Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutar som 32-åring med miljardbelopp på banken

Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID SILPA / STELLA PICTURES UPI
Foto: DAMIAN DOVARGANES / AP
Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN

Maria Sjarapova avslutar karriären 32 år gammal.

Den femfaldiga grand slam-mästaren har dragits med en axelskada i många år.

”Tennisen öppnade världen för mig – och visade mig vad jag är gjord av”, skriver hon på instagram.

Ryskan slog igenom stort sommaren 2004 när hon vann Wimbledon som 17-åring. Hon blev snabbt ett av tennisens allra största affischnamn.

Året därpå blev hon världsetta för första gången, endast 18 år gammal. År 2006 senare vann hon US Open och två år senare vann hon Australian Open.

Samtidigt började en axelskada plåga Sjarapovas karriär. Ryskan tvingas till flera uppehåll för att rehabilitera sin skada, för att sedan göra snabba comebacker.

Maria Sjarapova avslutar karriären

År 2012 fullbordade hon sin tennisgärning, med svenske Thomas Högstedt som tränare, när hon vann Franska Öppna mot Sara Errani i finalen. Sjarapova blev därmed den tionde kvinnliga spelaren genom historien att vinna samtliga grand slam-turneringar. Några månader senare tog hon också OS-silver i London och 2014 sin andra titel i Franska öppna.

Därefter har Sjarapovas karriär handlat lika mycket om skador och den omdiskuterade dopingavstängningen år 2016. Sjarapova testades positivt för hjärtmedicinen meldonium, stängdes av två år men fick sedan sin avstängning reducerad till 15 månader.

Efter dopingavstängningen nådde Sjarapova aldrig tillbaka till sina riktiga toppar. Under 2019 rasade hon till 131 på världsrankingen – hennes sämsta ranking på 18 år.

Nu väljer hon att avsluta karriären, 32 år gammal.

”Jag har vigt mitt liv åt tennisen, och tennisen gav mig ett liv. Jag kommer att sakna det varenda dag. Jag kommer att sakna träningarna och mina dagliga rutiner: att vakna tidigt på morgonen, knyta den vänstra skon innan den högra och att stänga porten till tennisplanen innan jag slår det första slaget för dagen”, skriver hon i magasinet Vanity Fair.

Hon gör det som femfaldig grand slam-mästare och med 378 miljoner kronor i inspelade prispengar – bara Serena Williams och Venus Williams har tjänat mer pengar på WTA-touren. Totalt tog hon 36 WTA-titlar under karriären. 

Enligt en Forbes-granskning från i augusti 2018 har Maria Sjarapova en förmögenhet på svindlande 1,9 miljarder kronor.

 

https://www.instagram.com/p/B9CBIXtJ1eP/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.