Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans förvandling: Gick ned 53 kg på 18 månader

Jelena Dokic var fjärde bäst i världen innan hon tvingades att avsluta sin karriär på grund av sjukdom 2014. Foto: WAYNE DROUGHT / AP NZPA

Avslutandet av tenniskarriären gjorde Jelena Dokic vilsen och viktuppgången blev ett faktum. 

Men nyligen publicerade den tidigare världsstjärnan nyheten om sitt viktras – 53 kilo på 18 månader. 

– Jag hoppas att det här kan inspirera andra, oavsett vad era mål är, skriver Jelena Dokic i sitt Instagram-inlägg.

Jelena Dokic, 36, var fjärde bäst i världen när hon tvingades avsluta sin karriär på grund av en sköldkörtelsjukdom. Hon gick upp i vikt och vägde 120 kilo och har sedan dess varit transparent med sin viktkamp på Instagram. Den forna tennisstjärnan ändrade sin livsstil helt gällande kost och träning. I ett av hennes senaste inlägg presenterar hon viktraset – hela 53 kilo på 18 månader.

– Jag är väldigt lycklig att kunna säga att jag efter 18 månader har blivit 53 kilo lättare, och ännu viktigare är att jag förlorat 31 kilo under de senaste 12 månaderna. Att gå ned de sista 30 kilona var det allra svåraste, skriver hon i sitt Instagram-inlägg. 

– Det var inte alltid lätt, men det är inget som är värt att genomföra. Det första steget var det svåraste, skriver hon.

Jelena Dokic riktar i inlägget ett särskilt tack till sin tränare som hjälpt henne att komma tillbaka till vikten hon hade som aktivt tennisproffs. 

– Jag har varit väldigt öppen med mitt viktproblem och jag har bestämt att gå igenom den här processen offentligt, skriver hon i sitt inlägg. 

Gömde sig inomhus 

Jelena Dokic skriver att hon haft både bra och dåliga dagar, och att hon tvivlat på om hon överhuvudtaget skulle klara av att gå ned vikt. Samtidigt konstaterar hon att det är normalt att man tvivlar på sig själv. 

– Jag har gått från att inte ha något självförtroende och gömma mig inomhus utan att vilja gå ut bland folk, till att verkligen uppskatta livet. 

Dokic skriver att hon nu ser fram emot nya utmaningar i livet och att hon ska fortsätta sin hälsosamma livsstil.

Tennisstjärnan publicerade inlägget på Instagram första dagen på det nya året. Tanken var att hon ville inspirera och motivera sina 32 000 fans, enligt Dokic själv. 

– Jag hoppas att min resa till att bli hälsosammare kan motivera er och ge er mod och självförtroende, oavsett vad era mål är i livet. 

Bilden visar Jelena Dokic transformation fram till idag.

”Professionella atleter lever i en bubbla”

I en intervju med tidningen Sunday Herald Sun berättade Dokic nyligen hur tenniskarriärens slut lämnade henne i ett vakuum. Ätandet fungerade som ett känslomässigt stöd och snart vägde hon hela 120 kilo. Hon menar att hon inte var förberedd på ett liv utanför tennisbanan, och det var därför hon gick upp i vikt. 

– Jag kastades in i ett nytt liv som jag inte var beredd på, jag visste inte var jag var påväg, säger hon och fortsätter:

– När man är professionell atlet befinner man sig i en bubbla som inte är verklig. Allting serveras framför dig, träning, mat, resor och management. Att gå tillbaka till verkliga livet var väldigt annorlunda. 

Var fjärde bäst i världen

Dokic tog tennisvärlden med storm efter att hon kvalificerade in i Wimbledon-turneringen 1999. Där fick hon en historisk seger när hon vann mot Martina Hingis 6-2 6-0 i första omgången. 

Sin karriärtopp nådde hon 2002 med en fjärdeplacering i världseliten efter att ha bytt från Australien till forna Jugoslavien. När hon återvände till Australien 2005 hade hon svårt att hålla sig kvar på samma nivå och åkte in och ut från top 100-listan fram till 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.