Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk tennisspelare stängs av för betting

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

En svensk tennisspelare stängs av flera månader för betting, av internationella tennisförbundet.

Tennisspelaren erkänner att han lagt totalt 195 olika spel på tennismatcher under nio månaders tid.

Han tvingas därtill böta 27 000 kronor.

Tennisen har haft stora problem med matchfixing under flera år. Spelare har trätt fram och berättat om hur de erbjudits stora summor pengar för att förlora matcher.

Kriminella organisationer – och i vissa fall spelare – har tjänat pengar på att betta på vilken spelare som ska vinna genom att rigga matchen.

Så sent som i januari greps 83 personer, misstänkta för att delta i matchfixing, i Spanien under en razzia. 28 av dem var aktiva tennisspelare, rapporterar Guardian.

Som en följd av problemen som uppdagats har Tennis Integrity Unit (TIU) inrättats av internationella tennisförbundet, i syfte att stävja matchfixing. 

Enligt TIU:s reglemente får ingen aktiv spelare, varken direkt eller indirekt, betta på tennismatcher eller tennistävlingar.

Svensk tennisspelare stängs av för betting

Nu har en svensk fällts för att ha bettat på tennismatcher. 

Tennisspelaren har varit en av Sveriges mest lovande i sin ålderskull som junior och deltagit i internationella seniorturneringar som inte är på ATP-nivå.

Tennisspelaren får nu en avstängning på åtta månader och bötfälls med 54 000 kronor. Avstängningen hävs dock efter fyra månader och boten halveras till 27 000 kronor om tennisspelaren inte bryter mot några fler regler i TIU:s anti-korruptionsprogram. 

Klart är att tennisspelaren inte får delta i några nationella eller internationella tävlingar från och med 14 mars. 

Tennisspelaren erkänner att han lagt totalt 195 olika spel mellan april 2016 och januari 2017. Han har inte bettat på matcher som han själv har spelat, och har därför inte gjort sig skyldig till matchfixing.

SportExpressen har sökt tennisspelaren.