Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kastas ut ur landet: ”Extremt besviken”

Nadal om turerna kring Djokovic: ”Har gått för långt”
Novak Djokovic på väg till domstolsförhandlingen i natt.
Foto: JAMES ROSS / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Novak Djokovic har vunnit Australian Open nio gånger.
Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN

Novak Djokovic, 34, nekas visum.

Det meddelar den federala domstolen under söndagsmorgonen.

Dagen innan Australian Open kommer beskedet att världsettan tvingas lämna landet – och enligt AP kan han nu nekas inresetillstånd i tre år framöver.

– Jag är extremt besviken, säger Djokovic.

Under söndagsmorgonen stod det slutligen klart efter alla turer kring hans vaccinationsstatus. Världsettan Novak Djokovic som vunnit Australian Open nio gånger, inklusive de tre senaste åren, får inte spela i årets första grand slam-turnering.

Det beslutet fattade tre domare efter nattens domstolsförhandling i Melbourne.

Advokaten Nick Wood, som förde Novak Djokovics talan under domstolsförhandlingen, sade att de australiska myndigheterna, och i synnerhet immigrationsministern Alex Hawke som drog tillbaka tennisstjärnans visum, har en felaktig bild av världsettans inställning till vaccin.

– Immigrationsministern vet inte vad Novak Djokovic har för inställning och valde att inte ställa frågan, sade Wood.

”Är fortfarande ovaccinerad”

Stephen Lloyd, som förde immigrationsministerns talan under nattens domstolsförhandling, bemötte det med att säga att Djokovic ”fortfarande är ovaccinerad”.

– Herr Djokovic har valt att inte lägga fram några vaccinationsbevis under den här domstolsförhandlingen och det har viktiga konsekvenser, sade Lloyd och fortsatte:

– Ministerns huvudsakliga oro är att herr Djokovics närvaro skulle kunna uppmuntra folk att följa hans exempel vilket skulle riskera australiers hälsa.

De tre domarna meddelade efter domstolsförhandlingen att Djokovic inte får spela i årets upplaga av Australian Open och nu måste han lämna landet.

Enligt AP brukar en deportering vanligtvis inkludera att vederbörande portas från Australien i tre år – något som skulle vara ett blytungt slag mot Djokovic, som har nio titlar från turneringen.

Domstolen valde alltså att inte bifalla serbens överklagan, utan gick på den australiska regeringens linje. Tidigare har regeringen hävdat att Djokovic är ett hot mot den allmänna hälsan i landet.

– Jag är extremt besviken över domstolens beslut, att avslå min överklagan gällande mitt nekade visum. Det här betyder att jag inte kan stanna i Australien och delta i turneringen, säger Djokovic i ett uttalande.

– Jag respekterar beslutet och kommer samarbeta med myndigheterna i processen att lämna landet.

Han medger att de senaste veckorna varit jobbiga.

– Jag är inte bekväm med det fokus som har legat på mig de senaste veckorna. Jag hoppas att vi alla nu kan fokusera på sporten och turneringen som jag älskar, säger han och tackar familj, vänner, medarbetare och fans för stödet.


Novak Djokovics grand slam-titlar

Australian Open: 9 (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021).

Franska öppna: 2 (2016, 2021).

Wimbledon: 6 (2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021).

US Open: 3 (2011, 2015, 2018)


Har suttit instängd på ”skräckhotell”

Novak Djokovic landade i Melbourne den 6 januari, men har sedan dess suttit instängd och isolerad på ett karantänhotell. En facilitet som familjen Djokovic riktat stark kritik mot och som gått under namnet ”skräckhotellet”.

– Om du själv är mamma kan du föreställa dig hur jag känner. De behandlar honom som en fånge och det är inte rättvist. Det är inte mänskligt. Jag hoppas bara att han är stark och att han kommer gå vinnande ur det här. Jag hoppas att vi kan ge honom lite energi, har mamman Dijana tidigare sagt.

Hon liknade karantänhotellet vid ett fängelse.

– Det är fruktansvärda förhållanden, med insekter. Det är smutsigt och maten är katastrofal. De ger honom inte chansen att flytta till ett bättre hotell eller hus, som han dessutom redan har hyrt.


Djokovics föräldrars ilska: De har tillfångatagit honom

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.