Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sebastian Rivera stängs av på livstid för matchfixning

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

LONDON. Tennisen skakas av en ny matchfixingskandal.

Tränaren och exproffset Sebastian Rivera, 36, har tilldelats en livstidsavstängning efter 64 fall av riggade matcher.

”Det är den högsta siffra som någonsin upptäckts”, skriver ITIA på sin hemsida

Tennisvärlden har sedan 2000-talet haft stora problem med matchfixing och lagt stora resurser på att utvidga antikorruptionsarbetet. 

Arbetet drevs först genom Tennis Integrity Unit (TIU) som sedan 2020 går under namnet International Tennis Integrity Agency (ITIA), som förutom matchfixing även hanterar dopingärenden. 

Framför allt sker matchfixingen på lägre nivå än ATP-touren, där ett vanligt mönster är att semiprofessionella spelare antingen erbjuds pengar eller utpressas för att förlora vissa game, set eller matcher.

Sebastian Rivera stängs av på livstid

57 spelare återfinns på ITIA:s lista över livstidsavstängda spelare för antingen dopingbrott eller matchfixingbrott. Nu tillfogas ytterligare ett namn: chilenaren Sebastian Rivera. 36-åringen var som bäst rankad 705 i världen, men har efter sin spelarkarriär arbetat som tränare.

Nu har han fällts av ITIA för 64 fall av matchfixing och förbjuds att träna, spela eller närvara på tennistävlingar. Därtill tvingas han till böter på 250 000 pund, motsvarande 3,1 miljoner kronor. Nyheten har fått eko i tennisvärlden eftersom det rör sig om ett rekordfall.

”ITIA kan bekräfta att Sebastian Rivera, en chilensk tränare och tidigare spelare, har stängs av på livstid från sporten efter 64 fall av matchfixing, den högsta siffra som någonsin upptäckts av ITIA eller föregångaren Tennis Integrity Unit”, skriver ITIA på sin hemsida. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.