Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robin Söderling tvingas lägga av

Foto: Mikael Sjöberg
Foto: Joel Marklund

Robin Söderling har inte spelat en tennismatch på 4,5 år.

Nu meddelar han att han avbryter alla försök på en comeback.

"Med sjukdomen har det varit omöjligt för mig att träna till hundra procent", säger han i ett pressmeddelande.

– Det är en sorgens dag, säger Robin Söderlings tidigare tränare Fredrik "Fidde" Rosengren.

Robin Söderling hade tillhört den absoluta världstoppen i ett par års tiden när han sommaren 2011 insjuknade i körtelfeber.

Ändå fortsatte han att träna och spela och drog på sig ett kraftigt överträningssyndrom, som sedan dess hållit honom borta från tennisen.

"Jag har sedan dess brottats med att bli helt återställd från detta. Med sjukdomen har det varit omöjligt för mig att träna till hundra procent", säger han i ett pressmeddelande.

"Givetvis är detta ett mycket tråkigt beslut. Nu i efterhand kan jag känna att jag borde ha lyssnat bättre på min kropp och då kunnat undvika sjukdomen men å andra sidan är det alltid lätt att vara efterklok och tennis är sport som kräver att man maximerar sin träning för att behålla en position i världstoppen."

"Sorgens dag - och en glädjens dag"

Beskedet är tråkigt, menar Söderlings tidigare tränare Fredrik "Fidde" Rosengren, samtidigt som han påpekar det positiva i att Söderling nu kan gå vidare.

– Det viktigaste är inte tenniskarriären utan det är livet, och nu har han beslutat det här med sin familj. Det viktigaste är att må bra, men det är såklart alltid tråkigt när en karriär tar slut, säger Rosengren, numera förbundskapten för de svenska tennisherrarna, och fortsätter:

– Att en sjukdom eller skada sätter stopp är naturligtvis oerhört jobbigt och tungt. Och för svensk tennis är det på något sätt en sorgens dag. Men också en glädjens dag, för jag vet att Robin kommer att må så bra.

Hur placerar du honom inom svensk tennis?

En av de största, naturligtvis. Två grand slam-finaler, och så mycket annat. Och just att han var ensam på slutet. Det var han som bar svensk tennis under de sista åren av sin karriär, med oerhörd press och fokus på honom. Går inte att jämföra med Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg. Men med Jonas Björkman, Magnus Norman och Thomas Enqvist, då är han helt klart där.

Slog ut både Federer och Nadal

Robin Söderling nådde final i Franska öppna både 2009 och 2010. I båda turneringarna slog han ut de dåvarande världsettorna, Rafael Nadal (2009) och Roger Federer (2010). Karriärens största titel var segern i Mastersturneringen i Paris 2010.

Som bäst var Robin Söderling rankad fyra i världen, i november 2010.

Robin Söderling

Ålder: 31 år.

Familj: Frun Jenni, dottern Olivia 3 år.

Bor: Djursholm, Stockholm

Största meriter: Två finalplatser i Franska Öppna. Seger i Paris Masters 2010.

Inspelade prispengar under karriären: 10,4 miljoner dollar (cirka 88 miljoner kronor i dagens penningvärde).

Högsta placering på världsrankingen: 4 (i november 2010).

Sista match: Finalsegern i Båstad 2011 mot David Ferrer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.