Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norman: Många sätter hoppet till Elias Ymer

Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

En 17-åring räddar de svenska färgerna i Davis Cup och pekas ut som nationens tennisframtid.

SPORT-Expressen har kartlagt Elias Ymers väg till framgången - och hur mannen som gjorde Robin Söderling till världsstjärna ska guida talangen vidare.

Från sitt hem i Skara följer Elias Ymers pappa Wondwosen Sveriges femte och avgörande Davis Cup-match mot Danmark. Nationens framtid i andradivisionen vilar i hans 17-årige sons händer.

- Jag mådde faktiskt inte bra under matchen. Att min son spelar för hela Sverige... Jag trodde aldrig att han skulle klara det, säger han.

- Men jag vet också att Elias gillar utmaningen. Han älskar att ta ansvar.

Elias Ymer tog sitt ansvar. I sin andra Davis Cup-match någonsin vann han en rysare över fyra set mot åtta år äldre Martin Pedersen. Förbundskapten Fidde Rosengren kunde andas ut. Hans beslut att ta med Elias Ymer var inte okontroversiellt, men grundade sig på 17-åringens nerver.

- Han har en förmåga att höja sig när det är match. Han gillar scenen, och han är inte rädd för utmaningar. Det är en jäkla bra egenskap, säger Rosengren.

Har länge tävlat mot äldre

Men hade Wondwosen Ymer fått bestämma skulle sonen gått i pappas fotspår som långdistanslöpare. Fem år gammal sprang Elias Ymer sina första lopp tillsammans med pappa. Sedan tog tennisen över.

- Han gillade inte löpning. Jag blev väldigt ledsen, men ville inte tvinga honom. I stället blev tennishallen i Skara vårt andra hem i flera år, säger Wondwosen Ymer.

Åtta år gammal vann Elias Ymer sina första tävlingar mot tre år äldre spelare. Elva år gammal blev han svensk mästare för tolvåringar.

När Robin Söderlings dåvarande tränare Magnus Norman fick upp ögonen för Elias Ymer erbjöd han sig att träna med tolvåringen i Stockholm.

- Han kom in på banan med sitt racket, en plastkasse i handen och ett par slitna skor. Jag kommer själv från ganska enkla förhållanden i en småstad och kände direkt att jag ville hjälpa honom, berättar Norman.

I tre år arbetade Norman som mentor åt Elias Ymer innan de år 2011 förenades i Normans tennisakademi Good to Great. Sedan dess har de internationella framgångarna gett eko:

Sommaren 2011: Vinner ungdoms-OS i Turkiet.

December 2012: Final i Orange Bowl - inofficiella junior-VM - mot två år äldre spelare.

Mars 2013: Vinner sina första ATP-poäng som 16-åring.

Ryggskada förstörde i fjol

Det hittills enda bakslaget i Elias Ymers utveckling inträffade 2012. Ymer drabbades av en stressfaktur i ryggen och tvingades vila i ett halvår.

- Det var en tung period. Under 2013 har vi försökt bygga upp honom fysiskt. Nu är han tillbaka och vi känner oss komfortabla med att spela fler matcher under 2014, säger Magnus Norman.

Att Sverige förfogar över tennistalang utöver det vanliga råder ingen tvekan om. Men samtliga i Elias Ymers tenniskrets är lika överens om att vägen till tenniseliten är lång och oviss.

- Han måste förbättra serven. Hans andraserve håller inte på seniornivå just nu. Och han måste öka trycket i sin forehand. Han hamnar ofta med bakvikt, säger förbundskaptenen Fidde Rosengren.

- Det är jättelångt kvar till topp-100 i världen. Vi jobbar i lugn och ro med att utveckla långsiktiga kvalitéer, snarare än att jaga kortsiktiga poäng, säger Magnus Norman.

"Många sätter hoppet till Elias nu"

Båda menar att Elias Ymers mentala styrka imponerar för en 17-åring.

- Han är otroligt envis. Det blir på gränsen till för mycket ibland, säger Norman.

- Han har sin egen vilja. Han sållar bland information, tänker självständigt och väljer vad han tar in, säger Rosengren.

Framtiden är oviss. Och på vägen mot tenniseliten ska Ymer handskas med förväntningar från en tennisnation som letar efter ljus i tunneln.

- Vi vet att många sätter hoppet till Elias nu. Det ingår också i arbetet med honom. Förväntningarna kommer han att få leva med länge, säger Norman.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!