Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Talangens nya drag – för att bli nummer ett

Tre nyheter att ha koll på i dag.
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Denis Shapovalov. Foto: STEVEN PASTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: BILDBYRÅN

Mirjam Björklund ses som ett stort framtidsnamn inom svensk tennis. 

Efter en framgångsrik vår vill hon nu ta nästa steg – och tar då hjälp av den tidigare världsfyran Jonas Björkman. 

– Han är grym, säger 20-åringen som även berättar om jobben som modell och romansen med den kanadensiske världsstjärnan. 

Efter fyra titlar på ITF-touren har Mirjam Björklund flugit fram på världsrankingen under våren. Hon har snart tagit en plats bland de 300 bästa i världen – men kom till Båstad och Swedish Open med en stukad kropp.  

– Hade det här varit en vanlig tävling så hade jag inte varit med. Jag ställde in tävlingen förra veckan och det var lite ”att jag måste spela Båstad” för jag vill så gärna spela här, säger Björklund som har problem med både med höften och en häl. 

Björklund lyckades trots skadeproblemen vinna en match i Båstad, men nu väntar några veckors vila innan träningen inför hösten fortsätter. Men svenskan har saker att fundera på då hon just nu står utan tränare. 

20-åringen har haft tidigare haft ett lyckosamt samarbete med den tidigare världsspelaren och storservaren Joachim ”Pim-Pim” Johansson, men duon gick skilda vägar tidigare i år. 

– Jag behövde någon som jag kunde resa med mig på tävlingar. Vi kunde inte samspela det på ett bra sätt tyvärr, men vi jobbade jättebra ihop. 

Trots att Björklund är bland de 320 bästa i världen i en av världens största sporter är prispengarna små på den nivån Mirjam befinner sig på, vilket gör det svårt att anställa någon på heltid. 

– Det är svårt att hitta en tränare med tanke på pengarna. Så jag hoppas att jag kan ta mig lite högre upp och därmed tjäna mer prispengar för att sedan kanske skaffa fler sponsorer. För att sedan rekrytera en riktigt bra tränare. 

Får hjälp av Jonas Björkman

Under tiden har den 20-åriga stockholmaren fått hjälp av den tidigare världsfyran Jonas Björkman som har nio grand slam-titlar i dubbel i bagaget. 

– Jag har fått hjälp av honom. Han är grym, men vi har inte pratat om ett mer intensivt samarbete. Under den här veckan fick jag hjälp av min manager, Erik Ullsten. Sedan får jag lite input från folk jag litar på. Men det är inte jättemånga som är lediga eller som jag har råd med. Det är svårt att hitta, säger Mirjam som hyllar Björkman. 

– Han är jättegrym och trevlig. Samtidigt som han har bra åsikter och pratar på ett sätt som jag förstår. Han har en väldigt bra volley, vilket jag behöver lära mig. 

Svensk damtennis framtid ser ljus ut. Bakom Rebecca Peterson och Johanna Larsson finns flera svenska spelare med en potential att slå sig in bland de 100 bästa i världen – däribland just Björkland. 

Tror på svensk tennis

– Jag tror att vi kan ha 3-4 spelare topp 100 om fem år. Det är jätteroligt att Peterson har spelat så bra. Hon har verkligen slagit sig in och kommer in i huvudtävlingarna överallt. Johanna är grym samtidigt som Cornelia (Lister) spelar Wimbledons dubbelturnering. Jag vill ta mig dit så fort som möjligt, och vi har många svenskor som är ”up-and-coming”. Många av våra yngre tränar hårt, men det kommer att ta tid. Vi är på väg. Sakta men säkert kommer det här att bli riktigt bra. 

Mirjam Björklund uppmärksammas inte bara för sin tennis. Tidigare var hon ansiktet utåt för Uniqlos lansering av sin första butik i Skandinavien. Bredvid centercourten i Båstad syns hon också på en stor affisch där hon gör reklam för ett annat klädmärke. 

– Jag tycker sådant är jätteroligt, så länge det inte tar fokus från tennisen. När jag kommer hit och ser mig själv, det är ascoolt. Det är inte något jag ser varje dag. Det är kul att få synas på hemmaplan och få känna att det här är min vecka. 

”Kallar mig inte modell”

Men någon modell kallar hon sig inte. 

– Haha nej, herregud. Jag är tennisspelare, annars är jag bara en vanlig människa. Jag ser det som lite jobb utanför min tennis. Jag ser det inte som modelljobb, men jag tycker bara att det är kul att ha bilder att lägga upp på Instagram så jag kan promota mig själv på det sättet. Det är en bra lärdom för livet att göra saker som man inte riktigt är bekväm med. Men jag skulle absolut inte kalla mig modell, tyvärr. 

Under veckan har Björklund även synts tillsammans med den kanadensiske tennisstjärnan Denis Shapovalov, rankad 27 i världen, som är i Båstad på semester. 

– Det är skitkul att han är här och kommer och stöttar. Det är inte varje vecka han har tid med det. Det är bara superkul att ha honom här och han har hjälpt mig jättemycket, både under den här veckan och tidigare under året.  

20-åringen bekräftar nu att de är ett par. 

– Ja, vi är tillsammans, säger hon och skrattar.