Svenske legendaren i miljonbråk: "Besvikna"

Stefan Edberg.
Foto: JAMES D. MORGAN/REX / JAMES D. MORGAN/REX REX FEATURES
Edberg med Wimbledonpokalen efter finalsegern mot Boris Becker 1998.
Foto: / © BILDBYRÅN
Stefan Edberg,.
Foto: AMER GHAZZAL/REX/SHUTTERSTOCK / AMER GHAZZAL/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Tennislegendaren Stefan Edberg, 51, är indragen i en miljontvist.

Efter att ha köpt majoriteten av aktierna i bolaget Case Asset Management via ett nybildat bolag stämdes Edberg och en affärspartner på 40 miljoner kronor av bolagets minoritetsägare.

Tingsrätten valde att gå på Edbergs linje, men motparten har fortfarande chans att överklaga.

– De är besvikna och tycker att den är felaktig, säger de kärandes advokat Daniel Vargö. 

"Det är skönt att det är över", skriver Edberg i ett sms. 

Tvisten mellan Edberg, hans affärspartner och minoritetsägarna grundar sig i marknadsvärdet på bolaget Case Asset Management. Bolaget köptes av Edberg och hans affärspartner via ett nybildat bolag för 32 miljoner kronor, en affär som gjorde Edberg och affärspartnern till majoritetsägare i Case-bolaget, vilket Realtid rapporterat om. 

Värderingen på 32 miljoner ansågs på tok för låg av minoritetsägarna, som i sin tur ansåg bolaget vara värt 150 miljoner kronor. En värdering Edberg och hans affärspartner inte delar. 

Stefan Edberg friad i miljontvist

Minoritetsägarna stämde Edberg och hans affärspartner på 40 miljoner kronor. Under processen har minoritetsägarna pekat på att det har förekommit bud såväl före som efter transaktionen på 32 miljoner. Buden ska ha varit högre än 32 miljoner kronor. Tingsrätten menar att argumentet ger stöd till minoritetsägarnas påstående om att bolaget sålts för underpris. 

Tre interna värderingar gjordes av bolaget från slutet av oktober 2011 fram till nyårsafton 2012, skriver Realtid. De tre värderingarna gav olika resultat. I tur och ordning 90 miljoner, 150 miljoner kronor och till sist 54 miljoner kronor. Enligt domstolen är det inte känt vem som står bakom värderingarna, vilket underlag som använts och syftet med värderingarna. Det har även genomförts en värdering av ett bolag med fokus på ekonomisk rådgivning vars utlåtande ger visst stöd till att aktierna i Case-bolaget inte såldes till underpris.  

Tingsrättens dom kan överklagas

Tingsrätten valde att gå på Stefan Edberg och hans affärspartners linje - som därmed slipper att betala ett skadestånd på 40 miljoner kronor. Därtill ska de kärande betala drygt sju och en halv miljon till Edberg och hans affärspartner för rättegångskostnaderna. 

– Det finns väldigt mycket bevisning för det också. Det är som det är i juridikens värld. Det är en bedömningsfråga, säger Daniel Vargö.

Minoritetsägarna har fortfarande möjligheten att överklaga tingsrättens dom. 

– Det är konfidentiellt än så länge, så där har jag inga kommentarer alls, säger Vargö. 

Stefan Edberg kommenterar domen via ett sms:

"Det har varit en lång process och det är skönt att det är över. Gällande det juridiska hänvisar jag till tingsrättens dom."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.