Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoltheten: Så imponeras Björn Borg av sin son Leo

Leo Borg tillsammans med sina föräldrar, Björn och Patricia.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leo var med vid tennisbanan redan vid barnsben.
Foto: OLOF ABRAHAMSSON / KVP
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Han är på väg in på den stora tennisscenen.

För Leo Borg innebär vägen till toppen att kliva ur pappas skugga och spela sin egen tennis.

– Leo har ett bra psyke och hanterar det väldigt bra, säger Björn Borg till SportExpressen.  

Den 28 februari vann Leo Borg sin så långt största seger i karriären efter att på gruset i Brasilien ha besegrat amerikanen Bruno Kuzuhara med 3–6, 6–4, 6–2 i finalen.

Segern över den åttarankade amerikanen tog han framför ögonen på pappa Björn Borg som dessutom agerade prisutdelare.

Nu berättar den stolta pappa för SportExpressen om sonens framgångar.

– Det är väldigt kul att han spelar bra tennis. Han har hjärta för sporten och tycker det är roligt att spela.

Leo Borg fyller snart 18 år och rankas som en av världens 20 främsta juniorspelare. Ett naturligt nästa steg är att kliva in på den vanliga touren och utmana världens bästa.

Den givna frågan är naturligtvis: ”Hur bra kan han bli”?

Spelar för första ATP-poängen

– Svårt att säga nu. Han har potential men konkurrensen är väldigt tuff, det finns så många spelare som är bra, säger Björn Borg.

Att växa upp med en av tidernas bästa tennisspelare som pappa har många fördelar, men samtidigt är det inte heller lätt. Jämförelser och paralleller dras jämt och ständigt.

– Jag pratar med Leo som pappa, men han har ett väldigt bra team omkring sig, säger Björn Borg.

Hur hanterar han uppståndelsen?

– Leo har ett bra psyke och hanterar det väldigt bra.

Just det där att drivet måste komma från Leo själv är något som tydligt skiner igenom i den Marca-intervju han inför veckans Challenger-tävling i Marbella, en tävling där han tack vare en inbjudan från arrangören har chans att spela in sina första ATP-poäng.

– Pappa tvingade mig aldrig att bli tennisspelare och jag frågade honom inte heller om det. Det är uppenbart att min far har varit allt i denna sport. Sanningen är att jag alltid har velat spela tennis på eget initiativ.

”Vet att pappa är stolt”

Efter challengerturneringen i Marbella, som inleddes i måndags väntar ett nytt wildcard. Denna gång till kvalspelet i Andalucia Open som avgörs på samma ort med start på söndag. Går det riktigt bra där kan Borg alltså nå huvudrundan i en ATP-turnering för första gången

– Jag vet att pappa är stolt över mig, vad jag gör och jag hoppas att jag har en fin framtid framför mig. Jag ska göra mitt bästa. Jag är medveten om att jag jämförs med min far, men jag bryr mig inte om vad som sägs och håller det åt sidan. Jag tänker på min framtid och på mina egna mål.

Den spanska tidningens reporter frågade om det fanns några likheter mellan Leo och hans pappa, och fick ett kanske aningen överraskande svar. Leo diskuterar tennis med Björn, men kopierar inte pappas spel.

Nadal är idolen

– Vi är inte lika. Han var mer en defensiv spelare, som var dedikerad till att returnera bollar till andra sidan. Jag är aggressiv. Vi har två helt olika spelstilar.

Kanske går det snarare att dra paralleller till idolen Rafael Nadals sätt att spela tennis. Nadal driver en akademi på Mallorca dit Leo Borg vid ett antal tillfällen begett sig för att träna.

– Begränsningarna till följd av coronaviruset har gjort att jag inte har min bas där. Jag bor och tränar i Stockholm och har min tränare i Sverige. Jag åker till Mallorca då och då. Jag kommer faktiskt tillbaka när jag är klar i Marbella.

Marca: Har du haft möjlighet att träffa Nadal?

– Ja, men inte på akademin. Jag träffade honom på Laver Cup eftersom min far är kapten för det europeiska laget. Nadal har varit min idol sedan jag var liten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.