Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kulti: "Ville göra något åt det och inte gnälla"

Elias Ymer. Inklippta: Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti. Foto: Bildbyrån / Good to Great

Svensk tennis stagnation fick Nicklas Kulti att säga upp sig från sitt jobb och äntra obruten mark.

I Stockholms västra förorter växer nu ett projekt med högt uppställda mål.

– Vi vill bygga världens bästa tennisakademi på sikt, säger han till SportExpressen.se.

Snön vräker ner över Alvik Torg som mest liknar en byggarbetsplats i mitten av januari. Två stora grävskopor står parkerade utanför den anrika SALK-hallen som skyddas med vita presenningar. Ett uppgrävt dike tvingar shoppinglystna människor att pulsa fram på provisoriska trottoarer. Obekvämligheterna bekommer inte Nicklas Kulti nämnvärt – hans arbete bedrivs numera innanför tennishallens väggar.

Förutspådde raset

Som aktiv spelare förutspådde Nicklas Kulti svensk tennis nedåtgående trend redan på 90-talet. När den andra veckan i Grand Slam-turneringarna på touren inleddes hade de svenska juniorerna redan slagits ut. Tillsammans med vännerna och före detta tennisspelarna Magnus Norman och Mikael Tillström togs beslutet: trion skulle starta sin egen tennisakademi.

– Istället för att gnälla på alla andra inom svensk tennis ville vi göra något åt saken. Magnus hade länge haft en dröm om att starta sitt eget tenniscenter och var drivande. Själv sa jag upp mig från jobbet som Sverigechef på ett välkänt spelbolag och kastade mig ut i något nytt, säger Kulti.

Istället för att rekrytera landets lovande talanger genom tennisklubbarna valde trion att starta en Facebook-grupp. På två veckor lockade den 30 intressenter.

– Det var som att börja skriva på ett blankt papper. Eftersom vi inte hade någonstans att bedriva verksamheten kontaktade vi flera olika klubbar. SALK-hallen visade snabbt intresse och sedan den andra veckan i januari 2011 håller vi till där, förklarar Kulti.

"Baby Federer"

Förutom trion består Good To Great av ytterligare fyra heltidsanställda tränare och 29 spelare, nio av dem är Sverige-ettor i sin ålderklass. Intresset är fortsatt stort – varje vecka tackar Kulti nej till i snitt fem ansökningar.

Akademins senaste tillskott är bulgaren Grigor Dimitrov – 21-åringen vars paranta spelstil har gett honom smeknamnet ”Baby Federer”.

– På vår tid som aktiva spelare fanns det alltid någon att sparra med på olika nivåer. Vi tror att nästa steg för våra juniorer är att få sparra mot spelare som tillhör världseliten. Grigor är rankad 40 i världen och bara att se honom spela på banan bredvid är stort för juniorerna. När han gör high five med killarna i gymmet ser man hur deras fötter plötsligt blir lite snabbare, säger Kulti.

Konceptet med Good To Great är att sätta individen i fokus. Nicklas Kulti rankades som världens bästa junior 1989 efter segern i Australien Open och Wimbledon. Magnus Norman var tvåa i världen runt millennieskiftet. Kulti tror att deras erfarenheter kan bidra med något som är sällsynt bland svenska tennistränare.

– Vi tror att vi har kompetensen. Vår idé är satsa på kvalité i tennisträningen genom att jobba med max tre spelare per tränare på banan. När det kommer till teknik och taktisk träning arbetar man ofta ensam med tränaren. Sedan försöker vi bygga ett helhetsupplägg som passar varje individ sett till kost, fysisk träning och vila. Det är ett pussel som ska gå ihop.

Målet att vinna en Grand Slam

Genom att samla Sveriges bästa juniorer vill de skapa en tävlingsinriktad miljö.

– Alla våra spelare strävar efter att bli bäst. Och i en vanlig miljö kan man känna sig ensam med den målsättningen. Målet för 2013 är att någon av våra spelare ska vinna en juniorsingel i någon Grand Slam. Och det tror jag vi kan fixa. Vi har Elias Ymer, född 1996, som är rankad femma i världen bland juniorerna som har potential. På tjejsidan har vi Rebecca Peterson, född 1995.

Tennisen förändras ständigt. Hur gör ni för att fostra framtidens tennisspelare?

– En intressant fråga som vi diskuterar nästan varje dag. Vi har tagit del av en undersökning som gjordes med topp 100-spelarna i världen, som tydligt visar att Sverige ligger långt efter i träningsmängd. I andra länder tränar de oerhört många fler timmar tennis. Men den enskilt viktigaste biten för framtiden tror jag är fysiken. Dagens spelare rör sig otroligt mycket bättre, och får ut mer av sin fysik. På Good To Great har vi tagit in ett utomstående team som sköter fysträningen för oss.

Sverige har en stark tennistradition, men är det realistiskt att vi – med nio miljoner invånare – ska få fram en ny topp 10-spelare inom en snar framtid?

– Det tror jag absolut att vi kommer få. Jag tror på vårt koncept. Dessutom har vi rest runt i Europa och är inte speciellt imponerade av hur träningen bedrivs där på elitnivå.

På vilket sätt?

– Det kan vara att de använder sig av väldigt mycket mängdträning och nästan kör slut på spelaren. Vi tror på det här med att ge individen kvalité och spela med två-tre spelare per tränare. Utomlands använder de ofta fyra spelare per tränare. Sedan är det inte alltid att deras mest namnkunniga tränare står på banan. Vi står på banan från klockan sju på morgonen till lunch varje dag.

Är en meriterad spelare alltid en bra tränare?

– Det är inte alls givet. Vi ser oss inte som färdiglärda på något sätt men vi tror att vi har kompetensen. För att bli en topp 10-spelare krävs en exceptionell talang. Om vi som tränare har erfarenhet av hur det är att spela inför 10 000 åskådare på en centrecourt i USA tror vi att det ger oss mer förtroende i att kunna leda dem dit.

Det finns en aktuell diskussion om att ungdomar pressas hårt i sina idrotter idag. Hur mycket ska man behöva offra som för att lyckas som tennisspelare?

– Det där beror på hur man ställer frågan. Vi ser det inte riktigt som att man offrar någonting. Det ska vara kul att spela tennis och drivkraften ska komma inifrån. Visst, det är inte kul att gå till jobbet varje dag, och där ser vi det som en självsanering. Om man inte orkar stå på banan klockan sju på morgonen finns det mycket bättre alternativ än vår akademi.

– Sedan kan jag tycka att det har gått troll i debatten kring hur ungdomar pressas. Titta på alla oss som tränade förr i tiden – vi tränade väldigt, väldigt mycket och mådde vi dåligt av det? Vi hade jättekul.

Vill ha egen arena

Att hyra in sig på SALK-hallens lediga timmar är svårt att kombinera med juniorernas tillgängliga tider. Det har fått Kulti & Co att blicka mot nya mål – en egen tennisarena vid Globen-området, som man hoppas ska stå klar senast 2016.

– Det råder banbrist i Stockholm och tanken är att vi ska ”vända på tratten”. Vanliga tennisklubbar ger de mest eftertraktade tiderna till vuxengrupper och allmänheten för att få ekonomin att gå ihop. Vi vill kunna ge de tiderna till våra elitgrupper. Vi har en bra dialog med Stockholms Stad och flera andra kommuner som har visat intresse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!