Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förra stjärnskottet ny tränare åt Mikael Ymer

Daniel Berta. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Mikael Ymer. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

När Daniel Berta vann juniorklassen i Franska Öppna beskrevs han som nästa svenska tennisstjärna.

Men vägen mot toppen blev för lång och helsingborgaren avslutade karriären redan som 21-åring.

Nu är han dock tillbaka i hetluften – som tränare för det svenska superlöftet Mikael Ymer.

– Jag har saknat hetluften, säger Daniel Berta.

Under Franska öppna 2009 var tron på svensk herrtennis på topp. Samtidigt som Robin Söderling gick till final i huvudturneringen vann en 18-årig Daniel Berta juniorklassen.

Berta fick därefter ett wildcard till Swedish Open, men Helsingborgs-sonen nådde inga större framgångar som senior. 2012 uppnådde han sin bästa ranking 637 – ett år senare lade han sin heltidssatsning på hyllan efter bland annat stora skadeproblem. 

– Det började 2009. Det året gick det rätt så bra, sedan fick jag problem med axeln. 2010 var jag borta januari-september. Så nästan hela det året gick bort. Sedan kom jag i gång, försökte träna på, men i januari 2011 fick jag problem med ryggen. Det har hållit i sedan dess, sa Berta i en intervju med Expressen 2013. 

Men efter att bland annat ha tränat juniorer i Uppsala är nu Berta tillbaka i hetluften – som tränare för det svenska superlöftet Mikael Ymer, 21. 

– Vi har tränat lite nu under något år, men då bara lite till och från. Men på sistone har vi kört mer intensivt och det har känts bra. Utmaningen är väldigt kul i sig och jag vill hjälpa honom med det jag kan.

Daniel Berta om Ymers första match

Samarbetet har fått en lovande inledning. Duon har inlett med två challengertitlar i Frankrike som nu har toppats med en seger i Stockholm Opens första omgång då svensken besegrade Joao Sousa. 

– Det är en bra vinst. Han höll sig till taktiken, men självklart finns det saker att jobba på. Men han spelade väldigt bra. 

Hur är det att jobba med Mikael? 

– Han är väldigt noggrann och professionell utanför banan, samt i sitt för- och efterarbete i samband med träning. Det gör han väldigt bra. Mikael tar verkligen hand om sin kropp. 

Samarbetet är en så länge på prov, men efter den här fina starten talar mycket för en förlängning. 

– Vi börjar så här, sen får vi se vad det tar oss. Men jag kan inte säga att det har gått dåligt, säger Berta.