Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löftet: Ska få träffa försvunna stjärnan

”IOK har låtit sig utnyttjas av Kina”
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

WTA har ställt in alla tävlingar i Kina efter Peng Shuais försvinnande.

Nu hävdar IOK att man haft ytterligare ett videomöte med stjärnan - och att man ska träffa henne i januari. 

Samtidigt stöttar flera tennisstjärnor WTA:s bojkott.

”Det är ett modigt beslut”, skriver Martina Navratilova på Twitter. 

I början av oktober anklagade tennisstjärnan Peng Shuai en högt uppsatt medlem i Kinas kommunistparti för ett sexuellt övergrepp. Kort därefter försvann Peng Shuai från offentligheten, och har därefter inte synts i offentligheten. 

Försvinnandet har lett till skarp kritik mot Kina. Bland annat från tennisorganisationen WTA. I går meddelade WTA att man ställer in samtliga tävlingar i Kina tills det att man kunnat försäkra sig om att Peng Shuai befinner sig i säkerhet och kan uttrycka sig fritt.

”Jag vet inte hur vi med gott samvete kan be våra spelare att tävla där när Peng Shuai inte får kommunicera fritt”, skrev WTA:s ordförande i ett uttalande på onsdagskvällen.

Stjärnornas stöd till bojkotten

WTA:s agerande stöttas av nuvarande och tidigare tennisstjärnor.

”Ett modigt beslut där Steve Simon och WTA sätter principerna för pengar. Men vad säger IOK? Jag kan knappt höra er”, skriver den förre världsettan Martina Navratilova på Twitter.

Den amerikanska tennisikonen Billie Jean King:

”Jag applåderar Steve Simon och WTA:s ledning för att ha tagit stark ställning och försvarar mänskliga rättigheter i Kina och resten av världen. WTA står på rätt sida av historien när det kommer till hjälp till spelarna”, skriver hon på Twitter.

I samband med slutspelet i Davis Cup uttryckte världsettan Novak Djokovic sitt stöd till WTA:

– Jag stöder WTA:s linje helt eftersom vi inte har tillräckligt med information om Peng Shuai och hennes välmående, sa han. 

Kina motsätter sig däremot WTA:s beslut. I ett uttalande från kinesiska utrikesministeriets talesperson Wang Wenbi anklagas WTA för att politisera idrotten, skriver TT. 

Löftet: Ska träffa Peng Shuai

Om två månader invigs OS i Peking. Kritik har riktats mot IOK för att inte ställa krav på Kina i samband med Peng Shuais försvinnande. I november pratade IOK med Peng Shuai i ett videomöte.

”Hon förklarade att hon mår bra och att hon är i sitt hem i Peking, men att hon vill bli lämnad i fred nu”, skrev IOK ett uttalande

Dock har varken människorättsorganisationen Amnesty eller WTA accepterat videon från mötet som ett bevis på Peng Shuais välmående.

IOK höll ett nytt videmöte med Peng Shuai under onsdagen. I ett uttalande skriver IOK också att man ska få träffa Peng Shuai i ett fysiskt möte i januari. 

Filmen på försvunna stjärnan

”Varför är hennes konto på sociala medier begränsat?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.