Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skattemyndigheten har försökt kartlägga honom”

Björn Borgs samlade förmögenhet är okänd.
Foto: BILDBYRÅN
Björn Borg avslutade sin karriär 1983, men gjorde ett comebackförsök åtta år senare.
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Björn Borg vann världens främsta tennisturnering, Wimbledon, fem år i rad.
Foto: OKÄND
”Ren vilja” heter nya boken om Björn Borg, skriven av Jan Söderqvist.
Björn Borg tillsammans med sin fru Patricia.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Hur rik är Björn Borg?

Tenniskungen sålde för några år sedan sitt namn för 450 miljoner – men är värd betydligt mer än så.

Exakt hur mycket vet nog bara han själv. Alla frågor kring hans plånbok har förblivit obesvarade.

– Det har då och då gjorts försök av skattemyndigheterna att kartlägga Borgs tillgångar, men det går inte att följa eller beskatta den större delen av hans intäktsflöden, säger författaren Jan Söderqvist som just släppt en heltäckande bok om Borgs karriär – ”Ren vilja”.

I Expressen från 27 oktober finns en artikel med rubriken ”Björn Borgs lyxvilla såld för 35 miljoner”.

Av texten framgår att det gäller den herrgårdsliknande villan Alstaholm på Ingarö i Värmdö kommun öster om Stockholm.

Borg köpte fastigheten 1984 då han var tillsammans med Jannike Björling. Priset var 3,1 miljoner kronor – på den tiden en smått svindlande summa.

Året därpå skrevs Alstaholm över på pappa Rune och mamma Margareta. 2007 överlät föräldrarna i sin tur fastigheten till stiftelsen Archipelago Stiftung i skatteparadiset Liechtenstein. Det handlar om en familjestiftelse som grundades samma år som överlåtelsen gjordes.

I en handling som senare skickades in till Lantmäteriet står att läsa:

”Stiftelsens ändamål är att täcka kostnader för uppfostran och utbildning, utrustning och stöd eller den allmänna försörjningen för medlemmar i en eller flera specifika familjer och att sträva efter liknande syften.

Dessutom kan stiftelsen också ge gåvor till fysiska eller juridiska personer, institutioner etc. Stiftelsen är icke vinstdrivande.”

Stiftelsen representeras utåt sett av två jurister – en från Liechtenstein och en från Schweiz. Stiftelsens kapital var vid grundandet 30 000 schweizerfranc.

De tidigare ägarförhållandena för Alsterholm – som här får stå som ett typexempel – är utmärkande när det gäller Borg, hans pengar och fastigheter. 

Det är snudd på omöjligt för en utomstående att få någon insyn, eftersom siffrorna göms bakom diverse bulvaner, fasader och skalbolag.

Författaren: ”Gömma undan mycket”

Författaren Jan Söderqvist skriver i nyutkomna biografin om Borg – ”Ren vilja” – om de ekonomiska upplägg som gjort att dörren till den svenske tennislegendarens affärer är stängd för alla – utom för Borg själv och några få utvalda.

Borg var under åren som aktiv, och sedan under lång tid efter att han lagt av, knuten till amerikanska marknadsförings- och managementbolaget IMG (med förgreningar i 30 andra länder). Man sysslar även med allt från rättigheter och sponsring till agentverksamhet.

– IMG:s affärsidé var att gömma undan så mycket pengar som möjligt. Det var bara förlorare som betalade skatt. Tänk på ett isberg; en liten del ovanför ytan och sedan jättemycket därunder. Så när alla i mitten av 90-talet pratade om att Björn Borg var ruinerad, var det toppen nära ytan som var rätt nerhyvlad. Resterande fanns kvar hela tiden. IMG fick Björn som lönsam klient och de gjorde sitt jobb, säger Jan Söderqvist.

Vad ska man säga om ett sådant ekonomiskt upplägg – det är ju oceaner mellan det och när vanliga svenskar knåpar med sin hushållsbudget?

– Borg tjänade sina pengar, han har ju inte stulit dem. Det går dock inte att beskatta dem eller utmäta dem. Han fick garantipengar för att ställa upp, men det var inte bara Borg. Det var en öppen hemlighet. Lägg därtill uppvisningsspel, diverse reklamuppdrag och sponsorhistorier kopplade till olika event och turneringar. Borg har dragit in jävligt bra med pengar.

Vinsten i Wimbledon gjorde honom rik

Borgs första vinst i Wimbledon 1976 gjorde honom till världens mest kände svensk. 

Rik blev han alltså också. 

