Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maria Sjarapova har åkt fast för doping

Maria Sjarapova har testat positivt för meldonium. Foto: Damian Dovarganes
Här, på Rusadas hemsida, meddelar den ryska antidopingbyrån att meldonium dopingklassas från årsskiftet. Foto: Skärmdump från Rusadas hemsida
"Jag tar fullt ansvar för det här", säger tennisstjärnan. Foto: Daniel Robertson
Foto: Kevin Lee
Foto: Clive Brunskill
Foto: Arne Forsell
Foto: Julian Finney
1 / 8

Maria Sjarapova kom på måndagskvällen med ett chockbesked.

Tennisstjärnan har testat positivt för doping.

– Jag tar fullt ansvar för det här, säger hon.

På söndagen aviserade tennisstjärnan Maria Sjarapova att hon skulle hålla en presskonferens på måndagskvällen för att "berätta något stort". Genast började det spekuleras i att Sjarapova, som har dragits med svåra skadebekymmer de senaste åren, skulle lägga av.

Men på måndagskvällen så släppte hon en bomb. Sjarapova berättar att hon testade positivt för doping under Australian Open tidigare i år.

Hon har testat positivt för meldonium, samma preparat som svenskan Abeba Aregawi testade positivt för.

– Jag tar fullt ansvar för det här. Det är min kropp och det är jag som ansvarar för vad jag stoppar i min kropp, säger hon.

Läste in listan

Sjarapova berättar på presskonferensen att hon har tagit meldonium sedan 2006 och helt missat att preparatet förbjöds vid årsskiftet.

Anledningen till att hon inte visste att preparatet blev dopingklassat var att hon - enligt egen utsago - inte läste Wadas uppdaterade lista över förbjudna substanser, trots att den skickades ut till henne.

Även Rusada (den ryska antidopingbyrån) skickade ut information om de substanser som skulle förbjudas. Redan den 30 september meddelade de på sin hemsida att det skulle komma att dopingklassas vid årsskiftet. Men det är något som vare sig Sjarapova eller någon i hennes team uppmärksammade.

– Jag har gjort ett jättestort misstag. Jag har svikit mina fans och jag har svikit min sport. Jag vill inte avsluta min karriär så här, säger Sjarapova.

Hon kommer att stängas av med start den 12 mars medan utredningen kring fallet pågår och hon riskerar upp till fyra års avstängning enligt The Telegraph.

Enligt WADA-presidenten Craig Reedle kan dock avstängningen bli betydligt kortare. Han säger till AP att meldonium "vanligtvis ger en avstängning på ett år".

Slog igenom som 17-åring

Maria Sjarapova slog igenom på tennisscenen i början på 2000-talet. Hon klättrade snabbt på världsrankningen under 2003 och debuterade i flera grand slam-turneringar.

Men det var 2004 som hon blev riktigt, riktigt stor. Då skrällde hon sig, endast 17 år gammal, hela vägen till segern i Wimbledon efter att ha besegrat Serena Williams i finalen.

Hon klev upp som etta på världsrankningen 2005 och har sedan dess vunnit US Open, Australian Open och Franska öppna.

Svenska Sofia Arvidsson förlorade WTA-finalen i Memphis mot just Sjarapova.

– Det är en stor chock, säger Sofia Arvidsson. Vad jag förstår har hon ätit sedan 2006. Jag förstår inte varför man äter ett piller. Jag har själv aldrig ätit ens kosttillskott. Det var ett piller för att förbättra hjärtverksamhet. Rent spontant känns det jättekonstigt att ta ett sådant piller. Jag skulle aldrig göra det, säger Arvidsson och fortsätter.

– Jag vet inte varför hon skulle behöva det, det var ju inte så jättelånga bollar i hennes matcher.

"Det är en katastrof för henne"

Arvidsson tror att avslöjandet kommer att skada tennisen.

– Det är en katastrof för henne personligen. Det här är så väldigt tråkigt. Det här är ju någon jag har sett upp till också. Det är en grym idrottskvinna. Hon och Serena är det största vi har inom idrotten så det kommer skada tennisen väldigt också.

Hon är tveksam till förklaringen att dopningspreparatet just blivit förbjudet.

– Har man ätit något så länge och sedan blir det förbjudet så är det otur, men vad jag inte förstår är varför hon ätit hjärtmedicin sedan 2006.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!