Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historiska segern: Första på 44 (!) år

Foto: HAMISH BLAIR / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAMES GOURLEY/SHUTTERSTOCK / JAMES GOURLEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

För första gången på 44 år tog en australier hem Australian Open. 

Framför ögonen på 12 000 personer i ett kokande Rod Laver Arena 

besegrade världsettan Ash Barty, 25, amerikanskan Danielle Collins efter en otrolig vändning i andra set. 

– Det är en dröm som gå i uppfyllelse och jag är så stolt över att komma från Australien, säger Barty i sitt segertal. 

Publikrestriktionerna hade lättats på förhand och arenan fick fyllas till 80 procent. Det innebar att runt 12 000 personer fanns på plats för att se hemmahoppet och världsettan Ashleigh Barty - som första australiska kvinna på 42 år - spela en singelfinal i Australian Open. 

På andra sidan fanns den 30-rankade amerikanskan Danielle Collins. 

”Ett strålande set”

De bägge finalisterna följdes åt men i matchens sjätte game fick Barty chansen att bryta Collins serve något hon också gjorde och hon tog sedan även hem det efterföljande gamet vilket skapade en 4-2 ledning. 

– Vilket tryck hon får här nu Barty. Det kändes som om de första fem gamen var lite ställningskrig men så fick hon det här överläget, säger Jonas Björkman i Discovery plus. 

Hemmahoppet släppte inte sitt grepp utan vann med 6-3.

– Det är ett strålande set av världsettan. Vilken fin tennis hon spelar. Folk ställer sig upp. Imponerande start av Barty, säger Björkman.

Dramatiskt andra set

Andra set bjöd på en ordentlig scenförändring. 

Första gamet gick till Collins och när det sedan blev Bartys tur att serva bröt amerikanskan Bartys serve - något som endast skett vid ett tillfälle tidigare i turneringen. Och glädjen gick inte att ta miste på då Collins skrek ut sin glädje.  

– Hon är så intensiv Collins. Oj vad bra hon spelar. Jag tycker att hon vårdar sin offensiv på ett helt annat sätt, säger Maria Strandlund Tomsvik. 

2-0 och världsettan var med ens under press och efter ett jämt tredjegame stod det 3-0 till amerikanskan som vid ställning 5-1 såg ut att ta hem andra set. 

– Helt plötsligt ser världsettan väldigt mänsklig ut, säger Björkman. 

– Vilken enorm vändning, säger Strandlund Tomsvik.

Men Barty gav sig inte och efter att ha vunnit fyra raka game stod det fem lika på tavlan och Barty tvingade sedan fram ett tiebreak. 

– Som hon har samlat ihop sig här Barty, säger Tomsvik.  

”Älskar er till döden”

Framhejad av publiken säkrade sedan Barty titeln och tog hem tiebreaket med 7-2 och säkrade därmed sin tredje grand slam-titel. Segern innebär också att hon gått igenom turneringen utan att tappa ett enda set och att Barty är första australienska att vinna Australian Open på 44 år.  

I sitt segertal nämnde Barty stoltheten över att få spela framför sin familj samtidigt som hon tackade sin stab. 

– Jag älskar er till döden. Ni är de bästa i branschen och jag kan inte tacka er för nog för all tid ni lägger ner på mig. 

Hon tackar även publiken. 

– Ni fick mig att spela min bästa Tennis. Tack så mycket för all kärlek och allt stöd.  Det här är en dröm som går i uppfyllelse och jag är så stolt över att vara från Australien. 

För Danielle Collins innebär finalförlusten att hon tar ett stort steg på världsrankingen och tillhör nu de tio bästa i världen. 

– Det är där du hör hemma, säger Barty till sin motståndare. 

Collins benämner i sin tur världsettan som en förebild.  

– Jag beundrar dig verkligen för den spelare du är och för mångsidigheten i ditt spel. Förhoppningsvis kan jag addera något av det till mitt eget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.