Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska turneringen är tillbaka – i sommar

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I fjol gick damveckan i Båstad i graven. 

Nu står det klart att damveckan återuppstår som WTA-tävling till sommaren 2019.

– Det här kan bli starten på något riktigt bra, säger Johanna Larsson.

Besvikelsen var stor när damveckan i Båstad – Ericsson Open – tvingades lägga ner efter 2017 års upplaga.

Turneringen har avgjorts sedan 2009 och bland vinnarna återfinns bland andra Serena Williams (2013) och Johanna Larsson (2015).

– Det är väldigt tråkigt att de inte kunde hålla kvar den och vi borde skämmas lite för att vi har två ATP-turneringar men ingen damturnering på högsta nivå, sa Johanna Larsson efter beskedet.

I somras ersattes damveckan delvis med Båstad Ladies, en mindre turnering som drevs i svenska tennisförbundets regi och som avgjordes i juni i stället för i juli.

Damveckan i Båstad återuppstår

Nu står det klart att damveckan i Båstad gör comeback – i WTA-format. Bolaget Arena Båstad AB, som har tagit över driften av herrveckan (Swedish Open) efter franska Lagardéres utträde, har säkrat finansiärer för att återuppliva Swedish Open även på damsidan.

Turneringen kommer därmed att ingå i WTA:s 125K-serie med en prispott på totalt 125 000 dollar.

– Det stämmer. Vi har jobbat frenetiskt under året för att få till en lösning, säger Arena Båstads ansvarige Christer Hult.

Turneringen kommer att avgöras 8-14 juli (vecka 28) och därmed placeras innan Swedish Opens herrvecka. 

Nackdelen är att den då krockar med den andra spelveckan i Wimbledons. Fördelen är att Båstad får möjligheten att marknadsföra ett tvåveckorskoncept. 

Får använda sex wild cards

Turneringen ser ut att få använda sex stycken wild cards och kommer därmed att kunna locka flera spelare som slås ut under den första Wimbledon-veckan.

– Vi hoppas så klart att svenskorna med Rebecca Peterson och Johanna Larsson ska gå långt i Wimbledon. Om de inte gör det så vill vi gärna att de spelar hos oss, säger Christer Hult.

Johanna Larsson gläds över beskedet.

– Jättekul med en ny tävling på hemmaplan. Den kommer kanske inte att ersätta den gamla tävling men det är definitivt en positiv nyhet och ett steg i rätt riktning för att börja bygga upp intresset för svensk damtennis igen, säger hon.

– Vi har spelarna för en stor tävling. Nu gäller de att vi får med oss sponsorer, klubbarna, resultat, och publikens intresse så kan detta bli starten på något riktigt bra.