Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅNFoto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
 Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Peter Lundgren och Roger Federer med Wimbledon-pokalen 2003 Foto: ROBIN HUME / © BILDBYRÅNPeter Lundgren och Roger Federer med Wimbledon-pokalen 2003 Foto: ROBIN HUME / © BILDBYRÅN
Peter Lundgren och Roger Federer med Wimbledon-pokalen 2003 Foto: ROBIN HUME / © BILDBYRÅN
Peter Lundgren med sin adept Marat Safin år 2005 Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅNPeter Lundgren med sin adept Marat Safin år 2005 Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Peter Lundgren med sin adept Marat Safin år 2005 Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Svenske stjärntränaren drabbad av skattesmäll

Publicerad
Uppdaterad

Tennisprofilen Peter Lundgren, 52, döms att betala 440 000 kronor i skatteböter.

Skatteverket anser att tennistränaren inte har redovisat inkomster från sin verksamhet som tränare i USA under åren 2011-2014.

Själv menar svensken att han inte har haft anknytning till Sverige under perioden.

Peter Lundgren, 52, är internationellt känd som tränare för några av tennisens största namn: Marcelo Rios, Marat Safin, Stanislas Wawrinka och – framför allt – Roger Federer. 

Lundgren tog över den då 18-årige schweizaren år 2000 och tog honom till världstoppen. Månaderna efter att Federer vann Wimbledon år 2003 bröt de samarbetet. Sedan dess har Lundgren tränat bland andra Grigor Dimitrov och Daniela Hantuchova och arbetat på en tennisakademi i Houston, USA.

Jobbar ihop med Mikael Ymer

Det senaste året har han jobbat med svenska talangen Mikael Ymer.

Nu döms Lundgren till drygt 440 000 kronor i skatteböter för att han inte redovisat sina inkomster från USA under flera år.

Skatteverket har utrett Lundgrens inkomster under åren 2011-2014 där man slår fast att tennisprofilen har vistats i Sverige i sådan omfattning att han är skatteskyldig i sitt hemland. Myndigheten menar att han har obegränsad skattskyldighet i Sverige, och eftersom han inte har redovisat sina utländska inkomster ska han bötfällas för detta.

Peter Lundgren döms till skatteböter

Själv menar Lundgren att han inte haft anknytning till Sverige under perioden, tvärtemot Skatteverkets bedömning. I sina överklaganden har han hävdat att han inte längre har ett hus i Hunnebostrand som hemvist i Sverige.

I augusti upptaxerades svensken och bedömdes vara skyldig att betala drygt 1,1 miljoner kronor till Skatteverket. Efter ett flertal överklaganden står det nu klart att han döms att betala 441 445 kronor i skatteböter.

SportExpressen har sökt Peter Lundgren utan framgång. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag