Maria Sjarapova har testat positivt för meldonium. Foto: Damian DovarganesMaria Sjarapova har testat positivt för meldonium. Foto: Damian Dovarganes
Maria Sjarapova har testat positivt för meldonium. Foto: Damian Dovarganes
Här, på Rusadas hemsida, meddelar den ryska antidopingbyrån att meldonium dopingklassas från årsskiftet. Foto: Skärmdump från Rusadas hemsidaHär, på Rusadas hemsida, meddelar den ryska antidopingbyrån att meldonium dopingklassas från årsskiftet. Foto: Skärmdump från Rusadas hemsida
Här, på Rusadas hemsida, meddelar den ryska antidopingbyrån att meldonium dopingklassas från årsskiftet. Foto: Skärmdump från Rusadas hemsida
"Jag tar fullt ansvar för det här", säger tennisstjärnan. Foto: Daniel Robertson"Jag tar fullt ansvar för det här", säger tennisstjärnan. Foto: Daniel Robertson
"Jag tar fullt ansvar för det här", säger tennisstjärnan. Foto: Daniel Robertson
Foto: Kevin LeeFoto: Kevin Lee
 Foto: Kevin Lee
Foto: Clive BrunskillFoto: Clive Brunskill
 Foto: Clive Brunskill
Foto: Arne ForsellFoto: Arne Forsell
 Foto: Arne Forsell
Foto: Julian FinneyFoto: Julian Finney
 Foto: Julian Finney

Maria Sjarapova har åkt fast för doping

Publicerad

Maria Sjarapova kom på måndagskvällen med ett chockbesked.

Tennisstjärnan har testat positivt för doping.

– Jag tar fullt ansvar för det här, säger hon.

På söndagen aviserade tennisstjärnan Maria Sjarapova att hon skulle hålla en presskonferens på måndagskvällen för att "berätta något stort". Genast började det spekuleras i att Sjarapova, som har dragits med svåra skadebekymmer de senaste åren, skulle lägga av.

Men på måndagskvällen så släppte hon en bomb. Sjarapova berättar att hon testade positivt för doping under Australian Open tidigare i år.

Hon har testat positivt för meldonium, samma preparat som svenskan Abeba Aregawi testade positivt för.

– Jag tar fullt ansvar för det här. Det är min kropp och det är jag som ansvarar för vad jag stoppar i min kropp, säger hon.

Läste in listan

Sjarapova berättar på presskonferensen att hon har tagit meldonium sedan 2006 och helt missat att preparatet förbjöds vid årsskiftet.

Anledningen till att hon inte visste att preparatet blev dopingklassat var att hon - enligt egen utsago - inte läste Wadas uppdaterade lista över förbjudna substanser, trots att den skickades ut till henne.

Även Rusada (den ryska antidopingbyrån) skickade ut information om de substanser som skulle förbjudas. Redan den 30 september meddelade de på sin hemsida att det skulle komma att dopingklassas vid årsskiftet. Men det är något som vare sig Sjarapova eller någon i hennes team uppmärksammade.

– Jag har gjort ett jättestort misstag. Jag har svikit mina fans och jag har svikit min sport. Jag vill inte avsluta min karriär så här, säger Sjarapova.

Hon kommer att stängas av med start den 12 mars medan utredningen kring fallet pågår och hon riskerar upp till fyra års avstängning enligt The Telegraph.

Enligt WADA-presidenten Craig Reedle kan dock avstängningen bli betydligt kortare. Han säger till AP att meldonium "vanligtvis ger en avstängning på ett år".

Slog igenom som 17-åring

Maria Sjarapova slog igenom på tennisscenen i början på 2000-talet. Hon klättrade snabbt på världsrankningen under 2003 och debuterade i flera grand slam-turneringar.

Men det var 2004 som hon blev riktigt, riktigt stor. Då skrällde hon sig, endast 17 år gammal, hela vägen till segern i Wimbledon efter att ha besegrat Serena Williams i finalen.

Hon klev upp som etta på världsrankningen 2005 och har sedan dess vunnit US Open, Australian Open och Franska öppna.

Svenska Sofia Arvidsson förlorade WTA-finalen i Memphis mot just Sjarapova.

– Det är en stor chock, säger Sofia Arvidsson. Vad jag förstår har hon ätit sedan 2006. Jag förstår inte varför man äter ett piller. Jag har själv aldrig ätit ens kosttillskott. Det var ett piller för att förbättra hjärtverksamhet. Rent spontant känns det jättekonstigt att ta ett sådant piller. Jag skulle aldrig göra det, säger Arvidsson och fortsätter.

– Jag vet inte varför hon skulle behöva det, det var ju inte så jättelånga bollar i hennes matcher.

"Det är en katastrof för henne"

Arvidsson tror att avslöjandet kommer att skada tennisen.

– Det är en katastrof för henne personligen. Det här är så väldigt tråkigt. Det här är ju någon jag har sett upp till också. Det är en grym idrottskvinna. Hon och Serena är det största vi har inom idrotten så det kommer skada tennisen väldigt också.

Hon är tveksam till förklaringen att dopningspreparatet just blivit förbjudet.

– Har man ätit något så länge och sedan blir det förbjudet så är det otur, men vad jag inte förstår är varför hon ätit hjärtmedicin sedan 2006.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag