Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roger Federers ilska efter bilden på Greta

Roger Federer är framme i semifinal i Australian open. Foto: PETER DOVGAN VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/UK SPORTS PICS LTD WWW.IMAGO-IMAGES.D
Roger Federer under rysaren mot Tennys Sandgren. Foto: ROB PREZIOSO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg på World Economic Forum i Davos tidigare i januari. Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Roger Federer jagar sin sjunde titel i Australian open.

Men efter ett välgörenhetsevenemang var det något helt annat än tennis som hamnade i fokus, rapporterar Blick

Nämligen en journalist och en bild på klimataktivisten Greta Thunberg, 17.

Efter en mirakelvändning mot amerikanen Tennys Sandgren är Roger Federer framme i semifinal av årets Australian open. Där väntar andraseedade serben Novak Djokovic för den 38-årige schweizaren. Federer jagar sin sjunde titel i Melbourne, vilket skulle vara hans 21:a grand slam-titel i karriären. 

Under onsdagskvällen deltog flera superstjärnor, bland annat Federer, Rafael Nadal och Nick Kyrgios, i ett välgörenhetsevenemang för att uppmärksamma de skogsbränder som härjat i Australien under vintern.

För en dryg vecka sedan hade 28 människor förlorat livet i bränderna, tusentals hem förstörts och miljontals djur förolyckats.  

Federers ilska efter bilden på Greta

Under välgörenhetsevenemanget spelade Roger Federer ett set mot Nick Kyrgios och gav ett par intervjuer till pressen på plats innan han lämnade banan.

Det var då en journalist från den schweiziska tv-kanalen RTS såg sin chans, rapporterar Blick. 

Utan att ha fått tillåtelse att intervjua superstjärnan började reportern ställa frågor till Federer samtidigt som han höll upp ett foto av den världsberömda klimataktivisten Greta Thunberg.

Enligt Blick reagerade Federer ilsket och såg tillammans med sin manager till att bilderna från incidenten inte publicerades. Australian opens arrangörer övervägde att dra in samtliga ackrediteringar för RTS, vilket Roger Federer ska ha motsatt sig, skriver Blick.

Greta Thunberg markerade mot Roger Federer

Roger Federer och Greta Thunberg skapade rubriker tidigare i januari efter att 17-åringen markerat mot tennisstjärnan på Twitter. Federer är sponsrad av banken Credit Suisse som har investerat över 540 miljarder kronor i företag som producerar fossila bränslen.

Detta uppmärksammades av miljöorganisationen 350.org som i en tweet skrev: ”Dags att vakna Roger”. Ett inlägg som sedan reetwetades av Greta Thunberg till hennes fyra miljoner följare.

Dagen efter svarade Roger Federer Greta Thunberg och sade sig ha ”stor respekt och beundran” för hennes och andra ungdomars engagemang i klimatfrågan.

– Vi är skyldiga dem och oss själva att lyssna. Jag uppskattar att bli påmind om mitt ansvar som en privat individ, som en idrottare och som en entreprenör. Jag är skyldig att använda min privilegierade position till att ha en dialog med mina sponsorer om viktiga saker, sa Roger Federer då

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.