Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter skandalen – stoppar tävlingar

Peng Shuai.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VIA TWITTER @QINGQINGPARIS / REUTERS BILDBYRÅN

Tennisstjärnan Peng Shuais framtid är fortsatt oviss. 

Nu meddelar Internationella damtennisförbundet, WTA, att man ställer in alla turneringar i Kina. 

”Jag vet inte hur vi med gott samvete kan be våra spelare att tävla där när Peng Shuai inte får kommunicera fritt”, skriver Steve Simon, vd, i ett uttalande. 

– Med tanke på situationen känns det som ett bra alternativ, säger den svenska spelaren Rebecca Peterson till TT. 

Det var i början av november som Peng Shuai anklagade Kinas förre vice premiärministern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp. Enligt ett inlägg som Shuai publicerade på plattformen Weibo ska övergreppen ha skett i samband med att hon besökte hans hem för att spela tennis. 

Inlägget plockades bort 20 minuter senare och Shuai har inte synts till sedan dess. Den 21 november ska hon ha haft ett videomöte med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach där hon meddelade att hon är i säkerhet och mår bra. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska mötet ha pågått i 30 minuter. På IOK:s bild från videomötet ser tennisstjärnan ut att sitta ensam i rummet, men det är hittills inte klart om hon pratade ostört med kommittén. 

Alla turneringar ställs in

Nu meddelar den Internationella damtennisförbundet, WTA, att man ställer in alla turneringar i Kina. Detta på grund av att de inte kan försäkra sig att Peng Shuai faktiskt är säker. 

”Jag vet inte hur vi med gott samvete kan be våra spelare att tävla där när Peng Shuai inte får kommunicera fritt”, skriver Steve Simon, vd, i ett uttalande. 

Svenska förbundet nåddes av nyheten av TT. I ett uttalande säger Christer Sjöö: 

– Vi har precis som resten av omvärlden reagerat över det hemska som hänt och mänskliga rättigheter är en viktig del av vår sport. Och tar WTA det här beslutet, så har de säkert bra grund för det och då stöttar vi det. 

– Men med tanke på situationen känns det som ett bra alternativ med tanke på... ja, där mänskligheten kommer i första hand, säger den svenska spelaren Rebecca Peterson till TT. 

https://twitter.com/WTA/status/1466123626701275140

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.