”Mikael gick ner sig fullständigt”

Foto: EMILIO NARANJO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: OSCAR GONZALEZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / OSCAR GONZALEZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: OSCAR J BARROSO/SHUTTERSTOCK / OSCAR J BARROSO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

MADRID. Mikael Ymer hade chansen att säkra kvartsfinalplatsen i Davis Cup, men förlorade i det avgörandet setet med 0-6. 

En besviken Robin Söderling förstod inte vad som hände. 

– Han gick ner sig fullständigt, vet inte vad som hände i huvudet på honom, säger DC-kaptenen.  

Efter drömstarten mot Kanada i torsdags behövde Sverige en ny seger för att säkra avancemang till kvartsfinal i Davis Cup-slutspelet som pågår i Madrid. På lördagen stod Kazakstan för motståndet, en på papperet tuffare match. 

Elias Ymer inledde mot Mikhail Kukushkin och tog initiativet direkt. Efter ett tufft andra set var segern ett faktum. Efter segern poängterade Ymer DC-kaptenen Robin Söderlings påverkan på laget. 

– Man är taggad. Robin (Söderling) är på oss hela tiden. När man har en sådan kille som tror på en, det hjälper. För honom är ingen spelare bra här. Han har slagit alla. Han säger att det inte är något speciellt att möta de här killarna. 

Elias Ymer besegrade Kukushkin

Vad skulle en kvartsfinal-plats betyda för svensk tennis? 

– Det ser bra ut. Får Mikael och jag upp vår singelranking... Jag tror vi börjar få respekt. Om man väl kollar på papperet så har vi ett bra lag. Det är inget lag som kommer in och kör över oss. Så här var det inte för några år sedan. Vi har etablerat oss. 

1-0 till Sverige. Därmed saknades det enbart en seger för avancemang till kvartsfinal. 

Sverigeettan Mikael Ymer tog sig an 36-rankade Alexander Bublik och vann första set med 6-3, men kazaken höjde sig medan svensken föll ihop. 

Det avgörande setet slutade 6-0. 

– Helt ärligt tycker jag inte Bublik blev bättre i tredje set. Jag tycker Micke var bättre i nästan två set, sen tycker jag att han faller ihop. Han gick ner sig fullständigt. Jag vet inte vad som hände. Det är inte ofta man ser det tyvärr. Det var väldigt synd, säger Söderling

Söderling: ”Mikael blev helt stillastående”

Vad sa du till honom i sidbytena? 

– Jag försökte ju så klart. Jag vet inte vad som hände i huvudet på honom. Men vad jag såg så blev han helt stillastående och passiv. Han kom inte rätt till bollarna. 

Därmed blev dubbel helt avgörande. Andre Göransson och Robert Lindstedt inledde jämnt mot Golubev och Nedovyesov, men fick till slut se sig själva besegrade med siffrorna 3-6, 3-6. 

I och med förlusten har Sverige fortsatt goda chanser att ta sig till kvartsfinal som bästa grupptvåa, förutsatt att Kazakstan besegrar Kanade under söndagen. Om Sverige avancerar blir klart när gruppspelet är färdigspelat, men om det blir respass har Robert Lindstedt gjort sin sista professionella tennismatch. 

– Jag hoppas verkligen att vi tar oss vidare. För svensk tennis skull och för min och Andrés skull. Vi vill göra bättre ifrån oss än i dag. Det skulle betyda otroligt mycket, säger Lindstedt. 

Om det skulle ta slut här, vad skulle du säga om avslutet på din karriär? 

– Det blev ju lite konstigt, eftersom det här blev uppskjutet. Men att få vara med om det här betyder mycket för mig. Det är stort. Jag är otroligt glad över att jag har fått chansen. Men jag vill få en chans till att göra det bättre, säger 44-åringen. 

Det senaste gången Sverige avancerade till kvartsfinal i Davis Cup var 2011, då med Robin Söderling och Robert Lindstedt i laget. 

Stjärnan om sexistiska uttalandet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.