Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djokovic vinner den historiska rysaren

Foto: BEN CURTIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAMES MARSH/BPI/SHUTTERSTOCK / JAMES MARSH/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Novak Djokovic har gjort det igen.  

Världsettan försvarade sin titel i Wimbledon - efter att ha vunnit en otrolig finalrysare mot Roger Federer med 3–2 i set (7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12). 

Avgörandet kom i ett historiskt tiebreak. 

Därmed har 32-åringen tangerat Björn Borg i antalet Wimbledon-segrar.   

– Det här är turneringen jag alltid drömde om som liten, säger Djokovic. 

– Grattis Novak, det här var galet, säger Roger Federer efter matchen. 

Det var ett riktigt tungviktsmöte som väntade i finalen på Wimbledons gräs. Världsettan Novak Djokovic, 32, på ena sidan. ”Kungen av Wimbledon” - Roger Federer, 37 - på den andra. 

Spelet motsvarade också alla förväntningar. Eller mer än så.

Federer och Djokovic bjöd på en otroligt välspelad, sevärd och svängig tennismatch - och höll publiken och tennisvärlden trollbunden hela vägen. 

Men efter nästan fem timmars spel stod Djokovic som vinnare med setsiffrorna 3-2. 

Avgjordes efter historiskt tiebreak

Det femte setet kommer gå till historien som ett av de mest spännande någonsin. Stjärnorna följde varandra hela vägen, bröt varandras servar, bjöd på otrolig tennis - och vägrade släppa taget. 

Det gick hela vägen till 12-12, och matchen fick avgöras i ett tiebreak. Den nya regeln, med tiebreak vid 12-12 i avgörande set, infördes inför årets turnering. 

Där var Djokovic starkast - vann med 7-3 - och kunde avsluta det stora dramat. 

När matchbollen gick in visste glädjen - och lättnaden - knappt några gränser. 

– Den är så välspelad och innehåller precis allting. Titta på Novak Djokovic - så som han höll ihop det, säger Maria Strandlund Tomsvik i Eurosport. 

”Roger inspirerar mig”

Novak Djokovic var mycket lycklig efteråt, och tackade sin familj innan han mottog bucklan. 

– Det är en dröm, tack för allt ni gjort för mig. Det är extra speciellt att dela det här med min son, mina föräldrar, mitt team. 

– Om det här inte var en av de mest spännande matcherna jag någonsin spelat så var det en av dem. Och det var mot en av de bästa någonsin, all respekt till honom.

– Roger sa att han hoppas att han inspirerar andra att göra detsamma vid 37. Jag är en av dem. Han inspirerar mig, minst sagt, säger Novak Djokovic. 

”Jag ska försöka glömma det”

Roger Federer var så klart besviken efteråt. 

– Jag ska försöka glömma det. Nej, men det var en fantastisk match. Det var en jättebra match. Den var lång, hade allting. Jag hade mina chanser och jag tycker att vi spelar en väldigt bra tennis. 

– Grattis Novak, det här var galet, sa Federer, och fick också frågan om hur han kan orka som 37-åring. 

– Jag hoppas att jag ger andra skäl till att förstå att det inte är över när man är 37. Jag känner mig okej, jag står fortfarande upp och jag önskar detsamma för andra 37-åringar. 

Tangerar Björn Borg

Novak Djokovic har nu vunnit Wimbledon fem gånger, precis som en viss Björn Borg, och detta var den tredje finalen där han besegrade Federer. Totalt har serben samlat på sig 16 grand slam-titlar. Förutom segrarna i Wimbledon har Djokovic vunnit Australian Open sju gånger, Franska öppna en, och US Open tre. 

Simona Halep vann damfinalen i Wimbledon på lördagen, då hon besegrade Serena Williams enkelt med 6–2, 6–2. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.