Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hemskt – aldrig varit med om nåt liknande”

Dalila Jakupovic tvingades bryta sin match i kvalet till Australian Open efter att hon fått hostattacker av brandröken.
En åskadare med andningsskyddFoto: MICHAEL DODGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bränderna i landet fick konsekvenser direkt när kvalet till Australian Open drog i gång i natt.

Dalila Jakupović tvingades avbryta sin match – samtidigt som Eugenie Bouchard klagade på bröstsmärtor och lämnade banan med läkare.

Skogsbränderna i Australien har pågått i flera månader och har fått enorma konsekvenser. Minst 28 människor har dött och tusentals människor har förlorat sina hem.

Människorna i Melbourne, där Australian Open spelas, uppmanades att stanna inomhus  under tisdagen – men trots det drog kvalet till turneringen i gång med utomhusmatcher. Ett beslut som nu kritiseras.

Slovenska Dalila Jakupović vann första set mot schweiziska Stefanie Vögele. Men under andra set föll hon ihop i tårar på banan och tvingades sedan bryta matchen på grund av hostattacker. 

– Det var riktigt hemskt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jakupović  enligt BBC.

– Jag var verkligen rädd att jag skulle kollapsa eftersom jag inte kunde gå längre.

Dalila Jakupović är kritisk till beslutet att spela matcherna.

– Jag tycker inte det är rättvist eftersom det här inte är hälsosamt för oss. Jag blev överraskad, jag trodde inte inte att vi skulle spela i dag, säger hon.

Flera spelare påverkades

Även Eugenie Bouchard tvingades lämna sin match på grund av smärtor i bröstet. Den kanadensiska tennisstjärnan kunde återvända efter en medicinsk timeout och vände även matchen till seger. Hennes motståndare, Xiadoi You, drabbades av kramper, kunde knappt röra sig och tvingades slå underarmsservar under större delen av tredje set, rapporterar Fox Sports.

Maria Sjarapovas uppvisningsmatch mot tyska Laura Siegemund fick samtidigt brytas under andra set efter att båda spelarna klagat på luftkvaliteten.

– Jag började känna lite hosta mot slutet av andra set, men jag har varit sjuk i några veckor så jag trodde att det hade med det att göra. Men sedan hörde jag Laura prata med domaren, och hon sa att hon också hade problem med det, säger Sjarapova enligt BBC.

Träningarna ställdes in under tisdagsmorgonen och arrangören uttalade sig om situationen på sitt officiella Twitterkonto.

”Framtida beslut kommer att baseras på information på plats och nära samråd med vårt medicinska team, Australiens meteorologiska myndighet och forskare på EPA Victoria (miljöskydd i delstaten Victoria). Som alltid är hälsan och säkerheten för spelare, personal och publik vår prioritet”, skriver de.

Hälsomyndigheterna förväntar sig att luftkvaliteten kommer pendla mellan ”mycket dålig och farlig” åtminstone fram till onsdagskväll, uppger nyhetsbyrån AP. Om förhållandena är farliga kommer turneringens matcher att begränsas till inomhusbanor rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Har du koll på nästa generation tennisstjärnor?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.