Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenske stjärnan – som inte får prata

Mohamed Lahyani under rekordmatchen mellan Nicolas Mahut och John Isner Foto: ALASTAIR GRANT / AP
Mohamed Lahyani under rekordmatchen mellan Nicolas Mahut och John Isner Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Han har gjort fler grand slam-matcher än någon annan aktiv svensk.

Spelarna älskar honom – experterna tycker att han är bäst.

Ändå får tennisdomaren Mohamed Lahyani nästan aldrig några rubriker.

Ironiskt nog har en av tennisvärldens mest karismatiska röster belagts med munkavle.

Ett dämpat sorl flödar genom publikhavet, över sponsorläktarna och förbi montrarna i Kungliga Tennishallen under Stockholm Open.

De minglande gästerna i baren samtalar och skrattar högljutt – de befinner sig på behörigt avstånd från centercourten – medan två åskådare som lutar sig över räcket till sittplatsläktaren viskar några ord till varandra om spelarnas backhandreturer.

Plötsligt bryts sorlet av ett kraftigt: "FIFTEEN-FORTY".

Den observante noterar ett litet leende från mannen i domarstolen som just har väckt åhörarnas uppmärksamhet och nu möts av spridda skratt.

Om man inte har träffat Mohamed Lahyani förut tar det inte lång tid att lista ut att han arbetar med rösten. Det räcker med att lyssna till när han småpratar med en domarkollega om lunchen i spelarrestaurangen: orden strömmar fram, snabbt men säkert, samtidigt som hans tonläge studsar mellan högt och lågt på ett nästan lekfullt sätt.

Han är känd av alla - spelarna, tränarna, journalisterna – och är den förmodligen största svenska stjärnan i Kungliga Tennishallen denna vecka som ännu är aktiv på touren.

Och hans arbete är uppskattat. 

Favorit hos journalisterna

När nyhetssajten Tennis Canada frågade 33 erfarna tennisjournalister under ATP-slutspelet om vilken domare som var bäst på touren svarade 14 stycken "Mohamed Lahyani". På andraplats kom Carlos Bernardes med 5 röster.

Men det är inte bara hans kompetens som förklarar varför han uppmärksammas mer än andra domare, eller varför han har en fansida på Facebook med tusentals följare.

Lahyani är en av få domare som gärna hejar på bollkallarna när de ska byta ut bollarna under matchen, som ger tummen upp till linjedomarna när de tar svåra beslut och som kan tillåta sig att samspela med publiken i domarstolen. 

Det kan tyckas vara småsaker, men för att ha den mest strikta arbetsuppgiften i en av världens mest korrekta idrotter sticker han onekligen ut. 

Och så är det hans karismatiska röst. Tennisexperter vittnar om hans förmåga att ropa ut ställningen i matchen i en stor variation olika tonlägen, som till exempel Times tennisreporter Neil Harman:

"Oavsett vilken bana du är på här, så kan du höra Mohamed Lahyani ropa ut en ställning", skrev han under Indian Wells.

Dimitrov: "Jag tänker inte ljuga nu..."

När SportExpressen träffar stjärnan Grigor Dimitrov i Stockholm ler han stort när Lahyanis namn kommer på tal.  

– Jag tänker inte ljuga nu: han är väldigt speciell!, skrattar Dimitrov.

Sedan samlar han sig.

– Han älskar verkligen sitt jobb och han tar en stor stolthet i domarskapet. Det är väldigt fint att se. Jag är framför allt imponerad över hur han jobbar även med språket. När vi spelade i Kina i förra veckan försökte han säga åt fansen att lugna sig på kinesiska. Han älskar verkligen vad han gör och både vi spelare, och fansen, tycker om honom väldigt mycket. 

Affischnamnet Juan Martin Del Potro drar också på smilbanden när Lahyani kommer upp på tal.

– Han är en fantastisk människa. Jag har en bra relation till honom och jag gillar alltid att spela med honom som domare. Han förstår hur tennisen fungerar. Dessutom har man alltid roligt med honom i domarstolen, säger han.

Mohamed Lahyani - Sveriges "okända" stjärna

Mohamed Lahyani siktade tidigt in sig på domaryrket. På 1980-talet dömde han jämnåriga svenska storspelare som Mats Wilander, Peter Lundgren och Joakim Nyström i sin hemstad Uppsala, samtidigt som han arbetade som kock på en familjerestaurang.

Under början av 1990-talet dömde han på ATP-touren. Men det var först efter flera år av domarutbildningar i såväl Warszawa som Barcelona som han tilldelades en "Gold Badge" år 1997 – den högsta nivån för tennisdomare – och kunde börja arbeta heltid som tennisdomare.

Sedan dess har det blivit över 7000 matcher – fler än någon annan aktiv svensk på touren och sannolikt fler än rekordmannen, före detta svenska domaren Lars Graff, som slutade 2012 och nådde omkring 7000 matcher. 

Han gick från att vara en väl respekterad ATP-domare till att bli världskändis över två nätter i juni år 2010. När John Isner och Nicolas Mahut utkämpade en tre dagar lång match i Wimbledon, som slutade som världens längsta tennismatch någonsin, satt Lahyani i domarstolen.

Svensken fick inte bara stora rubriker för att höll matchen fri från kontroverser. En dag satt han åtta timmar i sträck i domarstolen – utan att gå på toaletten.

– När man är så fokuserad och varje poäng känns som en matchboll så har man inte en tanke på att behöva äta eller gå på toaletten, förklarade Lahyani efteråt enligt ESPN.

Därför får Mohamed Lahyani inte prata

När SportExpressen träffar Mohamed Lahyani under Stockholm Open ger han ett trevligt intryck, men gör också tydligt att han inte får prata. ATP tillät domare att göra sporadiska intervjuer förr, men efter att flera uttalat sig om specifika spelare och matcher råder numera ett totalstopp på medieframträdanden.

Men i en intervju från 2011 med sajten Tennis Panorama berättar Lahyani om hur han vill utöva sitt hantverk.

– Rösten ska inte vara monotom. Man måste variera det för olika tillfällen under matchen. Man kan gå upp i tonläge och ner i tonläge, säger han.

– Man vill inte avbryta publiken när de applåderar. Man måste vänta in dem, så att de har lugnat sig, och sen leverera rätt ton på ställningen. Alla har sin egen stil. Det mest viktiga är att vara tydlig och smart när man sitter i domarstolen. Man ska inte mumla.

Och Lahyani känner igen sig i påståendet att han är karismatisk.

– Om man lyckas ge energi till matchen så kommer alla att kunna se det. Man måste älska det man gör, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!