"Kan inte tänka mig att det har med pengar att göra"

Andre Agassi i nytt samarbete med Novak Djokovic.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
Agassi med frun Steffi Graf.
Foto: C. FARINA 358 259 - 02
Foto: DOMENICO STINELLIS

Vad gör en tenniskung när motivationen sviktar och behovet av nytändning är uppenbart?

Tar en livlina, ringer en vän, ber om hjälp och hoppas att allt blir rätt?

Precis.

Andre Agassi, 47, är ikonen och entreprenören som plötsligt fått tillbaka lusten och nu virvlar in i världstennisen igen – handplockad som mentor för att få fart på en tvivlare och sökare.

Novak Djokovic, 30, har hittat sin nya "supercoach". 

Ingen höjd segerbuckla i de sex senaste turneringarna i år har ruskat om den tidigare så extremt överlägsne Novak Djokovic, vars skinande kungakrona hamnat på sniskan.

Det ska bli ändring på det nu, lagom till Franska öppna mästerskapen där serben är titelförsvarare, och upplägget blir ett annat i jakten på nytt bränsle.

En gammal världsetta, Boris Becker, har tackat för sig efter tre år som coach och ersatts av en annan världsetta från förr enligt en "tillsvidare-uppgörelse." Och Andre Agassis uppgift är tydlig: Novak Djokovic ska få tillbaka hungern och sin förlorade plats på tronen.

– Det blir ett häftigt äventyr för oss båda. Att ha Andre Agassi som coach är ärligt talat en dröm som går i uppfyllelse. Jag har enorm respekt för honom som person och som spelare; han vårdar familjevärden och medmänsklighet och kan bidra till mitt liv både på och utanför planen, säger Novak Djokovic vid ett möte med tennispressen inför Grand Slam-turneringen i Paris.

2 500 projektiler om dagen

Andre Agassi, med 101 veckor som världsetta bakom sig, är ett oprövat namn som coach. I likhet med sin omskrivne pappa har amerikanen ingen tränarutbildning – däremot massor med livserfarenhet.

Emanoul Aghassian, i dag 86 år, var en lovande boxare från Salmas i Iran som efter dubbla sommar-OS (1948 och 1952) bytte liv. Han emigrerade till USA och Chicago, tog sig namnet  Mike Agassi, hamnade i kasinobranschen i Las Vegas och blev fyrabarnsfar. Boxningen var historia, nu gällde nya utmaningar. 

I spelstaden odlade Mike Agassi drömmen om att nå ett uttalat mål – att göra sina döttrar och söner till världens bästa tennisspelare. Med en egen bollmaskin, som avfyrade 2 500 projektiler om dagen mot var och en av barnen Agassi där på träningsbanan, drillades syskonskaran högljutt med hårda metoder av den resultatfixerade fadern – ett beteende fjärran från vad som i Sverige skulle klassas som en "idealisk idrottsförälder."

Men i ett fall slog fyrabarnspappans dröm in.

Inte någon blyg 16-åring

Med Björn Borg-inspirerad frisyr, glänsande örhängen och klädkollektioner i skrikande färger släpptes familjens "minsting" lös på ATP-touren 1986 – inte alls som någon blyg 16-åring och som en i mängden. Kort efter sin akademitid hos Nick Bollettieri i Florida, dit Andre Agassi skickades i tidig ålder för att vässas i tennis i första hand och inte för studier, visade tonåringen från Los Angeles en fruktad vapenarsenal:

• Stenhårda, precisa slag från både forehand och backhand.

• Sylvassa returer, framför allt på motståndarnas servar.

• Extremt vinklade bollar tack vare sina mjuka handleder.

• Ett konditionsfenomen med otrolig löpstyrka.

– Och passionen för spelet. Han var oerhört intresserad och pratade mycket tennis, han kunde det taktiska och var väldigt noggrann och seriös i analyserna av sina motståndare, minns Fidde Rosengren, erfaren tenniscoach på ATP-touren med fem spelare på topp 10-listan på sitt tränar-cv.

"Han upplevdes nog som en konstig jävel"

Andre Agassis segertåg i världen, som skulle rulla i nästan 20 år, startade 1987 i ATP-turneringen i brasilianska Itaparica. I bagaget lastades bland annat 870 vinster i singel, åtta Grand Slam-triumfer, ändrad look från långt hår till rakat huvud, positionen som den tidens äldste världsetta (som 33-åring) och ett OS-guld på hemmaplan 1996 i Atlanta.

Andre Agassi hade kultstatus, jämfördes inte sällan med rockstjärnor och jobbade lika mycket med sin image som att fila på grundslag och stoppbollar.  

– Han upplevdes nog som en konstig jävel av många, men han var en väldigt bra person; otroligt öppen i omklädningsrummet, omtänksam och bjöd mycket på sig själv, minns Fidde Rosengren.

Men mellan topparna kom också dalarna: En vristskada, ett inte fullt så lyckligt äktenskap med skådespelerskan Brooke Shields som senare sprack, ett ofrivilligt uppehåll på ett år för ännu en skada (1997) och en inre uppgörelse med sig själv efter en djupdykning på världsrankingen från plats 1 till 141.

Bytte tennisen mot metamfetamin

Andre Agassi tappade lusten att träna och spela – och mitt i allt mörker: Destruktiviteten tog över. Han bytte tennisen mot metamfetamin under en period, avslöjades i ett dopingtest och ljög i förhör med ATP för att slippa avstängning.

Segertåget hade alldeles spårat ur. 

