Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ett psykfall – fattar inte hur hon stod ut”

Robin Söderling sommarpratar - och då berättar han första gången varför han slutade med tennisen.
Foto: Sveriges Radio
Bakgrunden till beslutet: Psykisk ohälsa.
Foto: PONTUS FERNEMAN / © BILDBYRÅN
”Jag upptäckte att jag hade googlat på olika tillvägagångssätt för att begå självmord.”
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
”Ett självupptaget psykfall som först satte sin sport främst, och sen sig själv.”
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
”Jag fattade inte hur Jenni kunde stå ut med mig”, säger Robin Söderling i sitt sommarprat.
Foto: CECILIA LILJETON / IBL
Men det gjorde hon - och paret gifte sig sommaren 2016.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Jenni Söderling hette tidigare Moström i efternamn.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
1 / 8

Före julen 2015 meddelade Robin Söderling, 35, att tenniskarriären var över. 

I Sommar i P1 berättar han för första gången om bakgrunden till beslutet: Psykisk ohälsa. 

– Jag upptäckte att jag hade googlat på olika tillvägagångssätt för att begå självmord, berättar Söderling i programmet. 

Robin Söderling var på toppen av sin karriär när han vann Swedish Open 2011 utan att förlora ett set. Då spekulerades det om hur bra Tibrosonen kunde bli. Att han skulle bli världens bästa tennisspelare var ingen omöjlighet. 

– Han når ständigt nya nivåer och nu törs jag säga det: Robin blir världsetta, och det snabbare än vi anar, sa bland annat Björn Borg. 

Men tävlingen i Båstad skulle bli Robin Söderlings sista. Han hade fått körtelfeber och annonserade före julen 2015 att karriären var över. Flera gånger har det spekulerats kring om det verkligen var körtelfeber som fick Söderling att sluta. Under 2013 blev han bland annat beskylld för doping av konkurrenten Christophe Rochus – och att det var därför han inte spelade längre. 

Robin Söderling i Sommar i P1: Därför slutade jag

Men nu avslöjar den tidigare världsfyran och den nuvarande Davis Cup-kaptenen för första gången bakgrunden till beslutet att avsluta karriären. I Sommar i P1 berättar han om den psykiska ohälsa han genomlevt under flera år. Han berättar om panikattacker och pressen att hela tiden prestera på högsta nivå. 

Robin Söderling var på toppen av sin karriär 2011. Men då mådde han också som sämst.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

När han mådde som sämst var planen att spela US Open i augusti 2011, men det gick inte. 

– Jag fick panik. Jag började gråta. Jag bara grät och grät. Jag åkte hem till hotellet och lade mig i sängen och varje gång när jag tänkte att jag skulle gå in på en tennisbana fick jag panik. Då, för den första gången kände hur mycket jag än vill detta så går det inte. Inte ens om jag fick en pistol mot huvudet skulle jag kunna gå in på banan, säger Robin Söderling i sitt sommarprat

Robin Söderling beskriver att allt var som värst under ett halvår med ständiga panikångestattacker och där han dagligen plågades av andnöd. Det gick så långt att upptäckte att han hade googlat på tillvägagångssätt att begå självmord. Samtidigt betonar Söderling i sitt sommarprat att han aldrig velat dö. 

”Fattade inte hur Jenni kunde stå ut med mig”

För SportExpressen utvecklar han sina tankar på hur han ser tillbaka på det i dag. 

– Nu känns det helt galet. Det är ju så. Man får en annan förståelse för de som gör det, men jag tror det inte handlar om att man vill dö, det är det ju det sista man vill. Men till slut är det ju så att man bara mår så dåligt. Då får man sådana tankar att det inte finns någon utväg. Man står inte ut liksom.

Det tog sex och ett halvt år innan han blev återställd. Tiden, hans fru Jenni och frånvaro av tennis var nycklarna till att han fick sitt liv tillbaka.

– Jag fattade inte hur Jenni orkade stå ut med mig: Ett självupptaget psykfall som först satte sin sport främst, och sen sig själv. Även fast jag var sjuk så skäms jag över min självupptagenhet och vad jag sa. När hon någon gång påpekade att det var jobbigt för henne och att hon inte mådde bra av att se mig så här, så skrek jag tillbaka: ”Du kanske vill byta med mig då, om du nu tror att jag mår så jävla bra”. Jag bad aldrig om hjälp, och fick därför ingen. Jag skulle klara detta själv, säger Söderling i Sommar i P1.

Jenni och Robin Söderling.
Foto: CECILIA LILJETON / IBL

För SportExpressen förklarar Söderling varför han valde att berätta om sin psykiska ohälsa. 

– Nu har jag fått distans till det. Då är det så mycket lättare att prata om det. Under karriären är det inte någon som säger något om detta. Man visar inget för sina motståndare. Sen är det mycket lättare att prata om det efter karriären, då båda två har slutat. Då märker jag att det är många som inte har mått bra. Det är otroligt tufft. Det är så många fler än vad man någonsin har kunnat ana. Därför känns det viktigt att berätta om det. 

Söderling blev dopinganklagad

Och om dopinganklagelserna som dök upp 2013 säger han: 

– När han (Rochus) gick ut och sa det hade jag ingen energi. Jag mådde så väldigt dåligt, så valde att inte bemöta det. Sen har man fått meddelanden på Twitter som beskyller en för att ha varit dopad, men jag kände mig så långt ifrån dopad som man någonsin kan komma. Det var fullständigt åt andra hållet. Men jag visste vad det var, och mina närmaste visste.  Det var det viktigaste för mig, säger Söderling till SportExpressen. 

Robin Söderlings sommarprogram sänds i dag söndag 5 juli. Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 och på Sveriges Radio Play klockan 13.00. 


Förre tennisstjärnan talar ut om psykiska ohälsan i Sommar i P1

MÅR DU ELLER NÅGON DU KÄNNER DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG.

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.