Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Måste välja bröllopet – annars blir Måns sur”

Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL BILDBYRÅ / IBL
Mirjam Björklund Foto: BILDBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN

Jonas Björkman är en Sveriges bästa tennisspelare genom tiderna och har under den senaste tiden jobbat som expertkommentator för Eurosport. 

Men när US Open börjar kommande vecka kommer den tidigare världsettan stanna på hemmaplan. 

Anledningen? Måns Zelmerlöws bröllop. 

– Jag måste nog välja bröllopet, annars hade nog Måns blivit sur på mig, säger Björkman som även berättar om sitt nya samarbete med svenska supertalangen – samt sin syn på skandalomsusande Nick Kyrgios. 

Artisten Månz Zelmerlöw och Jonas Björkman är sedan en tid tillbaka goda vänner och driver tillsammans stiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation som grundades 2013. Under de senaste åren har stiftelsen bland annat varit med och finansierat skolor i Sydafrika samtidigt som de jobbar för att förbättra levnadsvillkoren för barn som lever på gatan i Uganda. 

Men Jonas Björkman brinner fortfarande för tennis och har efter sin karriär jobbat som tränare för stora stjärnor som Andy Murray och Marin Cilic – men han även varit expertkommentator för Eurosport och jobbade senast för kanalen under årets upplaga av Wimbledon. 

Vill inte göra Måns sur

Dock blir det inget jobb under årets sista grand slam US Open som börjar nästa vecka. 

I stället väntar bröllop.

– Jag hade gärna suttit där och kommenterat och njutit av lite bra tennis, men Måns (Zelmerlöv) ska gå och gifta sig om två veckor. Det blir bröllop i stället och det ska bli fantastiskt trevligt.

Men inte lika trevligt som US Open? 

– Nej, jag måste nog säga att bröllop är trevligare annars skulle nog Måns bli sur på mig, säger Jonas och skrattar. 

– Men det blir lika kul. Men jag kommer så klart att följa US Open ändå, säger Jonas Björkman som har synts på bilder på Instagram i samband med Zelmerlöws svensexa. 

Comeback som tränare

Men Jonas Björkman har även gjort comeback som tränare. Under tidigare år har ”Bjösse” tränat världsstjärnor som Andy Murray och Marin Cilic, men tog därefter ett break. 

Under sommaren har han inlett ett nytt samarbete med det nya svenska stjärnskottet Mirjam Björklund, 21. 

– Vi kommer fortsätta samarbetet under hösten och jag kommer att försöka att vara med så mycket som det går. Jag kommer försöka hjälpa till med att styra upp i hennes satsning och försökta hitta ett bra team till henne. Sen hoppas jag även kunna resa med Mirjam och stötta henne på plats. 

Björklund har hittills haft ett bra år och står på tröskeln till att ta sig in bland de 300 bästa i världen. Den tidigare världsettan ser potentialen. 

”Hon har kapacitet”

– Det är svårt att säga. Men det kan gå ganska snabbt uppåt och har hon kapacitet att kliva in bland de 100 bästa, men hon siktar betydligt högre upp, vilket är härligt och därför är det kul att stötta henne. Hon är otroligt fokuserad och besitter otroliga spelarkvalitéer. Då finns det inga gränser och jag skulle säga att man brukar komma längre om man har den här viljan och det här drivet i kombination med att vara en bra tennispelare, säger Björkman. 

En annat hett ämne inom tennisvärlden är skandalomsusande Nick Kyrgios. Australiensaren blev för någon vecka sedan bötfälld med en miljon kronor – efter bland att ha slagit sönder två racketar under ett ”toalettbesök” och betett sig allmänt olämpligt på banan under en match i Cincinnati. 

”Känns väldigt konstigt”

– Jag tycker att det är rätt svårt faktiskt. De dåliga sidorna är inget man vill se, utan man vill ju se kombinationerna av hans kvalitéer. Som i Washington, när han är på spelhumör, då spelar han en fantastisk tennis. Folk tycker det är roligt när han håller på, men det går till en viss gräns. Så är det. Det finns en hårfin marginal på det som är bra, och det som är mindre bra. Det är väl ingen som står bakom de dåliga sidorna, samtidigt är det kul att se när han spelar. 

Gör det inte ont i ditt tennishjärta när han helt plötsligt kan få ett utbrott mot domaren – eller inte göra sitt bästa på banan? 

– Det är klart att det känns väldigt konstigt när han går ut och slår sönder två racketar. Då kan det lika gärna göras på banan, även om man inte ska uppmuntra ungdomar till att slå sönder racketar. Det tror jag alla har gjort och det vinner man inte på. Han har inte ”feelingen” att känna av vad som är rätt och fel ibland. När en kamera ändå filmar känns det som att man får hålla inne det. Det är svårt att veta hur han känner i de lägena. Det är annorlunda.