Maria Sjarapova. Foto: Damian DovarganesMaria Sjarapova. Foto: Damian Dovarganes
Maria Sjarapova. Foto: Damian Dovarganes
John McEnroe. Foto: Petter Arvidson / BildbyrånJohn McEnroe. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
John McEnroe. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

McEnroe: "Fria henne - om hon slutar stöna"

Publicerad

Maria Sjarapovas positiva dopingtest väcker debatt.

När John McEnroe, Mats Wilander och Pat Cash samlades för veteranturneringen Kings of Tennis i Stockholm var stjärnorna inte överens.

– Hon borde få fyra års avstängning, säger Cash.

– Fria henne – om hon lovar att sluta stöna på banan, säger McEnroe.

John McEnroe, Mats Wilander, Thomas Müster, Pat Cash och Henri Leconte gör upp mot varandra i veteranturneringen Kings of Tennis på Stockholm Waterfront i veckan.

Under tisdagen möttes de för första gången inför veckans matcher – och en diskussion uppstod kring Maria Sjarapovas dopingavstängning.

– Hon gjorde rätt, hon erkände att hon hade gjort ett misstag. Hon kommer få betala för det. Men hon har ett stort team runt och någon borde ha sett att substansen numera var förbjuden, säger Thomas Müster.

Sjarapova hävdar att hon tog medicinen i tio års tid och att hon missade att den hamnat på antidopningsbyrån Wada:s lista över förbjudna ämnen vid årsskiftet.

– Hon betyder massor. Inte bara för damtennisen, utan även inom elitidrott. Hon har varit bäst betald av alla kvinnliga idrottare de senaste elva åren och många unga tjejer älskar Maria, säger Mats Wilander.

– För elitidrotten är det inte bra. Men det var bra att hon gick ut och mötte media på det sättet hon gjorde. Det var ett misstag och förhoppningsvis drar det ingen skugga över hennes fantastiska karriär, fortsätter han.

"Tar vad som helst"

John McEnroe:

– Hon hade säkert inga onda avsikter, men jag har svårt att tro på henne och hennes team när de säger att hon har tagit den i tio år. Folk letar alltid efter fördelar – de tar vad som helst i dag, säger han.

– Jag har en lösning: om hon medvetet tog substansen ska hon få fyra års avstängning. Hon har gått ut och försökt ta ansvar, nästan som politiker, och är det så att hon talar sanning och att det är ett misstag så ska hon få två års avstängning. Eller: om hon slutar stöna så tycker jag att hon inte ska få någon avstängning. Hon ska få komma tillbaka – men inget mer stönande. Och så kan hon säga det till (Viktoria) Azarenka. Det vore ett hårt straff för henne!,säger McEnroe med ett skratt.

Pat Cash – tidigare Wimbledon-mästare och australisk David Cup-hjälte ser mer allvarligt på situationen.

– Grundproblemet är att är en prestationshöjande substans. Det är den stora grejen. Hon vet att den är förbjuden – och förmodligen har hon vetat att den är prestationshöjande hela tiden. Jag tycker att hon ska få fyra års avstängning, säger Cash.

McEnroe summerade diskussionen:

– Jag slår vad om att hon inte stängs av. Hon får säkert tre månader retroaktivt straff – om några månader – och så är hon tillbaka direkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag