Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnan som försvann: ”Tror hon blev utsatt”

Kournikova år 2000, året hon nådde högst på singelrankingen. Foto: BERND WEISSBROD / EPA DPA
Jonas Björkman och Kournikova tävlade tillsammans i mixed dubbel i Wimbledon. Foto: DAVE CAULKIN / AP
Foto: LIONEL HAHN / STELLA PICTURES LIONEL HAHN/ABACAUSA.COM
Iglesias och Kournikova semestrar. Foto: SPLASH NEWS / SPLASH NEWS/ALL OVER PRESS SPLASH NEWS

Hon tog tidigt tennisvärlden med storm.

Men en dålig rygg och enorm uppståndelse kring hennes person blev för mycket. 

22 år gammal slutade Anna Kournikova spela tennis.

I dag lever hon ett hemligt liv - där inte ens vännerna får tillträde. 

Pappa Sergei var gammal mästare i grekisk-romersk brottning och mamma Alna hade sprungit 400 meter. 

– Vi var unga och gillade det rena, fysiska livet, så Anna var i en bra miljö för idrott från början, sa Sergei Kournikov. 

Hennes första tennisracket fick Anna Kournikova när hon var fem år gammal. Tennisen började som ett sätt för henne att bli av med överskottsenergi men blev snabbt seriöst för ryskan. 

Som tioåring skrev Kournikova på sitt första kontrakt och hon flyttade till USA där hon började träna på en berömd tennisakademi i Florida ledd av legendaren Nick Bolletieri. 

Det dröjde inte länge förrän Kournikova blev ett uppmärksammat namn i tennisen. 15 år gammal klev hon i US Open och nådde hela vägen till fjärde omgången. 

Då gick hon upp mot den flerfaldiga mästaren Steffi Graf som även gick och vann det årets upplaga. Graf vann med 6-1, 6-2 men Kournikova var ändå nöjd. 

– Det kändes bra, jag var bekväm på planen. Jag lärde mig att jag kan spela mot den typen av spelare. Jag skulle älska att möta Graf igen, sa den unga Kournikova.  

”Kunde nått längre”

Kournikova var än mer framgångsrik i dubbel. I tidigare nämnda US Open 1996 nådde hon kvartsfinal och en dag skulle hon rankas högst i världen som dubbelspelare. 

Som singelspelare peakade hon som nummer åtta i världen år 2000, då hon förvisso bara var 19 år. 

Före detta tennisspelaren och expertkommentatorn Maria Strandlund Tomsvik var aktiv när Kournikova kom upp. Strandlund Tomsvik minns ryskan positivt. 

– Jag såg alltid en väldig potential i hennes spel. Hon hade kunnat nå ännu högre i singel om hon hade orkat hålla i sin karriär lite längre, säger Strandlund Tomsvik till SportExpressen. 

Vad gjorde henne så bra i dubbel? 

– Speluppfattningen och hennes händer. Hon hade en stor repertoar, snabb uppe vid nätet, bra returer och hon var en kreativ spelare. 

”Onödigt mycket uttalanden”

Men Anna Kournikova blev tidigt lika känd, om inte mer, för mindre spelmässiga spörsmål. Under flera år, även efter karriären, var hon den mest googlade kvinnliga idrottaren i världen. 

År 2002 stal hon showen i en WTA-turnering i Kalifornien då hon spelade med ett vitfärgat ansikte. Det fick Sportbladet att kalla Kournikova för ”tennisens geisha”. 

Vid det tillfället hade ryskan, som mer och mer blivit amerikanska, en årsinkomst på omkring 140 miljoner kronor, trots en ganska blygsam plats på rankningen. I stället drevs pengarna in att göra reklam för klockor, skor, racketar, mobiltelefoner med mera. 

– Jag tycker hon fick onödigt mycket uttalanden kring sig, men det var för att hon gjorde mycket vid sidan av banan. Hon fick väldigt mycket sponsorkontrakt och det var saker om hennes utseende och så där. Men hon levererade också på banan, menar Strandlund Tomsvik. 

Ser du någon ”ny” Kournikova på touren i dag?

– Man kan dra en parallell mellan henne och Maria Sjarapova, men hon är en jäkligt smart business woman som använder det hon kan så jag tror inte hon lider av det utan tvärtom. 

– Men Kournikova tror jag blev lite utsatt av det. 

Dessutom hade Kournikova kroniska ryggskador. Det var en del i beslutet när ryskan bestämde sig för att lägga av efter säsongen 2003, endast 22 år gammal.

Hemliga tvillinglyckan med poppartnern 

Medan Kournikova fortfarande var aktiv träffade hon Enrique Iglesias i samband med musikvideon till popstjärnans hit ”Escape”. De blev ett par men har varit notoriskt hemlighetsfulla kring sin relation. 

– Tjejer tittar på honom, killar tittar på mig. Det kommer med jobbet, men blir jobbigt när du känner dig inkräktad på. Ta bara bilden och var klar med det, sa Kournikova till Guardian. 

I fjol fick kändisparet tvillingar vilket även det kom oannonserat. Till och med nära vänner lämnades utanför den inre cirkel som kände till Kournikovas graviditet. 

Det är okänt om paret är gifta eller ej. Men Iglesias är tydlig med sin kärlek till ryskan. 

– Jag skulle gifta mig med henne 30 gånger om det var jag som fick bestämma, sa sångaren till Expressen. 

I dag är Kournikova 36 år gammal så teoretiskt hade hon fortfarande kunnat vara aktiv tennisspelare. Venus Williams är ett år äldre och rankad åtta på touren. 

Det har hänt vid flera tillfällen att Kournikova spelat för välgörenhet, vilket är det hon jobbar med. Hon träffar mycket idrottstjejer i åldern 12-15 som frågar henne om livet. 

Ett jobb hon trivs med men annars vill Kournikova ha mycket spontanitet i livet. Hon har tidigare sagt att ”Jag kan inte säga vad jag ska göra om en timme, mycket mindre i morgon.”

Ord om en önskad oförutsägbarhet som Kournikova håller fast vid än i dag, berättar hon för ryska Hello!. 

– Ja, det är mitt motto.