Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska tennishjältarna – så lever de i dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tv-expert, tennistränare, egenföretagare – och padelspelare.

Så här lever de svenska tennishjältarna i dag.

Mats Wilander, 52

Foto: Christian Örnberg

Sju Grand slam-titlar och världens bästa tennisspelare 1988-1989.

Sveriges Davis Cup-kapten 2003-2009 är sedan flera år bosatt i Idaho, USA, tillsammans med hustrun Sonya Mulholland och sonen Erik, 18. Driver tenniskliniken Wilander on Wheels där han kuskar runt i landet i en husbil och tränar amatörer. Hyllad tennisexpert i Eurosport sedan 2007. Arrangerar årligen en golf- och tennisturnering för att samla ihop pengar för sjukdomen Epidermolysis Bullosa (EB), som sonen Erik lider av. De barn som föds med sjukdomen kallas fjärilsbarn och deras hud är så känslig att en kram från en förälder kan orsaka stora sår. 

– Det är tufft att ha någon nära sig som är drabbad av den här sjukdomen. Det är jävligt tufft, säger Wilander. 

Under 2016 drog Wilanders välgörenhetstävling in en miljon kronor.

– Det har gått bra så här långt och jag kommer att fortsätta kämpa med det här så länge jag orkar.


Jonas Björkman, 44

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Världsetta och nio Grand Slam-titlar i dubbel. Världsfyra i singel. Tre Davis Cup-segrar.

Har bytt tennisbanan mot padelbanan. En av ambassadörerna för den nya trendsporten som har fått stort genombrott i Sverige, där Björkman tillsammans med Måns Zelmerlöw driver padelcenter i Frihamnen i Stockholm. Har sedan tidigare även arbetat som marknadschef för Stockholm Open, som assisterande Davis Cup-kapten och expertkommentator för TV4-gruppen. 

Återvände till ATP-touren under 2015 som hjälptränare till Andy Murray. De två gick skilda vägar efter året. Bor i Saltsjöbaden med frun Petra, sonen Max och dottern Bianca. Om fem år ser han sig själv – i tv-rutan.

– Drömjobbet är att ha ett sportprogram. Jag älskar tv, är sportnörd och skulle vilja ha ett magasin där man går igenom all idrott i veckan och diskuterar den med gäster, säger Björkman.


Stefan Edberg, 50

Foto: Matthew Stockman

Sex Grand slam-titlar och världsetta i både singel och dubbel.

Driver tennisakademin Ready Play AB i Växjö tillsammans med Calle Hageskog och Magnus Larsson som riktar sig till allt mellan motionärsspelare och talangfulla ungdomar. Flyttade från Kensington, London, mot Grimslöv, Växjö, år 2000 där han bor tillsammans med frun än i dag.

Intresserade sig för kapitalförvaltning i slutet av karriären och har byggt upp en förmögenhet som 2011 beräknades till en halv miljard kronor av Idrottens Affärer. Tillsammans med vännen och tidigare Catella-toppen Bo Pettersson startade Edberg bolaget Case Asset Management år 2004, som förvaltar kapitalstarka kunders aktieportföljer. 

Edberg återvände till ATP-touren som tränare för Roger Federer 2013-2015 och schweizaren spelade som pånyttfödd med Edbergs offensiva serve-och-volley-stil.


Anders Järryd, 55

Foto: Lennart Rehnman

59 titlar i dubbel och världssexa i singel. Davis Cup-segrar 1984, 1985, 1987 och 1989.

Lade racketen på hyllan år 1996 och bosatte sig i Båstad där han bor än i dag och tränar ungdomar på Riksidrottsgymnasiet. Spelar veteranturneringar med jämna mellanrum – inte sällan under Swedish Open i Båstad. Medverkade i Mästarnas Mästare 2012 där han slutade på femteplats i sin grupp. Blandas vid olika tillfällen ihop med distanslöparen Anders Gärderud. Vid Idrottsgalan 2013 var Järryds plats plötsligt tagen – och han förflyttades till ett annat bord.