– Jag vill inte kalla det missbruk, men många människor skulle säga att om du använder någonting som en flykt, då har du ett problem, säger legendaren i en intervju i People Magazine. 

“Jag får en obestridlig tillfredsställelse av att skada mig själv”, skriver Andre Agassi i sin öppenhjärtiga bok "Open" från 2009, i vilken han släppte bomben om drogerna i mitten av sin karriär, samma karriär som under 1997 var uppenbart hotad.

– Den verkliga tragedin i min nedgång hände under min framgång, när jag var världsetta. Jag hade en djup ånger och hatade faktiskt tennisen, det var en mörk och hemlig passion. Jag kom till en punkt där jag insåg att bara för att jag inte hade valt mitt liv betyder det inte att jag inte kan ta kontroll över det. Det var en uppenbarelse… men uppenbarelser förändrar inte ditt liv, det är vad du gör med dem som förändrar liv, förklarar han vidare i en intervju med theguardian.com

– Jag insåg att jag var tvungen att planera mitt arbete och arbeta med min plan. Det blev mitt mantra.

Kom tillbaka som världsetta

1998 kom amerikanen mycket riktigt, och mirakulöst, tillbaka och blev senare världsetta igen – bara två år efter sitt eländiga 1997. Andre Agassi hittade en vinnande väg ur vilsenheten och fick ytterligare åtta år i den absoluta världstoppen, mycket tack vare sin disciplin och tryggheten genom äktenskapet med tyska tennisfenomenet Steffi Graf 2001.

Fysiskt började dock Andre Agassis kropp ta stryk, och hösten 2006 tackade tennisartisten för sig med samma onda vrist som tidigare och nu också en smärtande rygg. 

Legendaren har sedan dess levt ett tillbakadraget familjeliv i Las Vegas. Han beskrivs som en godhjärtad entreprenör som “passionerat förespråkar vikten av utbildning,” och det är ingen hemlighet att tennisprofilen brinner för sin stiftelse för utsatta ungdomar i hemstaten Nevada.

De fyra senaste åren har Andre Agassi också satsat stora belopp i byggandet av flertalet skolor runt om i USA och har dessutom dragit in stora belopp till välgörenhet.

Dessutom håller han då och då i en racket genom teknikkurser på nätet där han ger tips om hur motionärer kan vässa sitt tennisspel.

"Han upplevdes nog som en konstig jävel"

Efter elva år i självvald utanförskap är återkomsten till världstennisen nu ett faktum, Andre Agassi är tillbaka på högsta nivå – om än i en ny roll – i sporten som han haft en sån hatkärlek till. Och det är en comeback på touren som inte förvånar coachkollegan Fidde Rosengren:

– Jag kan inte tänka mig att det har med pengar att göra, det handlar om helt andra grejer och värden. De är båda ute efter nya kickar, det där sockret. De kommer säkert ha kul tillsammans. 

Är Agassi rätt coach och mentor för Djokovic, tror du?

– Det handlar om att styra in spelaren på rätt spår igen, inte hur man slår en forehand… det kan Djokovic. Men efter sin överlägsenhet är "Djoko" i en passage där det inte är lika roligt med tennis längre, och då är det viktigt med nya instick. Agassi har mycket erfarenhet att dela med sig av. 

Trenden i stjärnornas val av coach i världstennisen är tydlig:

• Välj någon som varit i samma situation – som upplevt uppgången, tappat och som lyckats komma tillbaka.

• Välj någon som klivit ur sin bubbla och som kan dela med sig av egna erfarenheter. 

Novak Djokovic följer mönstret och säger om Andre Agassi:

– Vi har många likheter. Han förstår hur det är att vinna alla turneringar i världen eftersom han varit med om det själv. Vi har pratat ofta den senaste tiden, och han kommer till Paris en sväng. Sen får vi se vart det tar vägen.

Förre tränaren Boris Becker hyllar redan sin efterträdare. På twitter skriver tyske tennislegendaren:

Utmärkt val av Novak Djokovic att ta in Andre Agassi i sitt team! Önskar båda stort lycka till tillsammans i framtiden!

Kommande världsrankingar ger svaret: Rätt eller fel? 

Som livlina är en 47-årig tennisikon med ett stort hjärta alla gånger ett bättre val än att fråga publiken.

Källor: atpworldtour.com, "The Agassi story" och "Open: An Autobiography."

ANDRE AGASSI vs SVENSKARNA

(matchstatistik i ATP-turneringar)
6–3 Stefan Edberg
6–1 Thomas Johansson
5–2 Mats Wilander
5–0 Jonas Björkman
4–1 Nicklas Kulti
4–1 Mikael Pernfors
3–1 Magnus Larsson
3–1 Magnus Norman
3–0 Jonas Svensson
2–0 Jan Gunnarsson
1–0 Jan Apell
1–0 Joachim Johansson
1–0 Mikael Tillström
5–5 Thomas Enqvist
3–3 Magnus Gustafsson
0–1 Peter Lundgren

TENNISSTJÄRNOR I COACHROLLER PÅ TOUREN

Svenska spelare är populära som coacher efter sina aktiva karriärer.
Magnus Norman valdes så sent som i fjol till Årets coach på ATP-touren. Och Stefan Edberg har tidigare agerat rådgivare åt legendaren Roger Federer.
Här är fler spelare som gett sig på coachrollen:
Jonas Björkman
Michael Chang
Jimmy Connors
Thomas Enqvist
Thomas Johansson
Goran Ivanesivic
Ivan Lendl
Peter Lundgren
Carlos Moya
Tony Roche
Greg Rusedski
Mikael Tillström
Mats Wilander

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.