Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiska professorn bakom Borgs comeback

Foto: ANDERS HOLMSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter åtta ur utan tennis gjorde Björn Borg en sensationell comeback 1991. 

Återkomsten skulle dock inte präglas av succé, utan i stället ett uråldrigt trärack – samt en mystisk professor som inte kunde någonting om tennis. 

Det är snart 40 år sedan Björn Borg vann den klassiska Wimbledon-finalen mot John McEnroe. Ett år senare föll svensken mot samme motståndare. 

Inte långt därefter slutade en 26-årig Borg med tennis. Södertäljesonen var trött på sporten och den mediala uppmärksamheten. 

Världen var i chock, och livet efter karriären blev inte som Borg hade tänkt sig. Det kantades av ekonomiska bekymmer och rykten om kokain

Men legendarens karriär var inte över. I Monte Carlo 1991 gjorde han den sensationella comeback som alla gått och väntat på. Men ingen kunde svara på frågan varför han kom tillbaka. 

Använde träracket

Ingen kunde heller svara på varför han tog hjälp av Ron Thatcher, eller professor Tia Honsai som han kallade sig själv. Han hjälpte rika kändisar att komma form, bland annat skådespelaren James Coburn och Richard Burton. Honsai var kraftigt influerad av japansk meditation och det sägs att Borg använde metoden. 

I en ljus panamahatt satt Honsai och följde Borgs comeback den 23 april. 

– Otroligt underligt att han valde en kille som var en sådan udda kuf. Men Borg valde det som var så mycket anti-etablissemang som möjligt, i alla lägen, sa Sveriges radio-profilen Mats Strandberg.

Borg kom till matchen med sitt klassiska pannband och en träracket, att jämföra med Arreses betydligt lättare grafitracket. På läktaren satt hans förre tränare Lennart Bergelin vars relation med Borg inte var densamma som tidigare. På läktaren fanns även Honsai – men 79-åringen lyckades inte hålla sig vaken under matchen. Medan varven satt den självutnämnde professorn och sov, samtidigt som han behövde en kikare för att finstudera sin adept.

”Om den här knasiga professorn Björn valt som ”tränare” visste man ingenting. Vi skrattade egentligen åt det hela, har den tidigare världstian Magnus ”Gusten” Gustafsson sagt till Café. 

Förlorade i comebacken

”Gurun, professor Tia Honsai, som var Borgs tränare vid tillfället var ju märklig, samtidigt som det var lite gnisslingar mellan Borg och Bergelin”, sa Björn Hellberg till samma magasin. 

Borgs comeback var över snabbt. Spanjoren Jordi Arrese vann med 6-2, 6-3. 

– Han var inte densamme. Jag vet inte vad han hade där ute att göra. Jag tror inte han vet det själv heller. Han såg ut som någon som borde spela veterantennis, sa Bergelin.

I en intervju med Expressen 2016 berättade Arresse att han hade blandade känslor efter matchen 

– Det var den enda gången under min karriär som det inte var kul att vinna en match. Det kändes fel i kroppen. Precis som Roger Federer är han ett undantag, som människa och spelare. Jag skulle vilja att mina barn har honom som förebild. 

Efter besvikelsen i Monte Carlo fortsatte Björn Borg sin comeback, men vinsterna uteblev och under 1993 avbröt den femfaldiga Wimbledonmästaren karriären ytterligare en gång. Vad som hände med Tia Honsai är däremot fortfarande ovisst. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.