Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk tennisspelare gripen i stort tillslag

Fem män anhållna i misstänkt matchfixningshärva.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Polisen gjorde på onsdagsmorgonen ett större tillslag, där fem personer anhölls misstänkta för matchfixning. 

Ärendet är kopplat till tennis och enligt uppgifter till SportExpressen är en av de anhållna en aktiv svensk spelare i 30-årsåldern, som misstänks ha tagit emot pengar för att påverka utgången i sina egna matcher.

En man i 40-årsåldern, som jobbat med en av Sveriges mest uppmärksammade spelare och själv varit aktiv spelare, är också anhållen.

Övriga tre anhållna är samtliga 23-åriga män från Stockholmsområdet.

– Jag kan inte gå in på några detaljer om vilka de här personerna är eller vilken match det ska vara, säger Stefan Erkensjö, nationella anti-korruptionsgruppen, Noa. 

Enligt polisen rör det sig om ”stora summor pengar” som är kopplat till ärendet, det skriver de i ett pressmeddelande. 

Ärendet, som är kopplat till tennis, utreds av Noas nationella anti-korruptionsgrupp, och under onsdagsmorgonen anhölls fem personer. 

”Generellt är matchfixning ett allvarligt problem och det finns i vissa fall kopplingar till den organiserade brottsligheten. Tillsammans med aktörer som Riksidrottsförbundet, Åklagarmyndigheten och BRÅ betraktar Polismyndigheten problematiken som ett väsentligt hot mot idrottsrörelsen. Matchfixning ingår därför som ett prioriterat område i den nyligen framtagna inriktningen för hur polisens arbete mot idrottsrelaterad brottslighet ska bedrivas”, skriver polisen i pressmeddelandet.

Misstänks ha tagit emot pengar

Enligt SportExpressens uppgifter är en av de fem anhållna en i dag aktiv svensk tennisspelare, i 30-årsåldern. 

SportExpressen erfar att tennisspelaren misstänks ha tagit emot pengar för att påverka utgången i sina egna matcher. Det ska enligt uppgift vara minst tre olika matcher som utreds, där de misstänkta männen plockat ut vinst på över en miljon kronor.

Bland de övriga anhållna finns tre stycken 23-åriga män, samt en man i 40-årsåldern. Den i sammanhanget äldre mannen har själv varit aktiv som tennisspelare, samt jobbat med en av Sveriges mest uppmärksammade spelare. 

– Jag kan inte berätta mer om det här specifika ärendet. Där har vi haft en förundersökning som pågått en tid och nu har vi gjort det här tillslaget, då väntar vi på fortsatta utredningsåtgärder. Så jag kan inte gå in på några detaljer om vilka de här personerna är eller vilken match det ska vara, säger Stefan Erkensjö till Expressen.

DE FEM ANHÅLLNA

• Tennisspelaren

Aktiv svensk tennisspelare i 30-årsåldern. SportExpressen erfar att tennisspelaren misstänks ha tagit emot pengar för att påverka utgången i sina egna matcher. Tidigare ostraffad. 

• Man i 40-årsåldern

Har själv varit aktiv som spelare. Har jobbat med en av Sveriges mest uppmärksammade spelare. 

• Tre 23-åriga män

Samtliga tre är skrivna och boende i Stockholm eller strax utanför, tidigare ostraffade. 

Åtal i Göteborgsområdet

Dagens Nyheter kunde i september förra året berätta att svensk polis utredde misstänkt matchfixning i en utländsk turnering, där en ung person från Stockholm satsade en kvarts miljon på en match där en svensk spelare deltog. 

– Det känns obehagligt, sa spelaren till tidningen.

Dagens gripanden kopplas till just den aktuella matchen, enligt Expressens uppgifter.

– Jag kan varken säga ja eller nej där. Jag vet faktiskt inte detaljerna kring det och hade jag vetat hade jag nog inte kunnat säga det ändå, säger Stefan Erkensjö.

Polisen skriver i sitt pressmeddelande också att det nyligen väckts åtal i ytterligare ett ärende som rör tennis. Åtalet väcktes i Göteborgsområdet, och där är två personer misstänkta för brott. GP skriver att ett par åtalas för tagande respektive givande av muta, och att paret misstänks ha fixat matcher som kvinnan deltog i.  

Det ärendet rör mindre summor pengar, enligt polisen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.