Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leo Borg, 14, klar för VM-kvartsfinal

Foto: CAIJSA HENNEMANN / PRIVAT
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Pappa Björn Borg vann Orange Bowl två gånger.

Sonen Leo Borg, 14, är bara ett par steg från att upprepa bedriften.

Svensken har vunnit fyra raka matcher i junior-VM och är nu framme i kvartsfinal.

Han är bara 14 år ännu, men det råder inga tvivel om att Leo Borg har ärvt en del av sin pappas talang.

Tidigare i år vann Leo Borg dubbla SM-guld i 14-årsklassen. Och för en dryg månad sedan tog han hem det svenska Mastersslutspelet för svenska 14-åringar. För sina goda resultat under året har han prisats med stipendier ur Stefan Edbergs stiftelse.

Och nu befinner han sig i Florida, USA, för att tävla i Orange Bowl. Turneringen är känd som inofficiella junior-VM, där världens 128 bästa spelare i olika ålderklasser deltar.

Leo Borgs succé i junior-VM

Turneringen är ansedd – bland vinnarna återfinns storheter som Roger Federer, John McEnroe och Ivan Lendl. Svenskar som Mats Wilander, Stefan Edberg, Robin Söderling, Joakim Nyström och Kent Carlsson har alla vunnit turneringen. 

Björn Borg? Seger i 18-årsklassen (1972) och 16-årsklassen (1971). 

Och nu har Leo Borg fått en fin start. Svensken har övertygat med fyra raka segrar i 14-årsklassen – i tur och ordning mot en britt, en taiwanes, en amerikan och senast med en seger mot femterankade Jacobi Bain. Därmed är han klar för kvartsfinal.

När SportExpressen träffade Björn Borg i somras för en exklusiv intervju berättade han att han inte sätter någon press på Leo Borg.

 – Jag tror att det viktigaste är att man tycker om att spela. Du måste ha ett intresse som är fenomenalt för att lyckas. Och Leo gillar verkligen att spela. Han har drivet. Jag och Patricia stöttar honom hela tiden, sa Borg då.

LÄS ÄVEN: Björn Borgs nya liv: "Jag är lyckligare än någonsin" 

Lovordas av Wilander

Även Mats Wilander har lovordat 14-åringen, då han fick chansen att träna Leo Borg under ett läger på Mallorca. 

– Han har fina resurser, helt klart. Duktig kille, bra känsla, fint bollsinne och en hyfsat bra teknik på alla grundslag. Givetvis har han vissa svagheter med sitt volleyspel, men det brukar komma. Attityden var bra och positiv, sa Wilander då.

Leo Borg är rankad som Europas nionde bästa junior i 14-årsklassen.