Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I final efter rysare: ”Jag är utmattad”

Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Roger Federer tog revansch på Rafael Nadal efter finalen 2008 i Wimbledon. 

Schweizaren vann med (7-6,1-6,6-3,6-4) och tog sig till sin tolfte final i turneringen. 

Där väntar världsettan Novak Djokovic. 

– Jag är utmattad. Det var tufft i slutet. Rafa gjorde några otroliga slag för att stanna kvar i matchen. Publiken var otrolig, säger Federer efter matchen.

För första gången sedan den legendariska matchen 2008 stod Roger Federer och Rafael Nadal på banan mot varandra i den ärofyllda turneringen Wimbledon. 2008 vann Nadal efter en riktig rysare. 

Men under fredagskvällen skulle rollerna vara ombytta då Federer kvalificerade sig för sin tolfte Wimbledonfinal.

Enorma förväntningar 

Förväntningarna inför semifinalen var enorma och det hade analyserats väldigt mycket inför matchen. Det stod innan semifinalen 24-15 i matcher till Nadal. Och de två stora legendarerna inom herrtennisen bjöd verkligen upp till dans. 

Efter ett första set där båda spelarna vann allt i egen serve så lyckades till slut Federer ta hem första setet efter ett jämnt tiebreak. 

Nadal bröt serven

I början av det andra setet skulle det första servegenombrottet komma. Efter att Federer slagit några misstag kunde Nadal bryta och även till slut vinna setet efter att ha brutit ännu en gång. 

I det tredje setet skulle Roger Federer återta kommandot och bryta Nadals serve. I setet vann även schweizaren fler längre dueller och tog även ledningen med 2-1 i set efter att ha vunnit tredje med 6-3. 

Federer klar för final i Wimbledon

I det fjärde setet skulle det komma att bli ett avgörande skede. Federer bröt Nadals serve och tog ledningen med 2-1. En ledning han aldrig skulle släppa. Schweizaren kvalificerade sig därmed för sin tolfte Wimbledonfinal i karriären. 

– Jag hittar inga mer superlativ, jag vet inte vad jag ska säga mer, säger kanal 9:s expert Thomas Enqvist. 

Han har vunnit Wimbledon åtta gånger innan. Och i finalen som spelas på söndag kan han alltså kamma hem sin nionde titel i Wimbledon. Där väntar världsettan Novak Djokovic. 

”Jag är utmattad”

Efter matchen var Federer minst sagt trött och passade på att hylla publiken på arenan. 

– Jag är utmattad. Det var tufft i slutet. Rafa gjorde några otroliga slag för att stanna kvar i matchen. Publiken var otrolig, säger han efter matchen. 

Han fortsätter: 

– Jag servade väldigt bra. De stora poängen gick min väg. Han (Nadal) spelar med mycket spinn och man vet aldrig hur man ska ta de bollarna. Det första setet var viktigt att ta ledningen i. Men han kom tillbaka bra i andra och vann det. 

Hans finalmotståndare, Novak Djokovic, vann under dagen mot Roberto Bautista Agut. Det är en motståndare Federer han stor respekt för. 

– Han (Djokovic) spelade bra mot Bautista Agut. Novak är den regerande mästaren och han har visat varför och har varit stabil hittills. Jag hoppas kunna slå honom, men det kommer bli svårt. Han är nummer ett – och han har visat varför, säger schweizaren. 

”Jag var lite orolig för min backhand”

Efter matchen hyllades de båda stjärnorna världen över där bland annat fotbollsprofilen Gary Lineker tyckte det skulle bli tråkigt när de båda lägger av. 

”De kommer att vara saknade när deras karriärer tar slut. Så himla bra”, skriver han på Twitter.

”Vilken glädje det är att se Federer och Nadal spela tennis. De här bjuder alltid på fenomenal tennis”, skriver före detta tennisspelaren Pat Cash på Twitter. 

Rafael Nadal fick även kritik efter matchen då han aldrig riktigt kom upp i nivå de två sista seten. 

”Svagt match av Rafael Nadal. Han hade egentligen ingenting att komma med de två sista seten”, skriver Tumaini Carayol på Twitter. 

Nadal själv var missnöjd efter semifinalförlusten och

– Jag var lite för orolig för min backhand, så jag kunde inte röra mig helt fritt till min forehand. Jag var lite väl orolig för att inte missa med min backhand och när det händer mot en spelare som honom (Roger Federer), då är det väldigt svårt, säger Nadal efter matchen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.