Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kroppen säger ifrån – det finns inget att göra”

Viruset är borta. Svenska tennisstjärnan Rebecca Peterson är frisk igen efter att ha drabbats av ett virus som stoppat henne från spel.Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Rebecca Peterson ska åka till Mexiko och USA för att tävla på WTA-touren.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Thomas Högstedt är inte längre Rebecca Petersons tränare.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frisk igen. Nu ser svenska tennisettan Rebecca Peterson fram mot 2020 efter att ha varit sjuk i flera månader.Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryggproblemen och viruset i kroppen är borta.

Efter månader av sjukdom är tennisstjärnan Rebecca Peterson, 24, äntligen frisk.

Nu tar hon sats mot våren – med en nygammal tränare.

– Det har varit trist att inte kunna spela och fått varit hemma och kämpat med hälsan, säger Rebecca Peterson.

Hon slog igenom hösten 2019 med två segrar på WTA-touren. I september och oktober vann hon titlar kinesiska Nanchang och Tianjin.

I dag är Rebecca Peterson, från Viksjö strax utanför Stockholm, rankad som nummer 43 i världen.

I början av året spelade hon Australian Open – men åkte ut i redan i den första omgången. Sedan dess har det varit tyst om den svenska tennisettan.

Nu kommer förklaringen.

– Jag hade ett virus i kroppen under en längre tid, egentligen sedan i början av november som aldrig riktigt försvann. Dessutom hade jag problem med ryggen i flera veckor. Jag var tvungen att ta någon vecka ledigt från all typ av träning när jag kom hem från Australien. Jag inte var kapabel till att träna i huvudtaget, säger Rebecca Peterson.

Kämpat med hälsan

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra.

Hur har tiden varit när du varit sjuk?

– Klart det har varit trist att inte kunna spela 100 procent och i stället behöva vara hemma och kämpa med hälsan. Men så är det tyvärr ibland. Kroppen säger ifrån och då finns det inget man kan göra än att lyssna och agera utifrån situationen. 

Rebecca Peterson har haft sin pappa Mart Peterson som sin tränare sedan hon börja spela tennis.
Men i somras klev även tränaren Thomas Högstedt, som tidigare tränat stjärnor som Maria Sjarapova, Simona Halep och Caroline Wozniacki, in i teamet.

Men för några veckor sedan var samarbetat över.

Bröt med Högstedt

– Jag och Thomas valde att gå skilda vägar. Jag tackar honom för den tiden vi hade ihop och önskar honom väl framöver, säger Rebecca Peterson. Jag kommer i nuläget att enbart fortsätta ha min pappa som tränare. 

Hur har du kunnat träna de senaste veckorna?

– Jag har inte haft supermånga veckor med träning men jag har kunnat öka träningen i en positiv kurva vilket jag är väldigt glad över. Det är det viktigaste. 

Nu när ryggen inte krånglar längre och när det elakartade viruset äntligen försvunnit ur hennes kropp ska den svenska stjärnan tävla igen.

– Jag har planerat att spela i Monterrey, Mexiko om drygt en vecka. Sedan åker jag vidare till USA för att spela Indian Wells och Miami.

Hur ser du på kommande säsongen, har sin målbild ändrats nu när du varit sjuk?

– Sjukdom och skador är något som ingår i idrotten, vi pushar oss själva väldigt mycket och ligger ofta på gränsen. Säsongen är lång så man får räkna med att något kan uppstå. Men bara för att det sker förändras inte mina mål, så länge har jag ännu inte varit borta och förhoppningsvis kan jag hålla mig frisk och skadefri framöver, säger Rebecca Peterson.

Svenska tennisettan rankad nummer 43 i världen

Namn: Rebecca Peterson.

Ålder: 24.

Yrke: Tennisproffs.

Karriären de senaste fem åren:
2016: Klättrar till plats 119 på rakningen vinner en ITF-titel.

2017: Är axelskadad och missar halva året, faller ner till 141 plats. Når kvartsfinal i Guangzhou. 

2018: Når tredje omgången i US Open och omgång två i Franska öppna och Wimbledon. Slutar året som nummer 63.

2019: Vinner två WTA-titlar i kinesiska Nanchang och Tianjin. Spelar samtliga fyra grand slam - når andra omgången som längst. Slutar året som 44 på världsrankningen.

2020: Börjar året med att åka ut i första omgången i Australian Open, är nu frisk igen efter att ha drabbats av ett virus i kroppen. Ryggproblemen är också borta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.