Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Superstjärnan svarar – efter Gretas markering

Klimataktivisten Greta Thunberg gästade Expressen TV.
Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / ROBERT DEUTSCH-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA
Foto: ALTER PHOTOS / ALTER PHOTOS/SIPA USA SIPA USA

Greta Thunberg skickade en tydlig markering mot tennisstjärnan Roger Federer och hans sponsor, banken Credit Suisse, som investerar i fossila bränslen. 

Nu har schweizaren svarat den 17-åriga miljöaktivisten. 

– Jag är skyldig att använda min privilegierade position till att ha en dialog med mina sponsorer om viktiga saker, säger Federer till Reuters. 

Roger Federer är sponsrad av Credit Suisse som sedan 2016 investerat drygt 540 miljarder kronor i fossila bränsleföretag, som i sin tur kan påverka miljön negativt. 

Det uppmärksammas av miljöorganisationen 350.org som ifrågasätter banken och Roger Federer genom ett tweet där de ställer sig frågande till tennisstjärnan om han verkligen stöder bankens kontroversiella investeringar. Organisationen skriver sedan i en tagg ”Dags att vakna Roger”. 

Greta Thunberg retweetade därefter 350.orgs inlägg för att visa sitt stöd för kritiken mot tennisstjärnan som just nu förbereder sig för årets första grand slam-turnering i Melbourne, Australien. 

Federer: ”Tar hoten på allvar”

Nu har den schweiziska stjärnan svarat på Thunbergs tydliga markering mot den 20- faldige grand slam-vinnaren. 

”Jag tar hoten om klimatförändringar väldigt seriöst, speciellt när jag och min familj landar i ett Australien som är i ödeläggelse av bränder. Som förälder till fyra barn och en ivrig supporter av utbildning har jag en stor respekt och beundran för ungdomarnas klimatrörelse”, säger Roger Federer enligt Reuters, och fortsätter: 

”Samtidigt är jag tacksam över att alla unga klimataktivister som påminner oss om att vi måste agera med innovativa lösningar för att lösa klimatfrågan. Vi är skyldiga dem och oss själva att lyssna. Jag uppskattar att bli påmind om mitt ansvar som en privat individ, som en idrottare och som en entreprenör. Jag är skyldig att använda min privilegierade position till att ha en dialog med mina sponsorer om viktiga saker.”

TV: Federer om OS 2020: ”Jag kan och vill göra det”

Federer om OS 2020: ”Kan och vill göra det”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.