ro.

– Jag förstår det. Det stör mig inte så mycket. Jag har alltid vetat vem min pappa är, säger han.

Sedan tidigare har Björn Borg berättat att han inte vill sätta någon press på sin son.

– Det gäller att bara fortsätta spela. Det gäller att arbeta hårt och ha disciplin och ett stort hjärta. Och Leo har ett stort hjärta. Han älskar det han gör, har Borg sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.