– Det var lite pinsamt för arrangören men det slutade bra. Jag fick sitta med brottarna. Jag är inte lika bra som Gärderud på 3000 meter hinder. Och han är nog inte lika bra som mig på tennis, sa Järryd då.


Thomas Enqvist, 42

Foto: Virginie Lefour / STELLA PICTURES BELGA

Australien Open-final och världsfyra år 1999. Davis Cup-hjälte 1997.

Sveriges största tennistalang som juniorvärldsetta i början av 1990-talet. Vann imponerade 19 ATP-titlar men nådde aldrig sin fulla potential på grund av återkommande skadeproblem.

Lade racketen på hyllan 2006. Bodde länge i Frankrike med franska sambon Carine men flyttade hem till Sverige 2008 för att jobba med juniorsatsningen Team Catella. Svensk förbundskapten för Davis Cup 2009-2012. Arbetar i dag som expertkommentator för Eurosport och hjälper med jämna mellanrum professionella tennisspelare – senast Fernando Verdasco och Ernests Gulbis.


Björn Borg, 60

Foto: Tomas Leprince

Elva Grand slam-titlar. Världsetta i 109 veckor. 1900-talets största svenska idrottsman enligt Svenska Idrottsakademin.

Bor på Ingarö strax utanför Stockholm med frun Patricia och sonen Leo, 13. Undviker rampljuset förutom de gånger han medverkar som prisutdelare vid Franska öppna och Wimbledon – och dök även upp under Swedish Open i Båstad i somras. Berättade då att han spelar tennis tre-fyra timmar i veckan och tillbringar stor del av tiden med familjen. Leo, född 2003, spelar för Gustavsbergs TK och rankas som en av Stockholms bästa juniorer i sin åldersklass.

– Han har ett stort hjärta för spelet. Och så länge som han tycker att det är kul med tennis så är det kanon. Det är ingenting som jag eller Patricia har pushat för att han ska göra, sa Borg.

Fyllde 60 år i somras men arrangerade inget större kalas – utan åkte till skotska Edinburgh.

– Det var faktiskt Patricia som bjöd på en jätteöverraskning. Vi var där i fyra dagar och bodde på ett slott i närheten av staden och såg lite av Skottland. Det var jättefint.

Ensam aktieägare i företaget Legend Marketing and Promotion, som har dryga fem miljoner kronor i kassan. Har sedan 2006 tjänat royalty på varumärket Björn Borg – omkring 450 miljoner kronor – som bland annat säljer kalsonger men avtalet löper ut efter 2016.


Magnus Norman, 40

Foto: Ella Ling/Bpi/Rex

Franska öppna-final 2000 och världstvåa som 24-åring. Tolv ATP-titlar. Stoppad av skador.

Är ännu aktiv i tennisen till hundra procent. Arbetade på halvtid för finansföretaget Catella och på halvtid som tränare för Thomas Johansson efter karriären och gjorde Robin Söderling från talang till världsspelare mellan 2008-2010. Har sedan dess tränat Stanislas Wawrinka och gjort honom till trefaldig grand slam-vinnaren. Driver även privata tennisakademin Good to Great i Stockholm med Niklas Kulti och Mikael Tillström, som lockar flera av landets bästa juniorer.

Bosatt på Resarö utanför Stockholm. På fritiden fiskar han helst och försöker spela bandy på vintern. Utsågs till Sveriges bäst klädde affärsman år 2006 av tidningen Café.

– Jag var mer modeintresserad när jag var yngre. Numera går jag mest i fixarkläder när jag är hemma, säger Norman.


Robin Söderling, 32

Foto: Mikael Sjöberg

Tio ATP-titlar och två Franska öppna-finaler (2009, 2010). Världsfyra 2010.

Stod på toppen av karriären när han vann Swedish Open 2011 i utklassningsstil. Tvingades därefter abrupt avbryta sitt tävlande på grund av körtelfeber, och meddelade i december 2015 att han ger upp alla försök om en comeback. Har flyttat från Artillerigatan i Stockholm till Djursholm tillsammans med sambon Jenni Moström och dottern Olivia.

