Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasar efter tv-tittarnas reaktioner: ”Är vidrigt”

Stjärnan om sexistiska uttalandet: "Väldigt okunnigt"
Jelena Dokic under Australien Open.
Foto: ELLA LING/SHUTTERSTOCK / ELLA LING/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: Privat / Instagram

Den före detta tennisstjärnan Jelena Dokic har haft en tuff start på året. Efter att ha tagit paus från sociala medier återvände hon för att berätta om uppbrottet med pojkvännen Tin Bikic.

Nu tar hon till orda igen, för att uppmärksamma diskussionen om hennes vikt. 

”Detta är ett allvarligt problem som kvinnor måste hantera hela tiden”, skriver hon på sin Instagram.  

Den serbisk-australiska tennislegenden Jelena Dokic har haft en minst sagt turbulent start på det nya året. I mitten på januari berättade den före detta tennisspelaren att hon och pojkvännen Tin Bikic har valt att gå skilda vägar efter 19 år tillsammans. Detta kort efter att hon valt att ta en paus från sociala medier. 

Nu ryter hon ifrån på sin Instagram, efter att ha mottagit kommentarer om sin vikt i samband med sin medverkan i Australien Open. 

”Det är ett vidrigt beteende. Sluta genast! Inte bara när det kommer till mig utan mot andra människor också, i synnerhet kvinnor. Detta är ett allvarligt problem som kvinnor måste hantera hela tiden”, skriver hon på sin Instagram.

Dokic påpekar att hon för egen del inte bryr sig särskilt mycket om vad andra tycker om henne, men att hon tycker att det är viktigt att påpeka vikthets som kvinnor tvingas stå ut med. Hon vill se en förändring – nu. ”

”Jag har aldrig gömt att jag kämpar med min vikt. Aldrig. Det har varit en kramp för mig på sistone, särskilt sedan jag även kämpar med depression. Men jag skäms inte för min storlek. Jag kommer fortsätta jobba med mig själv, men inte för utseendets skull utan för att må bättre och vara hälsosammare”, skriver hon. 

”Var nära att begå självmord”

Jelena Dokic är tennisunderbarnet som redan som 17-åring tog sig hela vägen till en Wimbledon-final. Det var år 2000 och år 2002 rankades hon som världens fjärde bästa tennisspelare. Efter att Dokic lagt sitt rack på hyllan 2014 har hon bland annat synts i tv-rutan som tennisexpert för australiska channel 9. 

Men det är inte bara tennis som präglat Dokic liv. I sin självbiografiska bok ”Unbreakable” berättar hon om uppväxten i forna Jugoslavien och om övergreppen som hon fick utstå från sin pappa. 

– Jag har gått igenom mycket, sa Dokic till The Telegraph och fortsätter:

– Men det fanns inte många alternativ. Antingen skulle jag ta mig igenom det eller ge upp. Jag var nära att begå självmord vid ett tillfälle. Oavsett hur illa min pappa misshandlade mig, genom våld och mobbning, var jag alltid som jag var med tennisen: Villig att hitta en väg ut. Jag trodde på att det fanns något bättre, en lösning. Det var det jag kämpade för, att en dag få ett bättre liv.

https://www.instagram.com/p/CY_GY3Bp1rS/?utm_source=ig_embed

MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder. Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50. 

Jourhavande präst: Nås via 112.

Självmordslinjen: 90101 

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.