Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot SOK: ”Har inte behandlat det bra”

Jelena Ostapenko och Robert Lindstedt efter mixeddubbel-finalen i Wimbledon. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Robert Lindstedt. Foto: TOMAS LEPRINCE
Mikael och Elias Ymer. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Robert Lindstedt har precis tagit en ny ATP-titel och är även vidare i Stockholm Open.

Men trots att 42-åringen fortsätter att vinna matcher ser dubbelspelaren ett snart avslut på karriären.

För SportExpressen berättar Sveriges senaste grand slam-vinnare om synen på en OS-satsning, sin sista DC-match samt synen på den Svenska olympiska kommittén.

– De har inte behandlat tennisen bra, säger Lindstedt.

Mikael Ymer fick några timmars vila, sedan var det dags att gå ut på banan igen. På andra sidan nätet stod veteranen Lindstedt – 21 år äldre än Ymer som går mot sitt livs genombrott. 

Det har gått många år sedan Lindstedt fick sitt genombrott. Men efter tre Wimbledon-finaler och en titel i Australien Open kan svensken titta tillbaka på en enastående karriär. 

Men den är inte slut – än. 

På onsdagskvällen gick 42-åringen in i Stockholm tillsammans med sin dubbelpartner, rumänen Radu Albot. 

Motståndet var helsvenskt i form av bröderna Mikael och Elias Ymer. 

– Det är ett tufft första set där Micke och Elias spelar väldigt bra. Vi kanske gjorde lite taktiska fel på de viktigaste bollarna. Sedan släppte vi loss i andra, det var ett helt okej set från oss. Micke har gått fram väldigt mycket. Han hade en sjuk träff på kulan. Annars är det underbart att spela i Stockholm igen.

Lindstedt ser slutet på DC-karriären

Lindstedt och Albot gick vinnande ur duellen efter siffrorna 7–6, 6–1, men menar att det alltid är surt att slå ut andra svenskar. 

– Man vill aldrig spela mot landsmän. Jag och Simon (Aspelin) ville aldrig spela mot varandra. Men det var kul i dag. Det var mycket folk som kollade och det var skönt att spela bra på hemmaplan. 

Lindstedt och bröderna-Ymer har spelat flera DC-matcher tillsammans, men 43-åringen ser nu ett slut på sin DC-karriär. 

– Vi har inte tränat så mycket ihop, det kan jag inte säga. Något träningspass kanske, då och då. När det är Davis Cup spelar de singel, och det gör verkligen inte jag. Det är två DC-kompisar. Men nu får nog de sköta den delen. Jag kommer nog inte att spela flera Davis Cup-matcher. Men så klart det blir extra känslor att möta dem. 

Så du kommer inte spela mer i Davis Cup? 

– Troligen inte. Vi kan ta en diskussion, men under nästa år: Ska vi verkligen ha en 43-åring i laget? Allvarlig talat. 

När karriären är över vet han inte ännu, men en OS-satsning mot Tokyo under den kommande sommaren tvekar han på. 

– Vi får väl se. Jag vet inte. Jag har inte varit tillräckligt bra för SOK under de senaste åren. Jag och Brunström hade fått en plats i Rio genom vår ranking, men de skickade oss inte ändå. 

Lindstedts kritik mot SOK:s krav

Under de senaste åren har SOK:s krav varit på svenska tennisspelare att de ska kunna konkurrera om en topp-8 plats i ett OS för att bli uttagen. 

Att allt för tufft krav, menar Lindestedt. 

– Det är jag besviken på. De har inte behandlat tennis väldigt bra. Sen har de haft team och satsningar och gett finansiellt stöd till spelare. Det är jättebra och snällt. Men när gäller uttagningar till OS har de extremt hårda krav och det funkar inte så. Hade alla haft samma krav som SOK hade inte lottningen blivit full.

En spelare som är aktuell för OS i Tokyo är dock Mikael Ymer som har haft en fantastisk höst och tagit sin in bland de 100 bästa på ATP-rakningen. 

Svenskens framgångar har inte gått obemärkt förbi Lindstedt.

– Det är fantastiskt. Han har verkligen dominerat Challengertouren i år. Så det är otroligt kul att han har lyckats ta det steget, men nu börjar det svåra då han ska etablera sig på ATP-touren när spelare kommer att läsa sig in mer på honom. Men vad jag såg av honom i dag i singeln. Så bra har jag aldrig sett han spela. Det kanske var hans medelnivå nu, men det var riktigt hög klass på det. 

Mikael Ymers äventyr fortsätter i Stockholm – precis som Robert Lindstedts. På fredag väntar kvartsfinal mot Mate Pavic och Bruno Soares.