Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasar: ”Till alla er som jublar... Skäms på er!”

Foto: STEVEN PASTON / STELLA PICTURES / PA

Novak Djokovic stoppas från Australian Open och kan nekas inresetillstånd i tre år.

Samtidigt har reaktionerna på domstolsbeslutet inte låtit vänta på sig.

– På ett sätt var det bra. Jag tror att det hade kunnat bli ett sådant liv kring Djokovics matcher när väl turneringen dragit i gång, säger Maria Strandlund-Tomsvik.

Soppan runt Novak Djokovics vaccinationsstatus, samt deltagande i Australian Open, verkar ha nått vägs ände under söndagsmorgonen, svensk tid.

34-åringen nekas nämligen visum, tvingas lämna Australien och kan enligt AP nekas inresetillstånd i landet de närmaste tre åren.

Det är beslutet som kommit efter nattens slutliga domstolsförhandlingar.

Reaktionerna efter beskedet och händelsernas crescendo har inte heller låtit vänta på sig.

Maria Strandlund-Tomsvik, tidigare förbundskapten och i dag expertkommentator, förbereder sig nu för fullt för att kommentera Australian Open utan Djokovic med start på måndag. 

– Det man önskar i efterhand är att beslutet tagits direkt på sakliga grunder. Nu har hela veckan gått och det har blivit så otroligt personligt. Det kan jag tycka är synd, säger Strandlund-Tomsvik till TT.

Experten: ”På ett sätt var det bra”

Hon betonar att situationen är komplex men att det i grund och botten handlar om spelarnas förutsättningar och pandemiläget.

Det handlar inte heller fullt ut om ett fall där Djokovic som person spelar huvudrollen. Utan det handlar om att vi fortsatt är i en pandemi. 

– På ett sätt var det bra. Jag tror att det hade kunnat bli ett sådant liv kring Djokovics matcher när väl turneringen dragit i gång, säger hon och menar att det tagit bort fokus från själva turneringen.

TT: Hans plats i tennishistorien, är den oförändrad?

– Ja, för det är hans resultat som talar och hur han är som idrottare, det är vad som kommer att skrivas in i historieböckerna. Sedan kan hans popularitet, som alltid varit en återkommande fråga i vissa läger, stärkas för man menar att han gör sina egna val. Sedan i det större lägret så anser man nog att han agerar lite själviskt. 

På Twitter har så väl initierade tennispersonligheter, som mediapersonligheter, uttryckt sina åsikter om beslutet som nu drabbat Djokovic.

Den engelska tv-profilen Piers Morgan skriver följande på Twitter:

JUST NU: Covid-regel-fuskaren, visumfuskaren och anti-vaxxer-ikonen Novak Djokovic förlorar i sitt överklagande och slängs ut ur Australien utan att få tävla i Australien Open. Bra.”

Ukrainaren: ”En sorglig dag för tennisen”

Samtidigt är den skotske tv-profilen Gillian McKieth desto mer kritisk till hur Djokovic faktiskt behandlats. 

Till alla tennisspelare på #AustralianClosed som i hemlighet jublar åt att Djokovic får lämna för att det är er enda chans att vinna ... Skäms på er för att ni inte står upp mot den medicinska tyranni som pågår i Australien. Ni är patetiska.

Från de aktiva spelarna och ledarna har inte heller reaktionerna låtit vänta på sig.

Serena Williams tränare, Patrick Mouratoglou, ser mest fram emot att tennismatcherna faktiskt ska dra i gång.

Den stora förloraren i den här soppan är turneringen. De enda goda nyheterna här är att vi förhoppningsvis börjar prata om tennis snart”, skriver han i en tweet.

Det ukrainska tennisproffset Sergiy Stakhovsky kallar det en ”väldigt sorglig dag för tennisen” och kanadensaren Vasek Pospisil skriver bland annat följande om Djokovics öde:

”Det är inte hans fel. Han försökte inte tvinga sig in i landet och skapade inte sina egna regler”.

Djokovic tvingas lämna Australien

Djokovic tvingas lämna Australien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.