Foto: Ahn Young-Joon
 Foto: Ahn Young-Joon

"Kändes som huvudet skulle explodera"

Publicerad

Att spela tennis i över 40 grader kan ta knäcken på vem som helst – fråga bara damerna som just nu tävlar i Sydney International.

För Galina Voskobojeva blev hettan så tuff att hon var tvungen att ta en timeout mitt under pågående match.

– Det är för varmt för att spela tennis, säger polska världsfyran Agnieszka Radwanska enligt Sydney Morning Herald.

En värmebölja har slagit till med full kraft i Sydney.

Under turneringen Sydney International uppmättes temperaturer på upp 41,4 grader i Sydney Olympic Park – där folk spelade flera timmar tennis i hettan.

Efter matcherna var spelarna ännu mer slutkörda än vanligt.

"Känns som 50"

– Det är 40 grader, men på planen känns det som 50. Det är så varmt, säger forna världsettan Jelena Jankovic enligt Sydney Morning Herald.

– Sedan börjar fötterna bränna. Det kändes som att mitt huvud skulle explodera.

För vissa blev det för mycket. Galina Voskobojeva var mitt i en match mot Angelique Kerber när hon var tvungen att ta en timeout av hälsoskäl på grund av hettan.

"Är för varmt"

Polskan Agnieszka Radwanska – rankad fyra i världen – tycker att matcherna borde spelas senare på dygnet.

– Jag tycker att det är för varmt för att spela tennis. För spelarna, för bollkallarna, för människor i publiken, jag tycker att det är för varmt för alla, säger hon.

– Jag skulle föredra att gå ut på courten vid elva och spela match i stället.

Damernas tennisförbund har en policy som innebär att matcher som spelas under extrema väderförhållanden ska avbrytas i tio minuter mellan andra och tredje set – för spelarnas skull.

Det finns däremot ingen regel för att avbryta matcher helt och hållet på grund av alltför höga temperaturer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag