Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Federer krossad: ”Det här var fruktansvärt”

Foto: DAVE HUNT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Novak Djokovic har chansen att försvara sin titel i Melbourne.

En uppenbart hämmad Roger Federer föll i tre raka set, 7–6, 6–4, 6–3 – och nu är serben klar för final i Australian Open.

– Det var fruktansvärt att gå igenom det här i dag, säger Federer enligt Metro.

När Novak Djokovic och Roger Federer ställdes mot varandra för 50:e gången var Djokovic storfavorit. Den andraseedade serben hade endast tappat ett set på vägen fram till semifinalen och hade haft en betydligt lindrigare resa dit än tredjeseedade Roger Federer. Den schweiziska stjärnan hade bland annat två tuffa femtesetare med sig i benen in i semin, och dessutom hade han fått en känning i ljumsken i kvartsfinalen.

Trots det var det Federer som rivstartade matchen. Han bröt tidigt Djokovics serve och gick fram till 2–0 i game. Schweizaren hade också möjligheten att serva hem första set vid ställningen 5–3, men Djokovic kämpade sig tillbaka och tog setet till tiebreak. Väl där var serben starkast och lyckades trots den mindre lyckade starten ta hem första set.

”Uppenbarligen skadad”

– Det hade absolut kunnat sluta annorlunda. Han inledde väldigt bra och jag var ganska nervös. Jag tittade mer på hur han rörde sig, och var inte riktigt där mentalt. Men jag lyckades kämpa mig tillbaka och vinna det första setet vilket var väldigt viktigt mentalt, säger Djokovic i segerintervjun, där han också hyllar sin motståndare:

– All respekt till Roger, han är uppenbarligen skadad och inte i bästa slag och ändå går han ut och gör sitt bästa.

Roger Federer medger efteråt att torsdagens match var en kamp.

– Det var fruktansvärt att gå igenom det här i dag, säger Federer enligt Metro.

– En trevlig start och ett trevligt slut (från publikens sida), men allt där emellan är bara att glömma eftersom man vet att man har tre procents chans att vinna. Man måste försöka, för man vet aldrig. Men när känner att det inte kommer funka så är det jobbigt, fortsätter han. 

Thiem eller Zverev

Även andra set blev jämnt med fördel Djokovic i de avgörande lägena. När han sedan bröt fram till 4–2 i tredje set hade han greppet om segern och säkrade den via 6–3.

Det är åttonde gången som Novak Djokovic når final i Australien Open och han har vunnit samtliga tidigare sju finaler, den senaste i fjol.

I finalen väntar antingen österrikaren Dominic Thiem eller Alexander Zverev, Tyskland, som möts i sin semifinal under fredagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.