Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robins alla ritualer - så skrockfull är han

Ringen i skosnöret och blåsa på fingrarna - två av Robin Söderlings alla ritualer.Foto: Kristofer Sandberg
PARIS. Stefan Holm hade alltid två par spikskor, extra överdragskläder (i fall det skulle bli regn), en vattenflaska, bananer, en Coca-Cola, samt ett par gamla slitna kalsonger i tävlingsväskan.
Jonas Björkman körde med ett tumtrick.
Robin Söderling är inte sämre - och har också en lång rad ritualer inför och under varje match.
Bland annat är alltid förlovningsringen fäst vid ena skon.
- Det är nog saker som jag gör utan att jag ens tänker på det. Det är skönt att ha, säger Söderling om sina rutiner.
Robin Söderling, 26, hade inga problem att vinna mot spanske kvalspelaren Albert Ramos, 23, i den andra omgången i Franska öppna i tre raka set.
Han gjorde det med tålamod, stabilt grundspel, men också med hjälp av sina väl inarbetade rutiner.

Har mycket för sig

Ni har väl noterat en del av Söderlings speciella vanemönster under match?
Här är några exempel:
* Han väntar alltid så länge som möjligt med att knyta skorna.
* Sedan ett par år tillbaka fäster han alltid förlovningsringen, som han delar med sambon Jenni Moström, 28, i ena skon.
* I varje sidbyte tar Söderling handduken över huvudet - och håller ofta händerna för öronen.
* Inför servar brukar han ofta blåsa på fingrarna.
* Orden "kom igen, kom igen, kom igen..." mumlas väldigt, väldigt många gånger varje match.
* I Paris använder han alltid samma dusch.

"Vill stänga ute allt annat"

- Det där är nog saker som jag gör utan att jag ens tänker på det. Det är nästan som reflexer, jag har gjort det så mycket. Jag tror att alla spelare har lite grejer, rutiner, som man använt sig av inför matcher. Det är skönt att ha, säger Söderling.
Om det klassiska handdukstricket säger han:
- Jag vill tro att det har betydelse. Jag gör det hela tiden, och ibland känner jag att den behövs mer än andra gånger. Jag tycker det är bra, framför allt när man spelar på stora banor då det är mycket liv och folk i rörelse runtomkring. Man har ju bara 90 sekunder på sig att fokusera under sidbytet, och då försöker man stänga ute allt annat så gott det går.
Hur många gånger per match säger du "kom igen"?
- Jag har inte räknat... Har du? Haha. Jag vet faktiskt inte. Jag säger det säkert väldigt många gånger, och jag tänker det säkert ännu fler gånger.

Holms alla hyss

Ja, ritualer och skrock är mycket vanligt inom idrottens värld. Fråga bara höjdhoppslegendaren Stefan Holm, 35. Förspelet inför alla tävlingar följde alltid samma mönster. En timme innan bussen skulle avgå till arenan var Holm tvungen att raka sig, för att sedan ta en dusch. Då var det viktigt att schamponera sig två gånger. Inte fler, inte färre.
Sedan tog han med sig väskan, som alltid var packad på samma sätt, med samma innehåll. Två par spikskor, extra överdragskläder (i fall det skulle bli regn), en vattenflaska, bananer, en Coca-Cola, samt ett par gamla slitna kalsonger, som han alltid använde vid tävling.
- Men jag tvättade dem alltid mellan tävlingarna, försäkrar Holm.
Väl framme på arenan bytte han alltid om i samma ordning. Höger strumpa före den vänstra, och vänster sko före den högra. Och på banan hade han aldrig på sig tävlingslinnet mellan hoppen.
- Allt handlar om trygghet i själva tävlingsögonblicket. Nu är det hopp. Nu är det tävling. Nu är det allvar, säger Stefan Holm, som på banan också hade flera "ticks", då han slet i linnet och drog handen över ansiktet.

Holm diskuterade sina vanor

För Stefan Holm var det viktigt att systematisera tävlingsupplägget, och han diskuterade fram sina vanor med mentala coachen Christian Augustsson, 44.
- Det är viktigt att det bara är du som kan styra över ritualerna, ingen annan får vara inblandad eller ska kunna påverka dem. En maskot kan ju lätt försvinna, till exempel. Berättar du någon gång att den är viktig för dig så kommer ju en motståndare att stjäla den till slut, säger Holm.
* * *
Jonas Björkman, 39, hade mycket grejer för sig under sin tid på ATP-touren. En av de mest speciella är Björkmans tumknep, som han tog fram tillsammans med mentala rådgivaren Martin Blom, 56 (som även hjälper hockeymålvakten Viktor Fasth, 28).
Vid varje sidbyte satte han sig och tokstirrade på tummen, allt för att hålla full fokusering.
- Om jag till exempel skulle gå in och serva hem en match var det skönt att ha tummen. Då kunde jag fokusera på den, och inte sprida tankarna någon annanstans.
- Robins handduk är ju min tumme, om man säger så, säger Björkman.
Att använda sig av samma dusch beskriver Björkman som "standard".
- Efter att jag vann min första titel i Wimbledon fanns det inte en chans att jag skulle ställa mig i en annan dusch. Man fick helt enkelt vänta om det stod någon annan i den, säger han.

Då strök Björkman sin ritual

En gång begick Björkman ett misstag som aldrig hade hänt Stefan Holm. Han lät någon annan påverka sin ritual. I början av karriären ville Björkman alltid komma fram först på nät under inbollningar.
- Det var alltid en stress att komma fram före motståndaren. Annars var jag körd, säger han.
Jan Apell, 41, ibland dubbelkollega med Björkman, hade förstått hur viktigt det var för Björkman att vara först vid nät.
- Vi möttes i en turnering i Holland, och Apell slog bara en forehand och en backhand innan han var där framme med ett stort flin, säger Björkman.
Hur det gick?
Jo, Apell vann i två raka och Björkman strök ritualen för alltid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.