Spårlöst försvunnen – kravet på Joe Biden

Tennisstjärnan Peng Shuai är mystiskt försvunnen.
Foto: MONIKA GRAFF/UPI/SHUTTERSTOCK / MONIKA GRAFF/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
USA:s president Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Tennisstjärnan Peng Shuai är försvunnen. 

Nu höjs röster för att USA:s president Joe Biden ska agera för att sätta press på Kinas regering.

Samtidigt överväger Biden en diplomatisk bojkott av OS i Kina på grund av landets brist på respekt för mänskliga rättigheter, skriver New York Times

Den senaste veckan har Peng Shuais försvinnande skakat om tennisvärlden. Den tidigare världsettan i dubbel är en av Kinas mest kända idrottare. 

För en tid sedan gick hon ut i sociala medier och anklagade en medlem i politbyrån, Kinas högst beslutfattande organ, för att ha tvingat henne till sex. Inlägget raderades kort efter att det publicerats och sedan dess har 35-åriga Peng Shuai varit försvunnen. 

I går fick tennisorganisationen WTA ett mejl som påstås vara skrivet av Peng. I mejlet skriver hon att hon vilar upp sig hemma, mår bra och dementerar att hon skulle vara försvunnen.

Mejlet har också återgetts av statliga medier i Kina.

WTA tror däremot inte att mejlet kommer från Peng Shuai själv.

”Jag har svårt att tro att Peng verkligen skrev mejlet som vi fick och vad som sägs om henne i mejlet”, skrev organisationens vd Steven Simon i ett uttalande.

Kravet på Biden efter stjärnans försvinnande

Nyheten om Peng Shuais försvinnande har spritt sig över hela världen. Nu höjs röster i USA för att landets president Joe Biden ska sätta press på den kinesiska regeringen i frågan. 

Tidigare i veckan deltog Joe Biden och Kinas president Xi Jinping i ett digitalt toppmöte. Det tredje mellan parterna sedan Joe Biden tillträdde i januari. 

I ett brev till Biden uppmanar nu kongressledamoten Jim Banks presidenten att ställa in alla diplomatiska samtal med Kina på hög nivå innan landet har kunnat ”svara på ett tillfredsställande sätt” gällande vad som hänt med Peng Shuai. 

”Eftersom ni har haft samtal på högsta nivå med kinesiska ledare vill jag uppmana dig att belysa problemet kring Peng Shuais säkerhet, var hon befinner sig och kräva att de kinesiska myndigheterna lyfter censuren och återpublicerar Peng Shuais inlägg i sociala medier som har plockats bort”, skriver Jim Banks i sitt brev

Samtidigt överväger USA att sjösätta en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking, skriver New York Times. Anledningen till det är landets missnöje med Kinas bristande respekt för mänskliga rättigheter. 

Serena Williams: ”Förkrossad”

En av många som engagerat sig i Peng Shuais fall är tennisstjärnan Serena Williams. I ett inlägg på Twitter kräver hon att Shuais försvinnande utreds grundligt.

”Jag är förkrossad och chockad över att höra om Peng Shuai. Jag hoppas att hon är i säkerhet och hittas så snart som möjligt. Det här måste utredas och inte tystas ner. Jag skickar min kärlek till hennes familj i den här extremt svåra stunden”, skriver Williams på Twitter.

https://twitter.com/serenawilliams/status/1461408866697105413

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.