Arbetade under en kort tid som turneringschef för Stockholm Open men lägger nu sin energi på att driva företaget RS Tennis, som tillverkar tennisutrustning. Hans tennisboll kommer att vara officiell boll för Stockholm Open 2017.

– Den är en allround-boll som ska vara anpassad för alla underlag och för alla spelare, säger Söderling.


Jan Gunnarsson, 54

Foto: Fotograf: Anders Strömquist/Svt

Dubbelspecialist med tio ATP-titlar. Davis Cup-seger 1985 och 1989. 

Fortsatte banan som tennisexpert för Sveriges Radio och SVT efter karriären. Refererar än i dag idrott för SR Kronoberg. Arrangerar även tenniscamps i södra Europa för veteraner och arbetar ibland som tränare åt professionella spelare – senast tyskan Annika Beck. Hamnade i blåsväder sommaren 2012 när han publicerade en kommentar på Facebook: ”Pengarna räcker inte när vi ska ge 27000 nyinflyttade somalier socialbidrag !!! Puh”. Berättar i boken ”Bakom de kritade linjerna” som gavs ut hösten 2013 att han tvingades fly landet en tid på grund av uppmärksamheten. 


Thomas Johansson, 41

Australian Open-seger 2002. OS-silver 2008 i dubbel. Världssjua 2002.

Sveriges senaste Grand slam-vinnare i singel har, precis som Jonas Björkman, klivit in i padelsporten på allvar de senaste åren. Bor i Monaco tillsammans med frun Gisella och barnen Lucas och Celine där han spelar på Monacos klubb med jämna mellanrum.

– Det är fruktansvärt roligt och väldigt enkelt att snabbt komma in i. Dessutom passar det för spel i alla åldrar, sa Johansson till SportExpressen i fjol.

Har sedan tidigare arbetat i tävlingsledningen för Stockholm Open och Stockholm Open efter att karriären tog slut 2009. Sade upp sig från posten som turneringschef efter 2013 och arbetar en kort tid för klädjätten H&M:s tennissatsning. Har inte fått någon förfrågan av svenska tennisförbundet – men återvänder gärna Sverige för att främja svensk tennis.

– Jag tycker att jag har vissa specialiteter som jag skulle kunna dela med mig av så jag hoppas få frågan, säger Johansson.


Magnus Gustafsson, 49

Foto: Lionel Cironneau

14 ATP-titlar och Davis Cup-seger 1988. Rankad tia i världen 1991.

Är än i dag meste mästare i anrika Swedish Open med sina fyra titlar – en mer än både Mats Wilander och Björn Borg. Startade sitt eget företag GSL (Gustafsson Sports and Leisure) tillsammans med brodern Anders i slutet av karriären, som arbetar med distribution av tenniskläder och installation av tennisbanor. I dag har GSL 20 anställda och omsätter omkring 100 miljoner kronor årligen.

– Det känns som att jag klarar mig bra. Det viktiga för mig är att göra något aktivt efter karriären. Jag brinner för tennisen och kan inte tänka mig ett bättre jobb, sa Gustafsson till SportExpressen år 2011.


Mikael Pernfors, 53

Foto: Tomas Leprince

Franska öppna-final 1986 som oseedad. Världstia samma år. Davis Cup-seger 1989.

Har störst meriter som veteran av samtliga Svenska tennishjältar. Spelar flitigt på veterantouren och vann i somras VM-titeln i singel för herrar 50-55 år, som avgjordes i Helsingfors. Bodde i över 20 år i Atlanta men flyttade 2008 till kuststaden Vero Beach i Florida med frun Kristina, sonen Figge och dottern Bella. Är numera skriven i USA. Delägare i företaget Global Caps, som han startade tillsammans med Mats Wilander och Jesper Parnevik i mitten på 90-talet, som säljer kepsar med flaggtryck på. Återvänder gärna till Sverige på sommaren och syns flitigt under tennisveckan i Båstad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.