Flytten till Monte Carlo för att undkomma svensk skatt rörde upp de blågula känslorna. Han hängdes ut som skatteflykting. Några år senare var allt förlåtet och vi svenskar öppnade åter våra hjärtan för bollgeniet från Södertälje.

– Jag har tagit första steget på många områden. Bland annat när jag flyttade till Monte Carlo i december 1974. Då var jag en skattesmitare – det var hemskt, fruktansvärt att jag flyttade. Medan när Ingemar (Stenmark) gjorde samma sak, då var det ”lycka till”, sa Borg till Expressen inför sin 50-årsdag.

Borg: ”Lärt mig att jag måste lita på mig själv”

Han fortsatte i samma intervju:

– Jag har lärt mig att jag måste lita på mig själv. Jag kan inte lägga över allt till andra människor. Jag har litat på människor och varit godtrogen. Jag har trott att jag haft vänner som ställt upp med hjärtat och verkligen gillat mig för den jag är. Inte för att jag är Björn Borg, utan för den jag är som person. Och sedan har jag kommit underfund med att de bara velat utnyttja mig. Då blir man jävligt ledsen och det gör att man blir lite reserverad när man möter människor. Det är nog många idrottsstjärnor som tagit de här smällarna. Riktiga vänner... de kan du nog räkna på ena handens fingrar.

Bara under tio år – mellan 2006 och 2016 – tjänade han cirka 450 miljoner kronor. Mångmiljonsumman var resultatet av ett avtal från 2006 med börsbolaget som bär hans namn, men som han själv inte längre är en del av. 

En första delbetalning på 124 miljoner följdes av en royaltycheck varje år. 

– Det människor älskar är idrottsprestationen i sig. Någonstans anses det idrottsmän gör vara ett ärligt sätt att tjäna pengar på – med blod, svett och tårar – och då blir folk mer förlåtande, sade Eva Ossiansson, varumärkesexpert och ekonomie doktor vid handelshögskolan i Göteborg till Di i juni 2016.

Att Borg gav upp sin värdefullaste tillgång – sitt namn –menar hon stack ut:

– Jag kan tycka att det är ett väldigt märkligt avtal om du till exempel jämför med Zlatan som vårdar sitt personliga varumärke i stor utsträckning. Som idrottsman är ju namnet varumärket.

SportExpressen har sökt Björn Borg för en kommentar om ”Ren vilja” genom hans talesperson Per Hjertquist. Till honom säger Borg:

– Jag har inte läst boken, så jag vet inte vad jag ska säga om den.

FOTNOT: IMG heter i dag WME/IMG efter att Hollywoodagenturen WME, som leds av Ari Emanuel (förlagan för Ari Gold i tv-serien ”Entourage”) 2014 köpte IMG för cirka 25 miljarder kronor med hjälp av riskkapital från USA och Abu Dhabi.


BJÖRN BORGS PENGAR

1974: Skriver sig som skatteflykting i Monaco.

1973–1983, 1991–1993: Spelar in 26 miljoner i prispengar.

1984: Köper herrgården Alstaholm på Ingarö för 3,1 miljoner kronor.

1985: Skriver över fastigheten på föräldrarna.

1986–1991: Folkbokför sig i Sverige igen, men ”flyttar” tillbaka till Monaco.

1988: Köper en 270 kvadratmeter stor sjurummare på exklusiva Strandvägen 7. Priset: uppskattningsvis 10–13 miljoner kronor.

1989: Bolaget Björn Borg Design Group försätts i konkurs. I slutet av året stäms Borg på 80 miljoner dollar (då en halv miljard kronor) av förre partnern Lars Skarke.

1997–2006: Skriver licensavtal med kalsongtillverkaren WBM om rätten att använda namnet Björn Borg

2003: Folkbokför sig igen i Sverige.

2006: Bjuder ut sina Wimbledonpokaler och två racketar till försäljning. Ändrar sig däremot i sista stund. Han köper tillbaka föremålen från auktionsfirman.

2006: Skriver avtal med Björn Borg om rätten till det egna namnet. Får en startsumma på 124 miljoner kronor, därefter uppskattningsvis ytterligare drygt 300 miljoner.

2006: Jagas av Skatteverket för en skuld på 22 miljoner kronor.

2007: Skärgårdsresidenset skrivs över till en anonym stiftelse i Liechtenstein.

2016: Får sista utbetalningen från Björn Borg AB, som därefter definitivt tar över rätten att använda namnet i den egna verksamheten.

Källa: Di.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.