Serena och Venus Williams. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSerena och Venus Williams. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Serena och Venus Williams. Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Matchen sköts upp - i 17 (!) år

Publicerad

I en match som skulle avgjorts redan 2001 slog Venus Williams lillasyster Serena Williams i Indian Wells i natt.

Men en av USA:s största tennisskandaler i modern tid – där båda systrarna bröt ihop av hat och burop från sina egna fans – sköt upp mötet i 17 år.

– Jag hade helst mött någon annan, säger Serena Williams enligt Desert Sun.

Indian Wells brukar räknas som den största turneringen efter de fyra grand slam-turneringarna och slutspelet i november.

Så var det även år 2001, när 20-årige Venus Williams skulle möta 19-årige Serena Williams om en plats i finalen.

16 000 åskådare hade bänkat sig på Indian Wells Tennis Garden för att se USA:s två största tennistalanger göra upp.

Men precis innan matchstart stod det klart att Venus inte kunde spela på grund av en knäskada.

Buades ut av egna fansen

Publiken vädrade sitt missnöje högljutt. Konspirationsteorier väcktes om att deras hårdföre pappa Richard Williams redan hade bestämt att Serena skulle gå till final. 

När Richard och Venus kom till finalen två dagar senare för att se Serena spela mot Kim Clijsters, buades de ut och fick utstå rasistiska tillmälen.

– En kille skrek till mig: "Om det hade varit 1975 hade vi flått dig levande!", berättade Richard Williams efteråt.

Även Serena buades ut – av sin egen hemmapublik – under hela matchen. 

Trots det vann hon finalen mot Kim Clijsters efter tre jämna set.

"Kände mig rädd och ensam"

Men det blev till ett kostsamt pris, för turneringens del.

Serena har berättat hur hon grät i omklädningsrummet i flera timmar efteråt. De unga kvinnorna var knäckta över bemötandet av sina egna fans, och inledde en 14-årig bojkott av USA:s näst största turnering.

– Jag kände mig plötsligt rädd och ensam, har Serena förklarat efteråt om situtationen.

– De falska anklagelserna om att vår match var uppgjord satte väldigt djupa sår i oss. Och undertonen av rasism var smärtsam, förvirrande och orättvis. 

Först år 2015 gjorde Serena comeback. 

I sin första match mot rumänskan Monica Niculescu möttes hon av stående ovationer, som rörde henne till tårar under uppvärmningen. Året därpå gjorde även Venus comeback och fick samma mottagande. 

Möttes i natt – 17 år efter skandalen

Men ännu hade inte systrarna råkat på varandra – förrän i natt. Och det märktes att matchen var speciell: ingen av systrarna ville riva upp gamla känslor, eller prata om det som hade varit.

– Jag har inte tänkt speciellt mycket på det. Jag har verkligen glömt det där. 17 år sedan känns som en evighet, sa Serena Williams inför matchen enligt Desert Sun.

Matchens betydelse blev ändå tydlig: båda två möttes av stående ovationer när de kom in på arenan. Roger Federer har kallt Serena Williams comeback för "Årets stora händelse." 

Men på planen skulle Serena Williams brist på tävlingsmatcher efter ett långt uppehåll lysa igenom.

"Tänkte aldrig på det"

Den mångårige världsettan svarade för totalt 41 egna misstag. Venus Williams bröt sin lillasysters serve fram till 4-2 i första set, och direkt i andra set till 2-0. Till slut vann hon med 6-3, 6-4.

– Jag har haft tur eftersom jag har spelat fler matcher än henne just nu, säger Venus. 

– Jag känner henne bra och i dag spelade hon lite bättre än vad hon brukar. Hon servade stabilt och gjorde allting fantastiskt, säger Serena.

Publiken stod högljutt, helhjärtat och respektfullt bakom båda systrarna under hela matchen. Men inte heller efteråt ville någon av systrarna prata om den långa bojkotten och känslorna som skandalen i Indian Wells år 2001 rev upp.

Det tillhör, av allt att döma, det förflutna.

– Jag tänkte aldrig på det, svarade Venus kort när frågan kom på tal.

Serena leder fortfarande deras inbördes möten med 17-12. I åttondelsfinal får Venus möta lettiskan Anastasia Sevastova.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag