Hennes anklagelser ignoreras av Kina

Filmerna visar hur tennisstjärnan Peng Shuai som tidigare varit försvunnen, nu tittar glatt in i kameran och syns med sina vänner på en restaurang.
Foto: OIS/IOC/ INTERNATIONAL OLYMPIC COMMITTEE / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDY BROWNBILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Peng Shuai
Foto: ALAN GRIEVES / GEPA PICTURES / BILDBYRÅN

Trycket blev till slut för stort även för de mäktiga i Peking

De blev tvungna att visa upp tennisstjärnan Peng Shuai offentligt.

Men oron för hennes välbefinnande har inte stillats.

Och hennes anklagelser ignoreras än av Kina.

Det tog 20 minuter för den kinesiska censuren att radera ut texten som Peng Shuai lagt ut på sitt kinesiska Weibo-konto den 2 november. Innehållet var alltför explosivt.

Men Peng Shuai, 35, har en halv miljon följare på Weibo. Hennes anklagelser hann spridas.

Det handlade om den relation hon haft med en av Kinas mäktigaste män, den förre vice premiärministern Zhang Gaoli, 75 år i dag. Han hade posten 2013 till 2018 och var även medlem i politbyråns stående kommitté.

Peng Shuai skriver autografer vid ett tennisevent i Kina i helgen. Hon hade varit försvunnet i veckor.
Foto: VIA TWITTER @QINGQINGPARIS / VIA REUTERS X04130

Där finns bara sju medlemmar. Det är de mäktigaste personerna i Kina, med president Xi Jinping i topp.

Peng Shuai påstod i sitt inlägg att Zhang förgripit sig sexuellt på henne. För ungefär tre år sedan ska han ha bjudit hem henne till sig för att spela tennis, men han gjorde något annat.

– Jag gick aldrig med på det den där eftermiddagen, jag grät hela tiden, skrev hon bland annat.

Och hon var medveten om vilka krafter hon utmanade. Eller som hon skrev:

– Du har sagt att du inte är rädd, någon som är så högt uppsatt som ni, herr vice premiärminister. Men även om jag är som ett ägg som krossas mot en sten, eller som en mal som dras till elden, som bjuder in till sin egen förstörelse, så måste jag berätta sanningen om dig.

Hon hade anledning att känna sig orolig. Liknande offentliga anklagelser har sällan - om någonsin - riktats mot en så högt uppsatt kommunistledare som Zhang Gaoli.

Zhang Gaoli, före detta vice premiärminister i Kina.
Foto: Octav Ganea / TT NYHETSBYRÅN

Det var inte bara hennes inlägg på Weibo som försvann. Hon gjorde det själv också. Oron och upprördheten har stigit i omvärlden för varje vecka som gått.

Frågor ställdes av internationella journalister till kinesiska UD men några svar gavs inte. Tennisstjärnor som Serena Williams och Naomi Osaka har krävt besked om vad som hänt henne.

I Kina har dock den kinesiska allmänheten inget fått veta. Det har inte ens gått att söka på Peng Shuais namn där. Hon är en trefaldig olympier och var ett tag rankad som världens bästa dubbelspelare.

Men under helgen dök hon slutligen upp. Det började med e-mail i förra veckan som påstods vara skrivet av henne själv, men misstänksamheten var stor kring det. 

Så med start från fredag kväll började det komma bilder. Peng Shuai på middag med några vänner. Peng Shuai skrivande autograf för unga tennisspelare vid ett event i Peking.

https://twitter.com/HuXijin_GT/status/1462075117266096135

Inte heller dessa spreds internt i Kina. De var avsedda för omvärlden. Hu Xijin - chefredaktör Global Times - och en person med hög profil och kommunistpartiets stöd - skrev bland annat.

– Kan någon flicka fejka ett sådant soligt leende under press? Vad mörka de måste var på insidan, de som misstänker att Peng är i knipa.

Inte heller Hu Xijin nämner dock något om vad för anklagelser Peng Shuai publicerade. Det närmaste han kommit på twitter är fraser som ”den där saken folk talar om”.

Efter bildpubliceringarna kom så finalen. Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén, fick under en halvtimme tala med Peng Shuai under ett videosamtal.

Hon hade sällskap under samtalet av en högt uppsatt idrottsfunktionär och IOK offentliggjorde bilder på en leende Peng Shuai. I ett uttalande från IOK heter det bland annat:

– Hon mår bra och det har varit vår främsta oro.

– Hon förklarade att hon är säker, bor i sitt hem i Peking men skulle vilja ha sitt privatliv respekterat för tillfället. Hon föredrar att vara hemma med barn och familj nu.

Men detta räcker inte, menar kritikerna. Inte alls. Där finns mäktiga WTA, Women's Tennis Association, som tidigare hotat att ställa in turneringar i Kina.

– Det var skönt att se Peng Shuai, men det adresserar inte WTA:s bekymmer om hennes välbefinnande och möjlighet att kommunicera utan censur och tvång.

IOC har också fått kritik för att vara för tama. Det är bara några månader kvar till att Kina står som värd för nästa OS.

Ingenstans nämns heller de anklagelser som Peng Shuai riktat mot Zhang Gaoli. Ingen från ansvarigt håll i Kina har kommenterat dem än. Zhang Gaoli tiger. 

Människorättsorganisationen Human Rights Watch påminner också om den kontroll som de kinesiska myndigheterna har i allt som nu sker:

– Det vi ser är ett statskontrollerat narrativ där bara regeringen och statsstyrda medier skapar och distribuerar innehållet i Pengs story, säger Maya Wang på HRW till CNN.

– Det är möjligt att Peng mår bra, men det finns en historia i Kina av personer som försvunnit och som sedan dyker upp i videofilmer där de säger att de mår bra, men där det är motsatsen som gäller.

– Det borde göra oss oroade över Pengs säkerhet.

Det finns före detta högt uppsatta funktionärer i Kina som straffats för sexuella övergrepp, men det handlar då i regel om personer som redan anklagas för andra brott som korruption och som hamnat i onåd med ledningen.

Dit hör inte Zhang Gaoli. Det visste Peng Shuai. Hon anade antagligen vad som väntade, men skrev ändå ner sin berättelse och publicerade den.

Här censureras CNN:s nyhetsinslag om Peng Shuai

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.