Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borgs son en världsnyhet – blir nu nya ansiktet utåt

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Leo Borg blir nya ansiktet utåt för Fila – samma märke som pappa Björn Borg sponsrades av.

Han är bara 15 år, men det är oundvikligt att han jämförs med en av de mest legendariska spelarna i världen.

– Det går inte att säga nu om han kommer klara pressen, säger Leo Borgs tränare Rickard Billing. 

Han har spelat sin pappa på bioduken och när han vann junior-SM blev det en världsnyhet. Har man en pappa som heter Björn Borg och dessutom spelar tennis har man hela världens förväntningar på sina axlar.

Om man dessutom vunnit två raka SM guld innan man fyllt 16 skruvas de upp allt mer. Leo Borg har visat att han är ett löfte, men det är nu den avgörande perioden börjar. Ska han nå liknande höjder som sin far måste gå från att vara en lovande junior till att i framtiden kunna konkurrera med de bästa spelarna i världen.

Rickard Billing har varit Leo Borgs tränare i flera års tid genom akademin vid Kungliga Tennishallen i Stockholm. 

– De här åren är otroligt viktiga. Jag ska inte säga att det är lek fram till nu men från och med nu blir det ju mer och mer seniortennis, det är ju ändå herrtennis vi pratar om och han ska ju börja matchas mot vuxna. Det är nu det börjar, kan man väl nästan säga, säger Rickard Billing om Leo Borgs framtid.

Tränar han med äldre spelare till vardags?

– Det är klart att ju äldre och bättre han blir så måste han matchas mot bättre och bättre spelare. Men vi tror ju ändå att man måste ta det dag för dag och göra sitt jobb. Man har mycket grejer att förbättra i hans ålder, det går inte bara att tänka på vem som står på andra sidan.

Att Leo Borg har världens blickar på sig blev tydligt när han vann sitt andra SM-guld i mitten av augusti och det blev en världsnyhet. Sajter som Daily Mail, Tennis World och Fox Sports uppmärksammade alla nyheten.

Då juniorklasserna är uppdelade så att de som är upp till 14 respektive 16 och 18 tävlar mot varandra har Leo Borg som i år fyllt 15 tävlat mot spelare som är jämngamla eller ett år äldre. När Björn Borg var 15 gjorde han debut i Davis Cup.

– Det går inte att jämföra resultat, men Leo är ju ett löfte helt klart. Det finns ju 15-åringar i världen som är betydligt längre fram, men vi ser väldigt ljust på framtiden med hans kvalitéer och får han fortsätta utvecklas och lägga ännu mer tid på fysiken så är det spännande, helt klart, säger Billing.

Samma ikoniska sponsor

Likheterna mellan far och son stannar inte vid utseende och en talang för tennis. I juni blev det klart att Leo blir sponsrad av Fila, ett varumärke Björn Borg var starkt förknippad med under sin karriär.

När Björn Borg slog John McEnroe i Wimbledonfinalen 1980 så gjorde han det i klädd ett randigt pannband och en randig vit piké, en ikonisk utstyrsel som fortfarande finns kvar på publikens näthinnor. Det blev tydligt förra året, när tysken Alexander Zverev väckte reaktioner genom att dyka upp i en nästan identisk outfit, men med Adidas logga på i stället för Fila.

"Jag är förvånad över att Fila inte har stämt dem. Dessutom kan Zverev bara se sämre ut än Borg." skrev en användare på Twitter.

https://twitter.com/Bright0nKath/status/902582182052593665?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E902582182052593665&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fsport%2Ftennis%2Fstjarnan-sagas-efter-bjorn-borg-kuppen%2F

”Det är en ära att representera Fila, ett märke som har spelat en så viktig roll för min pappa. Jag är tacksam för den här möjligheten så här tidigt i min karriär” sa Leo Borg i en pressrelease i samband med nyheten. 

Enligt Forbes ska Leo Borg börja delta i kampanjer för märket under nästa år.

Inte samma spelstil

På ett plan skiljer sig däremot Leo Borg från sin far, och det är på tennisplanen.

Enligt Mats Wilander, som tränade Leo tillsammans med flera andra av de lovande juniorerna under en kortare period på Mallorca förra hösten finns det inte många likheter där.

– I utseendet påminner de otroligt mycket om varandra. Hans spelstil har inte så mycket med pappa att göra, sa Wilander då.

Leos tränare Rickard Billing håller med om att de inte är speciellt lika i spelstilen.

– Björn var ju väldigt lugn, sa inte ett knyst och var enormt säker och bollsnål. Leo har ju både temperament och spelar gärna snabbare, så på så sätt är de motpoler. Sen har ju tennisen utvecklats mycket sen dess så det är svårt att jämföra också, säger Billing.

Vilka är hans största styrkor och svagheter?

– Hans största styrka är nog hans aggressivitet, att han kan döda bollen med alla sina slag, både forehand, backhand och serve. Han har mycket vapen och är en vinnarskalle, så han vågar göra det tuffa i de viktiga lägena. 

”Det går inte att isolera honom helt”

Förutom framgångarna på SM har Leo Borg även tack vare vinst i SALK Open och finalplatser i inomhus-SM och Båstadtennis fått ta emot stipendium från Stefan Edbergs stiftelse, som går till den junior med bäst resultat på de fyra tävlingarna, med en prissumma på 100 000 kronor.

Märker han av någon press över att prestera på samma nivå som sin pappa?

– Ja, vi pratar en del om det. Det är klart att det går ju inte att ducka eller isolera honom helt från det. Björn är för stor för att det ska gå. Det går inte att säga nu om han kommer klara den pressen, man får försöka bara leva i nuet och ta vara på den möjligheten, det finns ju fördelar med namnet också, säger Billing.

– Hittills tycker jag han har hanterat det otroligt bra, men det kommer ju bara bli mer och mer ju mer han spelar och om det går bättre och bättre, fortsätter han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.